Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΑΣΤΕΙΑ-ΧΡΗΣΙΜΑ-ΠΑΡΑΞΕΝΑΤα 7 στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια μοντέρνα κουζίνα

Τα 7 στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια μοντέρνα κουζίνα

Οι σύγχρονες επιταγές του interior design φαίνεται πως απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου μέρους του καταναλωτικού κοινού, το οποίο είτε ακολουθεί τη “μόδα” είτε τάσσεται περισσότερο αισθητικά υπέρ της μοντέρνας εκδοχής της κουζίνας. Αν και κατά το σχεδιασμό μιας κουζίνας, σπάνια αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των σύγχρονων τάσεων με άλλα πιο κλασικά στοιχεία, υπάρχουν ωστόσο κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που συναντώνται σε κάθε μοντέρνα κουζίνα και που είναι 100% συνυφασμένα με κάθε χώρο που ακολουθεί τα νέα trends. Ποια είναι, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά αυτά;

 

1. Η επικράτηση του μινιμαλισμού

Το σύγχρονο interior design απορρίπτει οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί περιττό, στοχεύοντας αποκλειστικά στην εργονομία, την πρακτικότητα και την κάλυψη των όποιων υφιστάμενων αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό, η μοντέρνα κουζίνα έχει μόνο τα απολύτως απαραίτητα και είναι συνήθως εξοπλισμένη με πολυχρηστικά έπιπλα και αντικείμενα τα οποία εξυπηρετούν ταυτόχρονα ποικίλες ανάγκες. Ο πάγκος της κουζίνας μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί και ως τραπέζι, εξοικονομώντας χώρο και υπηρετώντας τη φιλοσοφία της λιτότητας.

2. Λειτουργικότητα πάνω απ’ όλα

Πρώτιστος και βασικός στόχος των  μοντέρνων επίπλων κουζίνας είναι η λειτουργικότητα. Τα σύγχρονα έπιπλα κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται πληρέστερα οι ανάγκες του χώρου. Έτσι, η κατασκευαστική τους φιλοσοφία και το γενικότερο design εξυπηρετούν επίσης το σκοπό αυτό. Η μοντέρνα κουζίνα έχει πολλούς, κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους προτάσσοντας την εύκολη οργάνωση και διασφαλίζοντας τη λιτότητα του χώρου, έξυπνους μηχανισμούς που διευκολύνουν την κίνηση και τις εργασίες μέσα στην κουζίνα και ντουλάπια που εκτείνονται μέχρι το ταβάνι, προκειμένου να μη μένει ούτε εκατοστό του χώρου ανεκμετάλλευτο.

3. Μοντέρνο design στα έπιπλα κουζίνας

Οι καμπύλες, οι λεπτομέρειες και οι όποιες διακοσμητικές προσθήκες δε συμβαδίζουν με τη μοντέρνα θεώρηση της κουζίνας. Αντίθετα, οι απλές και συνήθως οριζόντιες γραμμές φαίνεται να επικρατούν για το σχεδιασμό των επίπλων της κουζίνας. Τα ντουλάπια δεν έχουν πλαίσιο, τα πόμολα και λαβές τους είναι απλά ή και ανύπαρκτα, και τα πορτάκια τους συχνά δε φέρουν κανένα διακοσμητικό στοιχείο.

4. Τα έντονα χρώματα

Το έντονο χρώμα κυριαρχεί στις μοντέρνες κουζίνες. Ακόμα περισσότερο φαίνεται να επικρατούν οι διχρωμίες, ιδιαίτερα ανάμεσα σε αντίθετα χρώματα. Αν το άσπρο-μαύρο είναι η πιο safe επιλογή, ακόμα πιο έντονοι χρωματισμοί, όπως το κόκκινο ή το πράσινο, είναι επίσης ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές. Η διχρωμία μπορεί να αφορά στα έπιπλα και τους τοίχους, τις οικιακές συσκευές ή ακόμη και στα υφάσματα.

5. Εντοιχισμένη ηλεκτρική κουζίνα και οικιακές συσκευές

Όσο αναμενόμενο είναι μια μοντέρνα κουζίνα να είναι εξοπλισμένη με μια προηγμένη τεχνολογικά ηλεκτρική κουζίνα και με τελευταίας τεχνολογίας οικιακές συσκευές, άλλο τόσο επιβάλλεται οι συσκευές αυτές να είναι και εντοιχισμένες. Οι εντοιχισμένες συσκευές εντάσσονται ευκολότερα στο μοντέρνο ύφος των επίπλων κουζίνας, εξοικονομούν πολύτιμο χώρο και γενικότερα, προτάσσουν την απαραίτητη εργονομία και το μινιμαλισμό.

6. Διακόσμηση με μέτρο

Οι διακοσμητικές πινελιές σε μια μοντέρνα κουζίνα, αν και συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο τελικό αποτέλεσμα, πρέπει να είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες. Το διακοσμητικό πλαίσιο ενός χώρου που φιλοδοξεί να θεωρηθεί μοντέρνος, πρέπει να ακολουθεί τη  γενικότερη φιλοσοφία της απόλυτης εργονομίας και της επιδιωκόμενης λιτότητας. Σε γενικές γραμμές, οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, αφαιρείται. Έτσι, τα πλακάκια και ο πάγκος εργασίας ακολουθούν λιτές γραμμές, χωρίς πολλά νερά και σχέδια, τα διακοσμητικά αντικείμενα περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, ενώ το διακοσμητικό υπόβαθρο του χώρου βασίζεται στις έντονες χρωματικές αντιθέσεις των αντικειμένων αυτών αλλά και στα μοντέρνα, συχνά βιομηχανικού τύπου, κρεμαστά φωτιστικά.

7. Βιομηχανικό Στυλ

Το βιομηχανικό design φαίνεται να συγκλίνει αρκετά με τις σύγχρονες τάσεις στο σχεδιασμό κουζίνας. Έτσι, η προσθήκη στοιχείων που παραπέμπουν σε βιομηχανικό στυλ έχει γίνει μία από τις πιο up-to-date πρακτικές. Τσιμεντένιοι τοίχοι και δάπεδα τσιμέντου ή μικρό-τσιμέντου, λαμπτήρες σε industrial φιλοσοφία και πάγκοι με πατητή τσιμεντοκονία είναι κάποιες από τις συνηθισμένες βιομηχανικές πινελιές που συναντά κανείς σε μια μοντέρνα κουζίνα.

Συνδυασμός με άλλα Στυλ

Μια μοντέρνα κουζίνα οφείλει να υπηρετεί την εύκολη οργάνωση και τακτοποίηση του χώρου και να διασφαλίζει την πλήρη λειτουργικότητα του δωματίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κουζίνα είναι ένας χώρος που πρέπει να δημιουργεί πρώτα-πρώτα το αίσθημα της άνεσης και της ασφάλειας στους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν. Ο συνδυασμός με άλλα στυλ design, λοιπόν, είναι απόλυτα θεμιτός, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα υψηλής ποιότητας αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και μια κουζίνα που θα εκφράζει επακριβώς τα άτομα τα οποία εξυπηρετεί.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ