Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΔώρο Πάσχα 2021: Πότε θα καταβληθεί στους εργαζομένους - Πως υπολογίζεται

Δώρο Πάσχα 2021: Πότε θα καταβληθεί στους εργαζομένους – Πως υπολογίζεται

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

 

Μάλιστα το φετινό επίδομα εορτών Πάσχα θα δοθεί τόσο σε μισθωτούς, όσο και σε εργαζόμενους σε αναστολή, με μια ωστόσο διαφοροποίηση για όσους βρίσκονται σε αναστολή.

Το διάστημα που ο εργαζόμενος ήταν σε αναστολή θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ για όσους συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή και τον Απρίλιο θα πληρωθούν μέχρι τις 15 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, για το δώρο του Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, ημερομίσθιο ή μισθός ενώ η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου.

Για να δείτε το ποσό που δικαιούστε πατήστε ΕΔΩ.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα

Οσον αφορά τις συμβάσεις που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας, το κράτος θα πληρώσει για το δώρο Πάσχα την αναλογία για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μήνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Ταυτόχρονα, ο εργοδότης θα πληρώσει μειωμένο δώρο Πάσχα για τη χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.

Συνεπώς, όσοι εργαζόμενοι έχουν παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του έτους, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου αδιαλείπτως, θα λάβουν από το κράτος 267 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αυτό θα είναι συνολικά το φετινό δώρο Πάσχα. Επίσης, κάθε μήνας αναστολής της σύμβασης εργασίας μεταφράζεται σε δώρο Πάσχα της τάξης των 67 ευρώ.

Δώρο Πάσχα: Τα παραδείγματα

Ενδεικτικά για το δώρο Πάσχα είναι τα εξής παραδείγματα:

α) Μισθωτός με απολαβές 1.000 ευρώ

Το πλήρες Δώρο Πάσχα θα ήταν 500 ευρώ

Τέθηκε σε αναστολή έως 16 Μαρτίου

Θα λάβει: 183 ευρώ από τον εργοδότη, 162 ευρώ από το κράτος

Σύνολο: 345 ευρώ (155 ευρώ λιγότερα από το κανονικό Δώρο Πάσχα)

β) Μισθωτός με απολαβές 800 ευρώ

Το πλήρες Δώρο Πάσχα θα ήταν 400 ευρώ

Τέθηκε σε αναστολή για ένα μήνα

Θα λάβει: 302 ευρώ από τον εργοδότη, 64,8 από το κράτος

Σύνολο: 366,8 ευρώ (περίπου 43 ευρώ λιγότερα από το κανονικό Δώρο Πάσχα).

Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν κανονικά απολαβές κάτω των 534 ευρώ θα βγουν «κερδισμένοι» καθώς το Δώρο Πάσχα που θα λάβουν θα είναι κάπως αυξημένο.

Πότε θα πληρωθεί το δώρο του Πάσχα από τον ΟΑΕΔ

Αμεσα ξεκινά η προπληρωμή του επιδόματος του ΟΑΕΔ και του Δώρου Πάσχα.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του δώρου Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του δώρου Πάσχα θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ