Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΗ Ομάδα Γυναικών Ναυπλίου εκφράζει την αλληλεγγύη της σε κάθε γυναίκα θύμα...

Η Ομάδα Γυναικών Ναυπλίου εκφράζει την αλληλεγγύη της σε κάθε γυναίκα θύμα της βίας

Με αφορμή την ένταση της βίας, της κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, των δολοφονιών γυναικών, όπως παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες, η Ομάδα Γυναικών Ναυπλίου

εκφράζει την αλληλεγγύη της σε κάθε γυναίκα θύμα της βίας και την συμπαράστασή της σε κάθε οικογένεια που βιώνει την απώλεια του δικού της ανθρώπου.

Τα φαινόμενα αυτά βέβαια δεν είναι καινούρια ούτε συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα.

Μία στις τρεις γυναίκες, παγκοσμίως, κακοποιείται από άντρα ή συγγενή της. Στην Ευρώπη σήμερα, το 40% – 50% των εργαζόμενων γυναικών ανέφεραν σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους. Δεκατρία εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ δέχθηκαν σωματική βία μέσα σ' ένα χρόνο ενώ 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Η Ελλάδα φιγουράρει στην 3η θέση, παρά τις φανφαρόνικες κυβερνητικές διακηρύξεις για ισότητα και προστασία των γυναικών.

Δε μπορούμε να μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά που οφείλονται απλά στην προβληματική προσωπικότητα του κάθε δράστη. Σε αυτή την εκμεταλλευτική κοινωνία που ζούμε και κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και ο εγωιστικός τρόπος ζωής και σκέψης είναι μοιραίο να καλλιεργούνται η αλαζονεία, η υποτίμηση της ίδιας της ανθρώπινης ζωής και από τα δύο φύλα, η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Δε μπορούμε να λέμε ότι οι γυναικοκτονίες γίνονται λόγω μιας «κακιάς στιγμής» ή εν βρασμώ σε ένα «έγκλημα πάθους ή τιμής» όταν το κοινωνικό σύστημα συντελεί στη διαιώνιση εκείνων των δομών που επιτρέπουν τη γυναικοκτονία.

Οι γυναίκες καταδικάζονται να ζουν με πολύ χειρότερους όρους, εργασιακούς και κοινωνικούς, γεγονός που εντείνει την ανισοτιμία τους. Οι δολοφονίες, η σεξουαλική κακοποίηση και οι βιασμοί είναι συνεπώς το αποτέλεσμα και όχι η αιτία της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην εκμεταλλευτική κοινωνία, η οποία συνεχώς οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Τα περιστατικά δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ριζικά αν δεν υπάρξει ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών που, εκτός των άλλων, θα αποτρέπει τους δράστες να δρουν ανενόχλητοι. Αν δεν εξαλειφθούν οι πολιτικές που δημιουργούν τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες πάνω στις οποίες ανθίζουν αυτά τα αποτρόπαια φαινόμενα.

Δεν απαιτούμε μόνο την τιμωρία των δραστών από τη δικαιοσύνη!

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για να διεκδικήσουμε τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα, τον 21ο αιώνα, και τις κοινωνικές προϋποθέσεις που θα μας εξασφαλίζουν όχι μόνο αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα αλλά και ισότιμες σχέσεις συντροφικότητας.

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΑΥΠΛΙΟΥ (ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΓΕ)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ