Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΑΣΤΕΙΑ-ΧΡΗΣΙΜΑ-ΠΑΡΑΞΕΝΑΚεραυνοί και καταιγίδες: οδηγός επιβίωσης

Κεραυνοί και καταιγίδες: οδηγός επιβίωσης

Σίγουρα θα έχετε ακούσει αρκετές ιστορίες για ανθρώπους που χτυπήθηκαν από κεραυνούς, όταν βρίσκονταν σε κάποια βουνοκορφή ή βουνοπλαγιά, άλλα ακόμη και σε μέρη με χαμηλότερο υψόμετρο.

Αρκετοί από αυτούς είχαν, δυστυχώς, άσχημη κατάληξη ενώ άλλοι την γλίτωσαν ως εκ θαύματος. Οπότε, ποια είναι η σωστή αντίδραση σε περίπτωση καταιγίδας με κεραυνούς;

Σίγουρα η πιο ασφαλής λύση, είναι να βρίσκεσαι σε κλειστό χώρο. Τι γίνεται όμως, αν είστε ήδη έξω και σας πιάσει η καταιγίδα στο βουνό; Σύμφωνα με στατιστικά κάθε δευτερόλεπτο πέφτουν περίπου 100 κεραυνοί παγκοσμίως. Περιπατητές, αναρριχητές, κολυμβητές, ποδηλάτες δρόμου και βουνού είναι οι πιο ευάλωτοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς περνάνε το περισσότερο χρόνο τους στην ύπαιθρο και συχνά σε μεγάλο υψόμετρο.

Αν υπάρχει την ώρα της καταιγίδας κάποιο κτήριο ή όχημα για να μπείτε και να προστατευτείτε, μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά. Θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμα οι βουνοκορφές, βουνοπλαγιές και οι εκτεθειμένοι χώροι. Εμείς, καλά τα λέμε, αλλά πολλές φορές στο βουνό όταν ξεσπάσει η καταιγίδα δεν υπάρχουν ούτε κτήρια, ούτε αυτοκίνητα, αλλά ούτε και μέρη που μπορείτε να κρυφτείτε. Τι κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Προσπαθείτε να μείνετε όσο πιο κοντά στο έδαφος μπορείτε, μακριά από δέντρα είτε είναι σε συστάδα, είτε μεμονωμένα. Επιπλέον, μικρές σπηλιές και σχισίματα του εδάφους θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί έχουν την τάση να «τραβάνε» τους κεραυνούς. Αν είστε μια ομάδα ανθρώπων, καλό θα είναι να μην συγκεντρωθείτε όλοι μαζί, αλλά να σκορπιστείτε, όχι μόνο για να μην υπάρξει «ομαδική» ζημιά, αλλά για να υπάρχει και η δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών σε κάποιους που μπορεί να χτυπηθούν.

Άτομα τα οποία έχουν χτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κάποιο ηλεκτρικό φορτίο πάνω τους και είναι ακίνδυνο για τους υπόλοιπους να τους αγγίξουν και να τους προσφέρουν βοήθεια.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν χρειάζεται ο κεραυνός να έρθει σε απευθείας επαφή με το σώμα σας για να σας σκοτώσει. Λίγα μέτρα δίπλα να χτυπήσει, το ωστικό κύμα των θερμών αερίων που παράγονται είναι ικανό να σας προκαλέσει ασφυξία. Έχετε υπόψιν πως ο κεραυνός απλώνει σε μια ακτίνα τουλάχιστον είκοσι μέτρων από το σημείο στο οποίο έρχεται σε επαφή με το έδαφος.

Τέλος, όταν το σώμα σας έχει γίνει «στόχος» κεραυνού, υπάρχουν μερικά σημάδια που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε. Μπορεί τα σημάδια αυτά να είναι για χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά είναι αρκετά για να σας σώσουν. Το δέρμα μυρμηγκιάζει, ενώ λόγω του στατικού ηλεκτρισμού τα μαλλιά ανορθώνονται προς τα πάνω. Σε αυτή την περίπτωση γονατίστε όσο το δυνατόν περισσότερο ανασηκώστε και ακουμπήστε το πίσω μέρος των παπουτσιών σας, με τις παλάμες καλύψτε τα αφτιά σας όπως στο σκίτσο.

Αν η τύχη είναι με το μέρος σας ο κεραυνός μπορεί τελευταία στιγμή να αλλάξει στόχο σε κάτι ψηλότερο, όπως ένας βράχος ή ένας θάμνος ή ένα δέντρο. Ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει στο ίδιο σημείο πάνω από μία φορά καθώς και να χτυπήσει ένα μέρος που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των πέντε χιλιομέτρων από την περιοχή βροχόπτωσης ή την περιοχή του καταιγιδοφόρου σύννεφου «κεραυνός εν αιθρία».

Η καλύτερη συμβουλή όμως που έχουμε να σας δώσουμε, είναι να ελέγχετε τις προγνώσεις καιρού πριν βγείτε στο βουνό, από πολλές διαφορετικές πηγές, αλλά και επίσης να τσεκάρετε συνεχώς τις συνθήκες, καθώς στα μεγάλα υψόμετρα οι καταιγίδες, δεν θέλουν πολύ χρόνο για να σχηματιστούν.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ