Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΔημήτρης Κρανιάς: “Οι οδοντίατροι έχουν τη γνώση και την υπευθυνότητα να καθοδηγήσουν...

Δημήτρης Κρανιάς: “Οι οδοντίατροι έχουν τη γνώση και την υπευθυνότητα να καθοδηγήσουν τον ασθενή σε μια σωστή διαχείριση της επίσκεψης”

Μεγάλη σύγχυση προκλήθηκε με τις ανακοινώσεις που αφορούν την είσοδο των ασθενών στα οδοντιατρεία και ιδιαίτερα των εμβολιασμένων.

Δημήτρης Κρανιάς

 

Και είναι μεγάλη η ευθύνη της επιτροπής των ειδικών, που θα μπορούσε με μια απλή συνάντηση με τα θεσμικά όργανα των οδοντιάτρων να καταλήξουν στις κατάλληλες οδηγίες και αποφάσεις και να τις εκδώσουν με μια απλή ανακοίνωση.

Ένα θέμα καθαρά τεχνικό και διαδικαστικό αναδείχθηκε σε πεδίο σύγχυσης χάρη στην απουσία θέσης των λαλίστατων κατά τα άλλα ειδικών. Είναι γνωστό ότι η φύση του οδοντιατρικού επαγγέλματος δημιουργεί κινδύνους μετάδοσης της νόσου Covid19 και όχι μόνο. Οι οδοντίατροι έχουν περάσει από την περίθαλψη ασθενών με τον ιό HIV, με γρίπη Η1Ν1 αλλά και πλήθος άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, που η μετάδοσή τους μπορεί να αποβεί επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ασθένειες που επειδή δεν έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την επικαιρότητα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Οι καταστάσεις αυτές έχουν αναπτύξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τους κατάλληλους μηχανισμούς προστασίας εντός οδοντιατρείου, οι οποίοι εμπλουτίζονται με νέα τεχνικά μέσα και διαδικασίες προς όφελος των ασθενών και προστασία των οδοντιάτρων.

Ο κάθε οδοντίατρος έχει αυτήν τη γνώση και την υπευθυνότητα να καθοδηγήσει τον ασθενή σε μια σωστή διαχείριση της επίσκεψης. Όπως επίσης και να συμβάλει από την δική του πλευρά στην προστασία της δημόσιας υγείας. Μπορεί για παράδειγμα να αξιολογήσει την αναγκαιότητα ενός rapid test και να το πραγματοποιήσει στο χώρο του.

Ξεχωριστή προσπάθεια πρέπει να γίνει στα οδοντιατρεία των δημόσιων δομών, που δέχονται έκτακτα περιστατικά , συνήθως με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό η/και αδυναμία επικοινωνίας και συνεννόησης στην Ελληνική γλώσσα, και προφανώς δυσκολότερες συνθήκες.

Ο ρόλος της πολιτείας είναι σημαντικός στη διευκόλυνση της προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού, ο οποίος είναι κοστοβόρος (π.χ. ειδικές χειρολαβές κ.α.) καθώς και την εύληπτη και έγκαιρη διάχυση της πληροφορίας και της γνώσης.

Ας κρατήσουμε, όπως προαναφέραμε, ότι τα μέτρα προφύλαξης είναι ενσωματωμένα στην επιστημονική και επαγγελματική κουλτούρα του Έλληνα οδοντιάτρου, ενώ , τουλάχιστον ως σήμερα, δεν υπάρχει πληροφορία που να συνδέει την επίσκεψη στον οδοντίατρο με τη μετάδοση της συγκεκριμένης νόσου.

Δημήτρης Η.Κρανιάς

*Ο Δημήτρης Κρανιάς έχει διατελέσει Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ