Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗμερίδα του Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης της ΝΔ - Μητρώο Στελεχών Πελοποννήσου «Ανανεώσιμες...

Ημερίδα του Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης της ΝΔ – Μητρώο Στελεχών Πελοποννήσου «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,
 Βιώσιμη Ανάπτυξη, Κυκλική Οικονομία»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα του Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης της ΝΔ – Μητρώο Στελεχών Πελοποννήσου με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,
Βιώσιμη Ανάπτυξη, Κυκλική Οικονομία».

Στους χαιρετισμούς τους: ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κος Χρίστος Δήμας, έδωσε έμφαση στην σημασία της ανάπτυξης έρευνας και καινοτομίας στην χώρα μας στα πλαίσια τεχνολογικών εφαρμογών στην βιώσιμη ανάπτυξη,
ο κος Κωνσταντίνος Βλάσης, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος σε θέματα
Απόδημου Ελληνισμού,

αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες για βιώσιμη ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, ενώ η κα Ρεβέκκα Πιτσίκα, Επικεφαλής του Μητρώου Ν.Δ. και ο κος Στέλιος Κονταδάκης, Διευθυντής Πολιτικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Γραμματέας Οργανωτικού, Αν. Γραμμ. Πολ. Επιτροπής, αναφέρθηκαν στην διασύνδεση πολιτικής – πολιτών και αμφίδρομης ενημέρωσης επί των επίκαιρων και σημαντικών θεμάτων.

Οι ομιλητές :
Κος Γεώργιος Κρεμλής, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για ενέργεια, κλίμα,
περιβάλλον, κυκλική οικονομία, και Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιέγραψε, το στίγμα της κυκλικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας και τις επερχόμενες δράσεις σε άμεση διασύνδεση με τις πολιτικές και στόχους της Ε.Ε. & την δυνατότητα εφαρμογής της σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας.

Κα Αλεξάνδρα Σδούκου Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος ξεδίπλωσε συνοπτικά τους στόχους του Υπουργείου της για ενέργεια και κλίμα, για τα θέματα ηλεκτροκίνησης, τα προγράμματα εξοικονομώ – αυτονομώ, τις ΑΠΕ, με ειδική αναφορά στο πλάνο απολιγνιτοποίησης, για την επόμενη μέρα στη Μεγαλόπολη και γενικότερα για τον κλάδο Ενέργειας στην Πελοπόννησο, την πρόσφατη επίτευξη ηλεκτρ. διασύνδεσης Κρήτης και Πελοποννήσου, ως ενισχυτικές δράσεις ενόψει του αναμενόμενου νέου εθνικού Κλιματικού Νόμου σε συμφωνία με
την Ε.Ε. για μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Κος Χρήστος Λαμπρόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, Αντιπεριφερειάρχης
Πελοποννήσου, για την οπτική των Περιφερειών στα θέματα ενέργειας, ανάπτυξης και οικονομίας και την στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως μέρος των εθνικών και Ευρωπαϊκών πολιτικών, με έμφαση στην Μεταλιγνιτική εποχή της Μεγαλόπολης και στην δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας έναντι του σημερινού μονοθεματικού μοντέλου.

Κος Αννίβας Παπακυριάκος, Φαρμακοποιός, Δήμαρχος Βέλου-Βόχας, για την θέση των Δήμων στα παραπάνω θέματα που αποτελούν νέες προκλήσεις, με αναφορά στα γραφειοκρατικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για την αμεσότερη ένταξη και υλοποίηση έργων προς άμεσο όφελος των τοπικών κοινωνιών & την περαιτέρω χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ανταποκριθεί με επιτυχία στον θεσμικό της ρόλο και σε συμφωνία με τους νέους επαυξημένους στόχους.

Κος Λάμπρος Μπούκλης, Σύμβουλος σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ηγεσίας (sustainability leadership), για την περαιτέρω ενίσχυση της διαβούλευσης με την κοινωνία των Πολιτών για όλα τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης – οριζόντια σε όλο το ιδεολογικό φάσμα, την διαδικασία διαρκούς αναπροσαρμογής & συνεχούς βελτίωσης ως στοιχείο ηγετικής ικανότητας, την βέλτιστη επιλογή επενδύσεων εντάσεως εργασίας, την ορθή στόχευση του νέου εθνικού σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων ως επιτυχημένη πρακτική άλλων χωρών της Ε.Ε με έμφαση στην τοπικότητα και την ανάγκη διατήρησης και επαύξησης της βιοποικιλότητας βασιζόμενοι στις αρχές του δικαίου προστασίας του
περιβάλλοντος: της πρόληψης & της προφύλαξης.

Κος Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επ. Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, για το θέμα κλιματική αλλαγή και πανδημίες και τον θεμελιώδη ρόλο του φυσικού περιβάλλοντος, με αναφορά σε διεθνείς επιστημονικές μελέτες και συμπεράσματα. H παρουσίαση του, κάλυψε το επιστημονικό θέμα μέσω ιστορικής αναδρομής έως την σημερινή εποχή του Covid19.

Την διαδικτυακή συζήτηση συντόνισε η κα Μαρία Καλπουζάνη, Συντονίστρια του Μητρώου Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, η οποία και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τον παραγωγικό διάλογο και την τεκμηριωμένη ενημέρωση.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ