Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: «Αναποτελεσματικό το πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εκταμίευση»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: «Αναποτελεσματικό το πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εκταμίευση»

Ερώτηση κατέθεσαν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Γκιόλας, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εκταμίευση του Προγράμματος

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» του κυρίου Χατζηδάκη, δέσμευσε 870εκατ. ευρώ και επωφελήθηκαν μόνο 37.000 συμπολίτες μας, ενώ επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διατέθηκαν 670 εκατ. ευρώ που κάλυψαν 65.000 οικογένειες με κοινωνικά δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πόρων.

Πληθαίνουν ακόμη οι διαμαρτυρίες για τεράστιες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις που αφορούν στα έργα του προηγούμενου κύκλου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και στον B’ κύκλο «Εξοικονομώ ΙΙ», όπως τονίζουν οι βουλευτές, γεγονός που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναδείξει μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ερώτηση 6678/18.05.21) που έμεινε αναπάντητη.

Σημειώνουν επιπλέον, ότι οι συνεχείς ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά και οι καθυστερήσεις εκταμίευσης στραγγαλίζουν τους επαγγελματίες και βάζουν σε κίνδυνο τη φερεγγυότητα και αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Οι βουλευτές ζητούν τέλος να μάθουν ποιος είναι ο προγραμματισμός ολοκλήρωσης των εκταμιεύσεων, ποιος είναι μέχρι τώρα ο αριθμός ωφελούμενων που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και σε ποιο ποσό αντιστοιχεί, ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούν, σε τι στάδιο βρίσκονται και σε ποιο ποσό αντιστοιχεί, καθώς και πώς θα ανοίξει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» όταν δεν έχει καταβληθεί προς τους κατασκευαστές ούτε ένα ευρώ από το τρέχον «Εξοικονομώ Αυτονομώ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2021

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: “Προβλήματα στην εκταμίευση του προγράμματος “Εξοικονομώ- Αυτονομώ”

Το «Εξοικονομώ» είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση στον οικιακό κτηριακό τομέα. Μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, και δικαιούχος του Προγράμματος και διαχειριστής του Ταμείου είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το πρόγραμμα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε με κοινωνικά δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι το Εξοικονομώ επί ΣΥΡΙΖΑ είχε διαθέσει 670 εκατ. ευρώ για 65.000 οικογένειες και είχε δεσμευτεί για τη συνεχή χρηματοδότηση και λειτουργία του.

Ανάλογη πρόταση είχε γίνει και προς τον κύριο Χατζηδάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, να αξιοποιήσει, δηλαδή, άμεσα τα τουλάχιστον 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε στη διάθεσή του από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ και να δεσμευτεί και να δεσμεύσει τους πόρους ώστε να έχουμε κάθε χρόνο τις περισσότερες δυνατές εντάξεις ωφελούμενων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 αναμένεται η έναρξη του «Εξοικονομώ 2021»από τον κ. Σκρέκα.

Όπως μάλιστα, φαίνεται και από το σχέδιο του Οδηγού, αναγνωρίζεται η βαθιά αναποτελεσματικότητα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» του κυρίου Χατζηδάκη, που οδήγησε στο να έχουν δεσμευτεί 870 εκατ. ευρώ και να έχουν επωφεληθεί μόνο 37.000 συμπολίτες μας.

Βέβαια, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φαίνεται ότι ούτε αυτό ισχύει, δεδομένου ότι πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τεράστιες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις που αφορούν στα έργα του προηγούμενου κύκλου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις υπήρξαν και στον B’ κύκλο «Εξοικονομώ ΙΙ», γεγονός που είχαμε αναδείξει με κοινοβουλευτικό μας έλεγχο (Ερώτηση6678/18.05.21) χωρίς να λάβουμε ποτέ απάντηση.

Σήμερα με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά οι καθυστερήσεις εκταμίευσης στραγγαλίζουν τους επαγγελματίες και βάζουν σε κίνδυνο τη φερεγγυότητα και αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Έγκαιρα είχαμε θέσει το ερώτημα και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ερώτηση 9233/22.09.21 ως προς το πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών υλικών και με ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προστατεύσουν προμηθευτές και πολίτες.

Επειδή πληθαίνουν και οι καταγγελίες για ασάφειες και επιπλέον απαιτήσεις από τον διαχειριστή του προγράμματος.

Επειδή οι προμηθευτές και κατασκευαστές δεν καταφέρουν να πληρώσουν τα συνεργεία και τα υλικά τα οποία έχουν συνεχείς αυξήσεις. Επειδή το Εξοικονομώ αποτέλεσε μια πολύ πιο αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων για την επίτευξη των εθνικών στόχων εξοικονόμησης ενέργειας κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι κατά την τρέχουσα διακυβέρνηση Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός ολοκλήρωσης των εκταμιεύσεων; 2. Ποιος είναι μέχρι τώρα ο αριθμός ωφελούμενων που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ και σε ποιο ποσό αντιστοιχεί;3. Ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούν, σε τι στάδιο βρίσκονται και σε ποιο ποσό αντιστοιχεί; 4. Πώς θα ανοίξει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» όταν δεν έχει καταβληθεί προς τους κατασκευαστές ούτε ένα ευρώ από το τρέχον Εξοικονομώ Αυτονομώ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ