Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕρώτηση του βουλευτή Αργολίδας Γ. Γκιόλας για την λειτουργίας της Ψυχιατρικής...

Ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας Γ. Γκιόλας για την λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής στη Ν.Μ. Άργους

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας καυτηριάζοντας την επικείμενη παύση της λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής στη Ν.Μ. Άργους η οποία στήθηκε με κόπο και περιελάμβανε 14 κλίνες για νοσηλεία ασθενών συνανθρώπων μας με ψυχικά νοσήματα.

Συγκεκριμένα, η ολοφάνερη αδιαφορία, αμεριμνησία και ανεπάρκεια της Διοίκησης, τοπικής, Υ.Π.Ε. και Υπουργείου στο θέμα της έλλειψης ψυχιάτρων οδήγησε στην υπολειτουργία και στην κατάργηση την Ψυχιατρική Κλινική, γκρεμίζοντας την τεράστια και συντονισμένη προσπάθεια που είχε καταβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να στελεχωθεί και λειτουργήσει η εν λόγω Κλινική.

Το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι ανυπολόγιστο, κυρίως για τις οικογένειες εκείνες που θα αναγκαστούν να προστρέξουν σε άλλους Νομούς ή και σε ιδιωτικές Κλινικές μιας και ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ξεδιάντροπα στοχεύει στην είσοδο ιδιωτών στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.

Το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα 11-11-2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη

Θέμα: «Γιατί οδηγείται σε αναστολή λειτουργίας η Ψυχιατρική Κλινική 24ωρης νοσηλείας της Ν.Μ. Άργους του Γ.Ν. Αργολίδας;»

Τις τελευταίες μέρες ένα ακόμη αρνητικό «επίτευγμα» της Κυβέρνησης της ΝΔ. και των αρίστων, στους οποίους ανέθεσε τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων, ήρθε να προστεθεί στη μακριά λίστα απαξίωσης των κοινωνικών παροχών στον ευαίσθητο τομέα του ΕΣΥ καθώς οδηγούνται σε αναστολή λειτουργίας –λόγω έλλειψης ιατρών- το ψυχιατρικό τμήμα και η ψυχιατρική κλινική 24ωρης νοσηλείας της Ν.Μ. Άργους του Γ.Ν. Αργολίδας, αφήνοντας ολόκληρο το νομό ακάλυπτο με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από τα πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. στις 14-10-2021 η Συντονίστρια Διευθύντρια του Ψυχιατρικού τμήματος του Γ.Ν. Αργολίδας ενημέρωσε το ΔΣ του νοσοκομείου ότι «πλέον στο Ψυχιατρικό τμήμα της Ν.Μ. Αργους υπηρετούν μόνο δύο (2) ψυχίατροι οι οποίοι δεν επαρκούν για την ασφαλή εφημεριακή κάλυψη και πρωϊνή λειτουργία του τμήματος για όλη τη διάρκεια του μήνα» και εισηγήθηκε «την αναστολή αρχικά των εκούσιων εισαγωγών στην Ψυχιατρική κλινική της Ν.Μ. Άργους μέσω ΕΚΕΠΥ λόγω επισφαλούς εφημέρευσης που προκύπτει από την έλλειψη ψυχιάτρων.

Στη συνέχεια και εάν δεν διασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός ψυχιάτρων, θα επέλθει αναγκαστική και η προσωρινή τουλάχιστον αναστολή λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής 24ωρης νοσηλείας και δυναμικότητας 14 κλινών καθώς απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις ειδικευμένοι ψυχίατροι ώστε να μπορεί να εφημερεύει με ασφάλεια καθημερινά και να δέχεται εισαγωγές -εκούσιες και ακούσιες» .

Για την ιστορία η λειτουργία του Ψυχιατρικού τμήματος και της ψυχιατρικής κλινικής 24ωρης λειτουργίας κατέστη δυνατή πριν από λίγα μόλις χρόνια, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τις άοκνες προσπάθειες των τότε Διοικήσεων, νοσοκομείου και 6ης ΥΠΕ, και του Υπουργείου Υγείας μετά από μια σειρά συντονισμένων ενεργειών:

• 6-4-2017: Έναρξη λειτουργίας του Ψυχιατρικού Τμήματος μετά το διορισμό της πρώτης ιατρού, Διευθύντριας Ψυχιατρικής, κλάδου ΕΣΥ (ΦΕΚ 637/Γ/4-10-2016) στη Ν.Μ. Άργους (ο διορισμός εκκρεμούσε από το 2007).

• Διορισμός της δεύτερης ιατρού Επιμελήτριας Β’ Ψυχιατρικής, κλάδου ΕΣΥ(ΦΕΚ 520/Γ/2018) στη Ν.Μ. Άργους.

• Η υπ’αριθ. Γ4α/Γ.Π./21989/16-3-2018 Υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η προκήρυξη 3ης θέσης Ιατρού Ειδικότητας Ψυχιατρικής ΕΒ’ για τη Ν.Μ. Άργους. Παρά ταύτα η προκήρυξη δεν προχώρησε γιατί διαπιστώθηκε ότι με την υπ. αρ. Υ4α/27878/13/2013 Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1289/Β/2013) η θέση είχε εν τω μεταξύ καταργηθεί(!).

• Στα πλαίσια της στελέχωσης των ψυχιατρικών δομών του νομού, διορίστηκε ιατρός Επιμελήτρια Β’ Ψυχιατρικής, κλάδου ΕΣΥ(ΦΕΚ 870/Γ/2019) στη Ν.Μ. Ναυπλίου (Κέντρο Ψυχικής Υγείας), η οποία μετακινήθηκε για εφημερίες στο Ψυχιατρικό Τμήμα της Ν.Μ. Άργους (απόφ. ΔΣ Γ.Ν. Αργολίδας πράξη 29η /18-7-2019)

• Για περαιτέρω ενίσχυση του ψυχιατρικού τμήματος έγινε πρόσληψη επικουρικού Ιατρού Ειδικότητας Ψυχιατρικής ΕΒ’ για τη Ν. Μ. Άργους (4-11-2019)

• Επίσης, το 2018 διορίστηκε ιατρός Επιμελήτρια Β’ Παιδοψυχιατρικής, κλάδου ΕΣΥ (ΦΕΚ 983/Γ/2018) στη Ν.Μ. Ναυπλίου (Κέντρο Ψυχικής Υγείας), η οποία μετακινήθηκε στο Ψυχιατρικό τμήμα της Ν.Μ. Άργους, για τη λειτουργία Παιδοψυχιατρικού Εξωτερικού Ιατρείου (απόφ. ΔΣ Γ.Ν. Αργολίδας πράξη 30η/26-9-2018).

• 16-9-2019: Έναρξη λειτουργίας της Ψυχιατρικής κλινικής 24ωρης νοσηλείας με απόφαση του Δ.Σ. (πράξη 36η/27-8-2019), σε συνέχεια εισηγήσεων της Συντονίστριας Διευθύντριας Ψυχιατρικού Τμήματος της Ν.Μ. Άργους (αρ. πρωτ. 8326/4-7-2019 και 10230/27-8-2019).

Όπως αναφερόταν τότε στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Γ.Ν. Αργολίδας, «Ένας σημαντικός στόχος που είχε τεθεί από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας – στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης- πραγματοποιείται καθώς από τη Δευτέρα 16-9-2019 ξεκινά η λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής της Ν.Μ. Άργους, σε 24ωρη βάση νοσηλείας.

Η νέα κλινική είναι μια ανοιχτή δευτεροβάθμια δομή περίθαλψης δυναμικότητας 10 κλινών, με τμήματα βραχείας και μέσης νοσηλείας, που στεγάζεται στον 1ο όροφο του κτιρίου του Ψυχιατρικού Τμήματος και αφορά τον ενήλικο πληθυσμό με σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Η κλινική εκτός από την παροχή αναγκαίας ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας θα παρέχει και προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ψυχοθεραπευτικού και εργοθεραπευτικού τύπου.

Ο βασικός στόχος της Ψυχιατρικής Κλινικής είναι η ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των ασθενών της περιοχής μας, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους αφού η ψυχιατρική νοσηλεία θα μπορεί να γίνεται πλέον χωρίς την απομάκρυνσή τους από το τόπο κατοικίας τους και την συνεπακόλουθη αποξένωσή τους από το κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Σε δεύτερο χρόνο θα λειτουργήσει επίσης και το τμήμα οξών περιστατικών δυναμικότητας 4 κλινών, στο ισόγειο του ιδίου κτιρίου.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω προστίθενται στις ήδη προσφερόμενες υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Τομέα της Ν.Μ. Άργους, καθώς με βάση συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό από τις αρχές του 2017 αναπτύχθηκαν σταδιακά και είναι σε πλήρη λειτουργία τα «τακτικά εξωτερικά ιατρεία», η «κλινική Depot”, οι «ομάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης» καθώς επίσης και το «Νοσοκομείο Ημέρας».

Επειδή κατά το προηγούμενο διάστημα είχε καταβληθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τεράστια και συντονισμένη προσπάθεια για τη στελέχωση και τη λειτουργία των δομών του Ψυχιατρικού Τμήματος.

Επειδή η δυναμική που αναπτύχθηκε, από την αρχική ακόμη λειτουργία του Ψυχιατρικού Τμήματος έδειξε όχι μόνο την αναγκαιότητα αλλά και την σημαντική συμβολή του στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγεία του νομού.

Επειδή η απόφαση αναστολής της Ψυχιατρικής κλινικής και η απομάκρυνση των ασθενών από τον τόπο κατοικίας τους συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους καθώς επίσης και πολλά άλλα προβλήματα λόγω της αναπόφευκτης αποξένωσής τους από το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Γιατί η Ψυχιατρική κλινική της Ν.Μ. Άργους οδηγείται σε αναστολή λειτουργίας δύο μόλις χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της;

2. Σε τι οφείλεται η μεγάλη έλλειψη ιατρών; Είχαν γίνει έγκαιρα οι δέουσες ενέργειες από την απελθούσα Διοίκηση του νοσοκομείου ή βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό το αποτέλεσμα λόγω της διοικητικής ανεπάρκειας και αδιαφορίας;

3. Προτίθεστε να δώσετε άμεσα λύση στο παραπάνω πρόβλημα ή έχετε συνειδητά επιλέξει αυτόν τον τρόπο της σταδιακής αποδυνάμωσης των δημόσιων δομών μέχρις ότου οδηγηθούν στην πλήρη απαξίωση προς όφελος των αντίστοιχων ιδιωτικών;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιωάννης Γκιόλας

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ