Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΧθες 31 Μαΐου 2021 έληξε τυπικά η ισχύς του 3869/2010 -γνωστός ως...

Χθες 31 Μαΐου 2021 έληξε τυπικά η ισχύς του 3869/2010 -γνωστός ως ν. Κατσέλη

Χθες 31 Μαΐου 2021 έληξε τυπικά η ισχύς του 3869/2010 -γνωστός ως ν. Κατσέλη.

Η εφαρμογή του νόμου αυτού αποτέλεσε ουσιαστικά μία δικλείδα ασφαλείας για την κοινωνική σταθερότητα,  μία δικλείδα ασφαλείας για τους καταναλωτές που, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είχαν πέσει εν πολλοίς θύματα της διαφήμισης του τραπεζικού δανεισμού ως λύσης για κάθε πρόβλημα της καθημερινότητας.

Ήταν το δεύτερο βήμα, μετά από την μεγάλη απάτη του χρηματιστηρίου και των δανείων σε Ιαπωνικό γεν, που οδήγησε την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας από την λογική της αποταμίευσης στη λογική του δανεισμού και κατ΄ επέκταση στην έμμεση υποδούλωση απέναντι στον δανειστή.

Η λήξη του νόμου Κατσέλη σημαδεύτηκε από μία πρωτοφανή προσπάθεια της παρούσας Κυβέρνησης (που είχε εν μέρει με δειλά βήματα ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση) να επιδείξει απέναντι στους πολίτες την λογική της άμεσης υποδούλωσης μέσω της διαδικασίας της πλατφόρμας για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου.

Οι προβλέψεις του νόμου για την επιτάχυνση των εκκρεμών δικών του ν. 3869/2010, Όχι μόνο δεν προσφέρει ουσιαστική πρόοδο στην αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και επιδεινώνει τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση μίας δίκαιης δίκης για τα διάδικα μέρη, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Ταυτόχρονα, οι διατάξεις του ν. 4745/2020 αποδεικνύουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι η ελληνική κοινωνία παραμένει εντός των μνημονίων, ότι οι μέχρι στιγμής κυβερνήσεις ενεργούν κατόπιν εντολών των δανειστών και τις περισσότερες φορές -όπως στην παρούσα περίπτωση- ακόμα και πέραν των εντολών τους κατά την λογική «σφάξε με αγά μου να αγιάσω» και πάντως όχι προς το συμφέρον της ανάπτυξης της χώρας μας.     

Θεωρείται βέβαιο ότι οι διατάξεις που παραβιάζουν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας κατά το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος  και το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη κατ’ άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, θα αποτελέσουν σύντομα ένα κακό παρελθόν, καθώς ελπίζουμε ότι οι έντιμοι Έλληνες Δικαστές θα δώσουν τη δέουσα απάντηση.       

Από σήμερα όμως τίθεται σε ισχύ ένα ακόμη νομοθετικό μέτρο που στοχεύει, τόσο στην επιβίωση του πτώματος των τραπεζών, όσο και στην περαιτέρω υποδούλωση των πολιτών που είχαν την ατυχία να πέσουν θύματα της κατευθυνόμενης εκρήξεις της πιστωτικής πολιτικής και της εικονικής πραγματικότητας για την ευμάρεια της χώρας μας λόγω της ένταξης στο ευρώ:

Ο νέος πτωχευτικός νόμος που αναγορεύει τις τράπεζες ή καλύτερα όσους κρύβονται πίσω από τις τράπεζες, να υποδουλώσουν πραγματικά κάθε δανειολήπτη και κάθε εγγυητή υπό την απειλή της αρπαγής της ακίνητης και κινητής περιουσίας.

Η λογική του νέου Πτωχευτικού Νόμου δεν είναι η ρύθμιση των χρεών, αλλά η υποδούλωση των δανειοληπτών και τίποτε περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο που απουσιάζει απ’ το νόμο αυτό οποιαδήποτε αναφορά στην οδηγία 2014/17/ΕΕ με την οποία θεσπίστηκε η ευθύνη των τραπεζών για να χορηγήσουν ένα δάνειο και όχι η ευθύνη του δανειολήπτη για να το λάβει.

Και είναι ακόμα πιο προκλητικός ο νέος νόμος όταν έχει γίνει εκτεταμένη αγοραπωλησία των κόκκινων, αλλά και «πράσινων», δανείων με ποσοστό επί του υπολοίπου των δανείων που κυμαίνεται από 3 έως το πολύ 30% και ο αγοραστής (το αλλοδαπό φαντ) να ζητά από τον δανειολήπτη να του καταβάλει κέρδος έως και 10.000%!!!

Είναι πραγματικά πρωτοφανές στην Ελληνική τουλάχιστον κοινωνία να θεωρείται ότι ο μισθωτός ή ο ελεύθερος επαγγελματίας που κερδίζει το μήνα από 500 έως 800 ευρώ θα μπορεί να πληρώνει 400 και 500 ευρώ στις τράπεζες και στα κοράκια των φαντ για να εξασφαλίσει μία κατοικία.

Η λογική αυτή, ιστορικά, έχει οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις που, εθελοτυφλώντας, αδυνατούν να δουν οι υπηρέτες των δανειστών.

Είναι φανερό ότι από σήμερα, 1η Ιουνίου 2021, η ελληνική κοινωνία, έχοντας υποστεί τις τρομακτικές επιπτώσεις της πανδημίας και το σοκ των 11.000 θανάτων, πού στο μεγαλύτερο μέρος τους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εισέρχεται σε μία σκοτεινή περίοδο.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας και τα 528 μέλη του θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο πλευρό των Καταναλωτών και στο πεδίο αυτό.

Με την ευκαιρία αυτή, ευχαριστούμε θερμά τους δικηγόρους και τους νομικούς που συνέδραμαν τα μέλη μας, αλλά και άλλους καταναλωτές, στην προσπάθειά τους να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία.

Ευχαριστούμε Επίσης θερμά και τους χιλιάδες καταναλωτές που μας στηρίζουν γνωρίζοντας την ανιδιοτέλεια όλων όσων απαρτίζουν το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας.   

Κόρινθος 1/6/2021

Με εξουσιοδότηση ΔΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο γραμματέας

Αναστάσιος Μηλιώτης

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ