Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΒραχυχρόνιες μισθώσεις: Η ΑΑΔΕ στήνει «παγίδα» για όσους επιχειρήσουν να φοροδιαφύγουν

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η ΑΑΔΕ στήνει «παγίδα» για όσους επιχειρήσουν να φοροδιαφύγουν

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και οι τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης παγκοσμίως (Airbnb, Booking, Expedia), θωρακίζει το σύστημα και «οπλίζει» τους ελεγκτές με απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να εντοπίσουν τη φοροδιαφυγή.

Στο ελάχιστο περιορίζονται πλέον τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής που αφήνει το σύστημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία τα διαθέτουν προς βραχυχρόνια μίσθωση. Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και οι τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης παγκοσμίως (Airbnb, Booking, Expedia), θωρακίζει το σύστημα και «οπλίζει» τους ελεγκτές με απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να εντοπίσουν τη φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών που εμφανίζονται να διαθέτουν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται συνεχώς ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημία. Από 86.000 που ήταν οι εγγεγραμμένοι στο τέλος Ιουνίου του 2020, έχουν ήδη φτάσει στους 94.000.

Ωστόσο η συμφωνία της ΑΑΔΕ με τις ψηφιακές πλατφόρμες η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της για την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των δεδομένων που λαμβάνει από τις πλατφόρμες, μέσω αξιόπιστων στοιχείων, τα οποία διασταυρώνονται ταχύτερα και ευκολότερα, θα αναγκάσουν ακόμα περισσότερους ιδιοκτήτες να «εμφανίσουν» τις συμφωνίες τους.

Αυτό θα επιτευχθεί καθώς η συμφωνία προβλέπει:

-Την υποχρεωτική δήλωση των ακινήτων που θα διατεθούν προς βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς από την 1η Ιουνίου, κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει λάβει αριθμό μητρώου ακινήτου από την ΑΑΔΕ. Ο μοναδικός αριθμός αυτός θα συνδέεται με την κίνηση του ακινήτου σχετικά με τις μισθώσεις, το ύψους του ενοικίου κτλ.

– Μεταβατική περίοδο μέχρι όλοι οι ιδιοκτήτες να καταγραφούν στο μητρώο και να λάβουν τον ειδικό αριθμό. Με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου της ΑΑΔΕ, αλλιώς οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν θα μπορούν να δεχθούν τα προς μίσθωση ακίνητα.

– Τα μαζική αποστολή των στοιχείων με τις εισπράξεις από τα μισθώματα στην ΑΑΔΕ. Η αποστολή θα γίνεται κάθε Φεβρουάριο και η κατανομή θα γίνεται ανά ιδιοκτήτη με βάση τον αριθμό μητρώου του ακινήτου.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, οι διασταυρώσεις συνεχίζονται και γίνονται πλέον συνδυαστικά, μεταξύ των στοιχείων από τις έρευνες της ΑΑΔΕ και των στοιχείων από τις πλατφόρμες.

Πηγή:dikaiologitika.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ