Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΥπερψηφίστηκε από την Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικήσεις

Υπερψηφίστηκε από την Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικήσεις

Υπερψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατά πλειοψηφία και επί της αρχής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στις εκλογές για την ανάδειξη αυτοδιοικήσεων πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Ο νέος αυτός νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών με πλειοψηφία 43%+1 από την πρώτη Κυριακή, θα εφαρμοστεί δε στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το 2023.

Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ο εν λόγω νόμος διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Μεταξύ των προβλέψεων του νέου αυτού νόμου περιλαμβάνονται:
– Επαναφορά της 5ετούς θητείας για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες
– Ως όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο θεσπίζεται το ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
– Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.
– Ο νικητής των εκλογών εξασφαλίζει την εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου.

– Περιορίζεται ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων, ο οποίος καθορίζεται πλέον με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ειδικότερα, μετά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα αποτελείται από 41 μέλη αντί των 51 που έχει σήμερα.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ