Ισχυρότερη ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις μελλοντικές κρίσεις

Πέρυσι τον Δεκέμβριο, ένας σεισμός μεγέθους 6,2 έπληξε την περιοχή κοντά στην κωμόπολη Petrinja στην Κροατία. Μέρη της κωμόπολης ισοπεδώθηκαν. «Δεν μπορούμε να μπούμε στο σπίτι μας, όλα έχουν καταρρεύσει. Οι τοίχοι έχουν ρωγμές, όλα είναι σπασμένα και δεν μπορούμε να μπούμε».

Επτά άνθρωποι πέθαναν
και δεκάδες τραυματίστηκαν. Η Κροατία ζήτησε βοήθεια και ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ανταποκρίθηκε, στέλνοντας άμεση βοήθεια από 15 χώρες.
Είτε πρόκειται για φυσική καταστροφή είτε για πανδημία, τα γεγονότα της περσινής χρονιάς κατέδειξαν ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. «Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα κι αυτός ήτανε ο στόχος μας, να φτιάξουμε έναν ενισχυμένο ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαβεβαίωσε ότι η ανταπόκριση της ΕΕ στις κρίσεις θα είναι ταχύτερη και πιο αποτελεσματική με τον αναβαθμισμένο μηχανισμό. Σε περίπτωση καταστροφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τώρα τη δυνατότητα άμεσης προμήθειας και αποστολής πόρων μέσα από το απόθεμα rescEU.
Χάρις στον προϋπολογισμό της ΕΕ και στο ταμείο ανάκαμψης, θα διατεθούν στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027: περίπου τα πενταπλάσια απ’ ό,τι την προηγούμενη επταετία. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε την κατανομή: 5% η πρόληψη, 85% η προετοιμασία, 10% η αντιμετώπιση».
Το 2020 οι χώρες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, για να επαναπατρίσουν περισσότερους από 90.000 πολίτες της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και για να στείλουν ιατρικό εξοπλισμό, όπως μάσκες, στις περιοχές που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Μπροστά στην καταστροφή, είναι αποτελεσματικότερη η συγκέντρωση πόρων και εμπειρογνωμοσύνης. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας καθιστά την ΕΕ πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις και διασφαλίζει ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνη της μια μεγάλη καταστροφή.
- Advertisement -

________________