Αναφορά Γκιόλα στην Βουλή για τον οικονομικό όλεθρο των Ελλήνων κτηνοτρόφων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ
- Advertisement -

Με την από 16-7-2021 και με αρ.πρωτ. 49 επιστολή ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεβερέτος,

ζητά την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης ώστε να μην καταστραφεί ένας σημαντικός παραγωγικός κλάδος της Ελληνικής Οικονομίας. Είναι σαφές ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας – πτηνοτροφίας αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα που τον οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωσή του.   

- Advertisement -

Η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι φορολογικοί συντελεστές, η αφόρητη συμπίεση των τιμών παραγωγού, η έλλειψη ρευστότητας και τελευταία η μεγάλη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές σε συνδυασμό με την στασιμότητα των τιμών γάλακτος και κρέατος, έχουν φέρει σε απόγνωση όλους τους απασχολούμενους στον τομέα αυτό.   

Οι κτηνοτρόφοι – πτηνοτρόφοι κρίνεται απολύτως αναγκαίο να τύχουν αμέριστης βοήθειας ώστε να συνεχιστεί η δραστηριότητά τους, να τους δοθεί οικονομική ενίσχυση και να    ρυθμιστούν οι όποιες οφειλές.     Ένας τομέας που έχει παραδοσιακά προσφέρει τα μέγιστα στην Ελληνική κοινωνία οφείλουμε όλοι να φροντίσουμε να μην εξαφανιστεί, καθώς όλο και λιγότεροι επιλέγουν να ασχοληθούν επαγγελματικά λόγω της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης.

Με την παρούσα, σας αναφέρω το αίτημα του Προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων προς το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Οικονομικών, για άμεση ενίσχυσή τους που είναι καθόλα δίκαιο και εύλογο έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγή τους, που τόσο αναγκαία είναι για τους Έλληνες πολίτες.

  Ο αναφέρων Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ                                                                   Γιάννης Γκιόλας

Επισυνάπτεται η επιστολή του Προέδρου του Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ.

Η κτηνοτροφία- πτηνοτροφία και γεωργία σήμερα έχουν ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής τους επιβίωσης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος κ.α.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η μεγάλη αύξηση των τιμών ζωοτροφών, πάνω από 40% και των αναλώσιμων, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των τιμών γάλακτος και κρέατος, έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τις κτηνοτροφικές – αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στους ίδιους τους παραγωγούς (έξοδος από το επάγγελμα) αλλά και στην παραγωγή κτηνοτροφικών – αγροτικών προϊόντων, την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας, το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο και την αγροτική μας οικονομία γενικότερα.

Ο ΣΕΚ για μια ακόμη φορά, μετά τα επανειλημμένα διαβήματα στην Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ζητάει από την Κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα άμεσης προτεραιότητας προκειμένου να σωθεί η κτηνοτροφία.

-Μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% που είναι σήμερα σε 6%.

-Μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα)

-Κατάργηση της φορολόγησης των παραγωγικών ακίνητων ( στάβλοι, αποθήκες κ.α), από κάθε φόρο ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού.

-Για τα δάνεια των κτηνοτρόφων – πτηνοτρόφων: Αντί να δίνονται στα funds τα οποία απειλούν με πλειστηριασμούς των μαντριών από 10 έως 30% της αξίας των δανείων, να θεσπιστεί ειδικός νόμος για τη ρύθμιση των δανείων με διαγραφή του 70% των χρεών και αποπληρωμή του υπολοίπου 30 % για έως και 20 χρόνια.

-Οι επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ 2021-2027 να κατευθυνθούν σε αυτούς που παράγουν.

-Άμεση οικονομική στήριξη, είτε με de minimis, είτε με κορονοενίσχυση, η κτηνοτροφία άλλωστε δεν έχει στηριχθεί μέχρι τώρα σχεδόν καθόλου, είτε μέσω άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ

ΑΝ ΔΕΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΩΡΑ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΚ

Παναγιώτης Πεβερέτος

- Advertisement -

________________