ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

ΠΟΥ: Αποφύγετε το αλάτι -Τα όρια για 64 κατηγορίες τροφίμων και ποτών

Η υπερβολική περιεκτικότητα αλατιού σε τρόφιμα και ποτά εκθέτει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικό, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκδίδοντες νέες οδηγίες για τον περιορισμό του νατρίου στις τροφές.

Εκτιμάται ότι ετησίως 11 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως συνδέονται με την κακή διατροφή, περιλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων που αποδίδονται σε υψηλή πρόσληψη νατρίου, αναφέρεται στην έκθεση του ΠΟΥ.

Σε πολλές πλούσιες χώρες, και με αυξανόμενους ρυθμούς σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, μεγάλο ποσοστό της πρόσληψης νατρίου προέρχεται από τυποποιημένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιλαμβανόμενων των τυριών. Χλωριούχο νάτριο είναι το όνομα του αλατιού στη χημεία και το νάτριο είναι ένα μέταλλο που ρυθμίζει την ποσότητα του νερού στο σώμα.

Στρατηγικές για μείωση πρόσληψης αλατιού

Οι αρχές πρέπει να ορίσουν στρατηγικές για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και να προσφέρουν στους ανθρώπους πληροφορίες για να λαμβάνουν τις σωστές διατροφικές αποφάσεις, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Επίσης η βιομηχανία τροφίμων και ποτών πρέπει να μειώσει τα ποσοστά νατρίου στα επεξεργασμένα προϊόντα, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Τα νέα όρια που έθεσε ο ΠΟΥ για 64 κατηγορίες τροφίμων και ποτών έχουν στόχο να καθοδηγήσουν τις αρχές των 194 χωρών μελών του στις συζητήσεις τους με τη βιομηχανία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις του ΠΟΥ, τα πατατάκια θα πρέπει να περιέχουν το μέγιστο 500 μικρογραμμάρια νατρίου ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, οι πίτες και τα γλυκά έως 120 μικρογραμμάρια και το επεξεργασμένο κρέας έως 360 μικρογραμμάρια. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, επεσήμανε.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη βασική αιτία θανάτου από μη μεταδιδόμενες ασθένειες παγκοσμίως και ευθύνονται για το 32% όλων των θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου συνδέεται με την παχυσαρκία, χρόνιες ηπατικές νόσους και τον γαστρικό καρκίνο.

Ο ΠΟΥ συνιστά η κατανάλωση αλατιού να περιορίζεται σε λιγότερα από 5 γραμμάρια καθημερινά- δηλαδή λιγότερα από 2 γραμμάρια νατρίου. Ο παγκόσμιος στόχος που είχε θέσει το 2013 ο ΠΟΥ ήταν να μειωθεί ως το 2025 κατά 30% η μέση πρόσληψη αλατιού από τους ανθρώπους, όμως “ο κόσμος δεν είναι στον σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου αυτού”.

Πηγή: iefimerida.gr

Argonafplia.gr (NT)

Πρόσφατα

Με ευλάβεια μετέφεραν το Άγιο Φως σε Άργος και Ναύπλιο (φωτο βίντεο)

Στο Ναύπλιο και Άργος έγινε με ευλάβεια η  μεταφορά από την από το αεροδρόμιο, στο…

13 ώρες πριν

Άστατος ο καιρός σήμερα- Αλλού Ανάσταση με βροχή κι αλλού σούβλισμα με λιακάδα

Άστατος και βροχερός αναμένεται να είναι ο καιρός σήμερα, Μεγάλο Σάββατο και την ημέρα της…

1 ημέρα πριν

ΕΑΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Συλλυπητήρια για την απώλεια του συναδέλφου Αντιστρατήγου ε.α. Αντωνόπουλου Ανάργυρου

Τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματός μας, εκπροσωπώντας το σύνολο των μελών μας, εκφράζουν…

1 ημέρα πριν

Συλλήψεις σε Άργος και Ναύπλιο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις σε Άργος και Ναύπλιο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί…

1 ημέρα πριν

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο με την περιφορά του Επιτάφιου μέσα στη θάλασσα στο Τολό Αργολίδας

Η περιφορά του επιταφίου είναι μια παράδοση που γίνεται κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων…

1 ημέρα πριν

Ένα έθιμο που έρχεται από την Κίο της Μικράς Ασίας αναβιώνει κάθε χρόνο Μεγάλη Παρασκευή στη Νέα Κίο Άργους(βίντεο)

Ένα έθιμο που έρχεται από την Κίο της Μικράς Ασίας αναβιώνει κάθε χρόνο Μεγάλη Παρασκευή…

1 ημέρα πριν