Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣLIFESTYLEΣτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με την ταινία «Spin Time - Che...

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με την ταινία «Spin Time – Che fatica la democrazia!» η Χριστίνα Ζώνιου καθηγήτρια της σχολής Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο

Η ταινία ντοκιμαντέρ της Sabina Guzzanti με τίτλο «Spin Time – Che fatica la democrazia!»,

στην οποία συμμετέχει το μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών
Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κυρία Χριστίνα Ζώνιου, παρουσιάστηκε ως επίσημη επιλογή στο 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας / section Giornate degli Autori-  Venetian Nights (1-11/9/2021) και προβάλλεται από την ερχόμενη εβδομάδα στους ιταλικούς κινηματογράφους.

Το ντεμπούτο στις αίθουσες θα είναι στις 15/9 στην Φλωρεντία (Cinema Stensen) και εν συνεχεία θα παρουσιαστεί σε κεντρικούς κινηματογράφους στη Ρώμη, Toρίνο, Μιλάνο, Μάντοβα, Άσκολι Πιτσένο, Λέκκο, κ.ά. και είναι ήδη στις περισσότερες αίθουσες sold-out.

Η ταινία, στην οποία συμμετείχε η κυρία Ζώνιου τόσο στη σύλληψη όσο και στην
υλοποίηση και την ερμηνεία, παρουσιάζει ένα κοινωνικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό πείραμα εν εξελίξει και καταγράφει τα εργαστήρια κοινωνικού θεάτρου που εμψύχωσα στη Ρώμη στο Spin Time Labs, ένα κατειλημμένο κτήριο 17,000 τ.μ. όπου κατοικούν περίπου 500 άνθρωποι που βρίσκονται σε συνθήκη μεγάλης ευαλωτότητας, όλων των ηλικιών, από 35 διαφορετικές εθνικότητες.

Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας ευρείας  κοινωνικής – καλλιτεχνικής έρευνας που συντόνισε η κυρία Ζώνιου, ύστερα από πρόσκληση του
Πανεπιστημίου Sapienza και του Καθηγητή θεατρικής ανθρωπολογίας Guido Di Palma για να διδάξει κατά την εκπαιδευτική της άδειας το ακαδ έτος 2018-2019
ως Visiting Professor με υποτροφία το μάθημα κοινωνικού θεάτρου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Η έρευνα ενέπλεξε συναδέλφους, φοιτητές και πολλούς κατοίκους της Ρώμης και κατέληξε στην επινόηση και παρουσίαση 2 συμμετοχικών παραστάσεων κοινωνικού θεάτρου (συνδυασμός θεάτρου του καταπιεσμένου, εθνογραφικού θεάτρου & θεάτρου τεκμηρίωσης), που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της έρευνας, με θέμα τη δυσκολία της δημοκρατικής συμβίωσης και λήψης αποφάσεων.

Η όλη διαδικασία προσέλκυσε το ενδιαφέρον  της σπουδαίας Ιταλίδας κωμικής ηθοποιού, συγγραφέα και σκηνοθέτη πολιτικού κινηματογράφου Sabina Guzzanti, η οποία αποφάσισε να παίξει στις παραστάσεις και να γυρίσει το εν λόγω ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιώντας έναν πρωτότυπο και ποιητικό διάλογο μεταξύ της κινηματογραφικής και της θεατρικής γλώσσας, πραγματικότητας και θεατρικής / φιλμικής επεξεργασίας της, πολιτικής παρέμβασης και τέχνης.

Κατά την παρουσίαση  της ταινίας σε πόλεις της Ιταλίας η κυρία Ζώνιου μαζί με τη
σκηνοθέτιδα θα συνομιλήσουν δια ζώσης με το κοινό και θα αποτολμήσουν να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τον διάλογο αυτό μεταξύ πολιτικής, κινηματογραφικής και θεατρικής γλώσσας, περνώντας από τη μία στην άλλη.

Δείτε αν θέλετε εδώ την συμμετοχή της ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας 2021:
https://www.giornatedegliautori.com/film.asp?id=38&id_film=1553&lang=eng
https://www.mymovies.it/film/2021/spin-time-che-fatica-la-democrazia/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ