Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήO CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...Βαρβαρίτσα :Το Νηστίσιμο Κέρασμα για την Αγία Βαρβάρα

Βαρβαρίτσα :Το Νηστίσιμο Κέρασμα για την Αγία Βαρβάρα

Μία παραδοσιακή συνταγή με θρησκευτικές ρίζες, καθώς οι νοικοκυρές την φτιάχνουν σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, για την Εορτή της Αγίας Βαρβάρας και την πηγαίνουν στην Παράκληση της να διαβαστεί στην Εκκλησία υπέρ υγείας (όπως γίνεται και με την Φανουρόπιττα).

Οι γυναίκες την μοιράζουν στην γειτονιά, σε φίλους, γνωστούς κλπ, όπως λέγεται για καλή υγεία .Το είχαν σε καλό οι νοικοκυρές να μοιραστεί σε τρία σπίτια, όπως λέγαν οι ελληνικές παραδόσεις που κληρονομήσαμε. Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών από δύσκολες αρρώστιες, όπως η ευλογιά κ.άλλες. Είναι προστάτιδα και του Πυροβολικού.

Είναι πολλή θρεπτική. Κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων, αποτελεί ένα δυναμωτικό νηστίσιμο γλύκισμα για μικρούς και μεγάλους.Υπάρχουν πολλές παραλλαγές από τόπο σε τόπο, στον τρόπο παρασκευής της.Σας προτείνουμε μία εύκολη συνταγή με τις ρίζες της από τις συνταγές της μαμάς Σοφίας που όπως έλεγε πάμε να φτιάξουμε και φέτος Βαρβαρίτσα για την υγεία μας στην χάρι της Αγιά Βαρβάρας!

Υλικά
1. 250 γρ.σιτάρι αποφλοιωμένο
2. 1 κούπα ζάχαρη άχνη περίπου
3. 1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
4. 1/2 κούπα σταφίδες (ξανθές-μαύρες, όποιες υπάρχουν)
5. λίγο αλάτι
6. κανέλλα, γαρύφαλλο
7.άσπρα αμύγδαλα, φουντούκια, ρόδι, φυστίκι Αιγίνης ανάλατο, σουσάμι

Εκτέλεση
1.Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το σιτάρι μας ,(αφού το ξεπλύνουμε με νεράκι).Προσθέτουμε νερό , όσο να σκεπαστεί κατά 3 εκατ.ύψος περίπου, παραπάνω από αυτό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή με μέτρια φωτιά ,όσο να μαλακώσει και να χυλώσει.
Αναλόγως πως μας αρέσει , αφήνουμε να χυλώσει.(Αν επιθυμούμε με περισσότερο υγρό η΄πιο πηχτή)

2.Προσθέτουμε κατά την διάρκεια του βρασίματος το αλατάκι ,καθώς και ζάχαρη(δοκιμάζουμε πόσο γλυκία την προτιμούμε σε γεύση).

3.Όταν έχει πια μαλακώσει αρκετά το σιτάρι, 10 λεπτά πριν κλείσουμε την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας, προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, καθώς και το γαρύφαλλο.

4.Την μοιράζουμε σε μπολάκια. Όταν θα σερβίρουμε πασπαλίζουμε από επάνω με κανέλλα, άχνη ζάχαρη και άσπρα αμύγδαλα χοντροαλεσμένα. Μπορούμε να στολίσουμε επίσης με φουντούκια χοντροκομμένα , φυστίκια Αιγίνης ανάλατα η΄ακόμη να προσθέσουμε σπόρια ροδιών και σουσάμι.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ