Από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους και του Υπουργείου Γεωργίας στην Γενική Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων τοποθετήθηκαν πάντα Γεωπόνοι που έχουν ως γνωστικό αντικείμενο την γεωργική μηχανική, τον Αγροτικό εξηλεκτρισμό, τη γεωργική υδραυλική, τα ύδατα, τις νέες τεχνολογίες κλπ.
Μην ξεχνάμε, ότι σε όλες τις Γεωπονικές Σχολές και Πανεπιστήμια η κατεύθυνση των Εγγείων Βελτιώσεων, αποτελεί αντίστοιχο γνωστικό επίπεδο σπουδών κι εξειδίκευσης για τους Γεωπόνους.
Μετά την σύσταση των Τμημάτων Εγγείων Βελτιώσεων στις Νομαρχίες και ύστερα από περιπέτεια πολλών ετών, με τη σύσταση και των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, τα τμήματα αυτά τα είχαν πετάξει στα αζήτητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (τουλάχιστον).
Σήμερα, με την επανασύστασή τους, ειδικά σε Μεσσηνία και Αργολίδα, τοποθετήθηκαν προϊστάμενοι άλλου γνωστικού αντικειμένου από εκείνο του Γεωπόνου. Όπως είναι αντιληπτό αυτή η
απαξίωση είναι προσβολή και υποβάθμιση του κλάδου των Γεωπόνων, ταυτόχρονα δείχνει κι ότι απέχει από την αξιοκρατία.
Την ευθύνη φέρουν: ο Περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, καθώς και οι Δ/ντες ΔΑΟΚ που είτε δέχθηκαν αυτή την κατάσταση, είτε συνδιαμόρφωσαν γνωμοδοτικά. Οι ανωτέρω σκέψεις – παρατηρήσεις να γίνουν αιτίες προβληματισμού των ΠΕΓΔΥ-ΠΟΓΕΔΥ, ώστε να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των συναδέρφων γεωπόνων που θίγονται – υποβαθμίζονται, με μοναδικό στόχο: την καλύτερη διαχείριση, προς όφελος των πολιτών.
Οι τοποθετήσεις υπαλλήλων, εκτός γνωστικού αντικειμένου πέραν ότι υποβαθμίζουν τον κλάδο, δεν περιέχουν τίποτε το ωφέλιμο για την κοινωνία. Τουναντίον, δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για προϊόντα συναλλαγής.
Εξυπακούεται ότι δεν τίθεται θέμα πολεμικής εναντίον των άλλων κλάδων εργαζομένων. Οι όποιες ελλείψεις γεωπονικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης και ταυτόχρονα, λόγω παγώματος των προσλήψεων στον κλάδο, δημιουργούν αυτές τις “τραγελαφικές” διοικητικές πρακτικές στον ορισμό των θέσεων ευθύνης. Μια
κατάσταση, η οποία είναι αναποτελεσματική στην παραγωγή έργου και εξάσκησης διοίκησης. Η παθογόνα αυτή κατάσταση εξαλείφεται μόνο με τις νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού Γεωπόνων.
Οι ΠΕΓΔΥ-ΠΟΓΕΔΥ, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, να λάβουν τις αποφάσεις εκείνες που θα υπερασπίζουν τα δικαιώματα του κλάδου των Γεωπόνων και να απαιτήσουν νέες προσλήψεις.