Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΘόρυβοι τέλος! 6 τρόποι για να ηχομονώσετε το σπίτι σας

Θόρυβοι τέλος! 6 τρόποι για να ηχομονώσετε το σπίτι σας

Το σπίτι μας είναι το ησυχαστήριο μας. Είναι ο χώρος όπου χαλαρώνουμε, ηρεμούμε, το καταφύγιο μας από την πολύβουη και χαώδη καθημερινότητα. Τι γίνεται όμως όταν το καταφύγιο αυτό είναι κάθε άλλο παρά γαλήνιο και ήρεμο; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το σπίτι μας κατακλύζεται από συνεχή κύματα θορύβων, όπως η κίνηση των αυτοκινήτων, τα κορναρίσματα, οι έντονες ομιλίες και η δυνατή μουσική; Με άλλα λόγια, πώς μπορούμε να ηχομονώσουμε το χώρο μας και να απολαύσουμε την ησυχία που διακαώς επιθυμούμε;

Γυψοσανίδα η πολυχρηστική

Η γυψοσανίδα αποτελεί ένα πρακτικό και αρκετά εύκολο στην τοποθέτηση του υλικό. Μπορεί να επενδύσει κάθε σημείο του σπιτιού, από τους τοίχους μέχρι τα ταβάνια, μειώνοντας αισθητά τα επίπεδα του θορύβου και εξασφαλίζοντας ένα αρκετά ικανοποιητικό ηχομονωτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, μπορεί να λειτουργήσει διακοσμητικά στο χώρο. Επιλέξτε να μη ντύσετε απλά τους τοίχους ή το ταβάνι με γυψοσανίδα αλλά να δημιουργήσετε ράφια, ειδικές κατασκευές ή περίτεχνα σχέδια στο ταβάνι συνδυάζοντας, με τον τρόπο αυτό, την ηχομόνωση με την αισθητική ανανέωση. Στα μειονεκτήματα της γυψοσανίδας, η μονιμότητα της λύσης αυτής και το σχετικό κόστος, καθώς και τα περίπου 8 εκατοστά που καταλαμβάνει η κατασκευή της και τα οποία μειώνουν το συνολικό εμβαδόν του χώρου.

Ηχοαπορροφητικά πάνελ: η μη παρεμβατική εναλλακτική

Αν σας προβληματίζει η σταθερότητα των κατασκευών από γυψοσανίδα και δε θέλετε μόνιμες παρεμβάσεις στο χώρο, τότε τα ηχοαπορροφητικά πάνελ τοίχου είναι το ιδανικό εργαλείο στα χέρια σας. Με ηχοαπορροφητική ικανότητα που μπορεί να αγγίξει το 65%, τα ηχοαπορροφητικά πάνελ σας εξασφαλίζουν την ησυχία που επιζητάτε ενώ συγχρόνως, ο εικαστικός τους χαρακτήρας και η πληθώρα των διαθέσιμων επιλογών (ως προς το σχέδιο, χρώμα, υλικό, ύφος κτλ) μπορούν να δώσουν πραγματικά νέο αέρα στο σπίτι σας. Ο κυριότερος αντίλογος απέναντι στα οφέλη που συγκεντρώνουν τα πάνελ τοίχου είναι το υψηλό τους κόστος. Παρόλα αυτά, αν ληφθεί υπόψη η ευκολία εγκατάστασης καθώς και η δυνατότητα απεγκατάστασης ανά πάσα στιγμή χωρίς να απαιτείται η αποκατάσταση τυχόν φθορών και επομένως, η κάλυψη ανάλογων δαπανών, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το κόστος αυτό δε θα έπρεπε να θεωρείται αποτρεπτικός παράγοντας.

Κουφώματα: ηχομόνωση και ενεργειακή εξοικονόμηση 2 σε 1

Η πιο αποτελεσματική αλλά συγχρόνως και πιο δαπανηρή λύση στο πρόβλημα της οικιακής ηχομόνωσης είναι η αλλαγή κουφωμάτων. Τα νέα κουφώματα μπορούν, ανάλογα με το είδος και το υλικό κατασκευής τους, να μειώσουν έως 95% τους ενοχλητικούς θορύβους καθώς και τις ενεργειακές δαπάνες. Τα νέα σύγχρονα υλικά, οι καινοτόμες τεχνικές κατασκευής και τα διπλά υαλοπετάσματα κρατάνε τους θορύβους μακριά ενώ εξασφαλίζουν και θερμομόνωση, μειώνοντας αισθητά τα έξοδα ψύξης και θέρμανσης. Έτσι, ο χρόνος απόσβεσης του κόστους των νέων κουφωμάτων είναι αρκετά σύντομος και η επιλογή τους θεωρείται ξεκάθαρα value for money.

Ψάχνετε κάτι πιο οικονομικό; Στοπ στα αεροστόπ!

Με απόδοση που δε φτάνει φυσικά ούτε κατά διάνοια τις αποδόσεις των προηγούμενων πολύ πιο ακριβών λύσεων, τα αεροστόπ σε πόρτες και παράθυρα διασφαλίζουν, παρόλα αυτά, μια σημαντική μείωση στους εξωτερικούς θορύβους που εισβάλλουν στο σπίτι σας. Ταυτόχρονα, συγκρατούν τις ενεργειακές απώλειες καθώς τα παράθυρα και οι πόρτες αποτελούν τους πιο αδύναμους κρίκους για τη διατήρηση των επιθυμητών ενεργειακών επιπέδων του σπιτιού. Με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος αγοράς, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην κάνετε τα αεροστόπ τους καλύτερους συμμάχους σας για την καταπολέμηση της ηχορύπανσης.

Εξαλείψτε τις διαρροές με κόλλα σιλικόνης

Θα έχετε ήδη παρατηρήσει εκείνη τη μικρή τρυπούλα δίπλα στο κούφωμα του υπνοδωματίου ή εκείνη την ανεπαίσθητη οπή κοντά στο νέο κλιματιστικό του σαλονιού αλλά δε σας έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα. Πώς θα αισθανόσασταν αν μαθαίνατε πως αυτές οι μικρές οπές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο συνολικό ακουστικό επίπεδο του σπιτιού σας; Εξαλείψτε κάθε τέτοιου είδους διαρροή και απολαύστε εντυπωσιακά αποτελέσματα απλά καλύπτοντας κάθε τρύπα με μια ειδική κόλλα σιλικόνης.

Λύστε το πρόβλημα “εκ των έσω” βάζοντας χαλιά

Τα χαλιά και οι μοκέτες συγκεντρώνουν πολλά πλεονεκτήματα. Ντύνουν κάθε δωμάτιο και το κάνουν πιο ζεστό, ολοκληρώνουν το διακοσμητικό μοτίβο του χώρου ενώ μειώνουν και τους κραδασμούς, προσφέροντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων χωρίς το άγχος ενόχλησης των γειτόνων. Πέρα από τα προφανή αυτά πλεονεκτήματα, όμως, τα χαλιά συμβάλλουν στην ηχομόνωση του ίδιου του χώρου, καθώς οι θόρυβοι από τα πιο πολυσύχναστα δωμάτια περιορίζονται και “ταξιδεύουν” λιγότερο στα υπόλοιπα σημεία του σπιτιού.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ