Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΜείωση ενοικίου: Προβλήματα και «κακοτοπιές» στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων

Μείωση ενοικίου: Προβλήματα και «κακοτοπιές» στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ακόμα τι έπρεπε να εισπράξουν το 2020 – «Κόντρες» με τους ενοικιαστές – Αίτημα να ανοίξει η πλατφόρμα Covid για διορθώσεις

Πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκαλούν τα πολλά προβλήματα στην συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων που οδηγούν και σε αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ίδιους, το δημόσιο και τους ενοικιαστές τους, πάνω στο τι πρέπει να δηλωθεί στην εφορία!

Συγκεκριμένα, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων απαιτείται μια σειρά διευκρινήσεων από το υπουργείο Οικονομικών πάνω στο τι ισχύσει για τα «κουρέματα» των ενοικίων που έγιναν την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020. Οι φορολογικές δηλώσεις δεν ήταν τελικά προσυμπληρωμένες και ως εκ τούτου οι εκμισθωτές των ακινήτων δεν είναι σίγουροι για τι πρέπει να κάνουν καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες σχετικά τα «κουρεμένα» μισθώματα. Δηλαδή, πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν τι δικαιούνται να εισπράξουν και από ποιόν, τι πρέπει να δηλώσουν, αλλά και αν καλύπτονται ως προς τα τεκμήρια διαβίωσής.

Ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες ζητούν από την ΑΑΔΕ να επιτρέψει την διόρθωση των δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 και να συμπληρωθεί, υπεύθυνα, από την Αρχή, το ποσό των αποζημιώσεων που δικαιούνται, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τον φόρο εισοδήματος. «Μύλος» είναι και η υπόθεση με τι υπεκμισθώσεις καθώς ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα τι πρέπει να δηλώσει στην εφορία.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από το υπουργείο Οικονομικών την επίλυση των εξής προβλημάτων που εμποδίζουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων:

– Να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID και διορθώσεων κάθε είδους λαθών και παραλείψεων, με ένδειξη πλέον σε κάθε δήλωση COVID του αν δικαιούται πράγματι μείωση ο κάθε ενοικιαστής κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου.

– Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

– Να ανακοινωθεί άμεσα ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος της αποζημίωσης των εκμισθωτών υπεκμισθωμένων ακινήτων ώστε να καταβληθούν από τους ενοικιαστές τα οφειλόμενα μισθώματα αλλά και από το κράτος οι σχετικές αποζημιώσεις.

– Να συμπληρωθεί στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ ότι «ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος.» και ότι: «ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία μας ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολόκληρου του μισθώματος», ώστε να τερματιστεί η κακόπιστη άρνηση καταβολής τους, να εισπραχθούν και να δηλωθούν τα μισθώματα αυτά στο Ε2 των ιδιοκτητών.

– Να κατατίθενται διαδικτυακά στις Δ.Ο.Υ. τα εξώδικα και οι αγωγές ή δικαστικές αποφάσεις απόδοσης μισθίου για την αναβολή φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων έτους 2020.

– Να προσυμπληρωθούν αυτόματα στους κωδικούς 657-657 ή 781-782 του Ε1 τα ποσά των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν από το Κράτος σε κάθε ιδιοκτήτη, ώστε να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσής του, όπως ήδη προβλέπεται στην απόφαση Α.1118/2021 της ΑΑΔΕ.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Οι αποζημιώσεις που έλαβαν από το Κράτος για τη μείωση των ενοικίων τους δεν δηλώνονται και δεν φορολογούνται ως εισόδημα.

– Το έντυπο Ε2 δεν θα είναι φέτος προσυμπληρωμένο για τα εισοδήματα από τις συνήθεις μισθώσεις.

– Για τα ανείσπρακτα μισθώματα του 2020, ειδικά για φέτος αρκεί και η επίδοση εξώδικης δήλωσης προς το μισθωτή.

– Για την ενεργοποίηση της διαδικασίας δήλωσης ανείσπρακτων παραμένει η υποχρέωση μετάβασης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

– Ο φόρος είναι πληρωτέος σε 8 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 3% σε περίπτωση εξόφλησής του με την πρώτη δόση.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ