Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑπό το "σκοτάδι στο φως" το κτήριο Βίγγα στο Ναύπλιο - Με...

Από το “σκοτάδι στο φως” το κτήριο Βίγγα στο Ναύπλιο – Με 3.200.000€ εντάχθηκε η αποκατάσταση και ανάδειξη

Ο Γιώργος Διδασκάλου ενημέρωσε ότι με 3.200.000€ εντάχθηκε η πράξη “Αποκατάσταση και ανάδειξη κτηρίου Βίγγα στο Ναύπλιο” σε πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ με δικαιούχο του έργου την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις 31/12/2020 εγκρίθηκε η εκτέλεση όλων των αναγκαίων μελετών για την αποκατάσταση, επισκευή και αναδιαρρύθμιση των χώρων του μνημείου απο το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν οι εν λόγω μελέτες, αμέσως κατατέθηκε το Τεχνικό Δελτίο πράξης από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. και στις 31/3/2021 εντάχθηκε και εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του.

Με το παρόν έργο, προβλέπεται η αποκατάσταση και η ανάδειξη του μνημείου. Ο ισόγειος χώρος θα μετατραπεί σε πολιτιστικό-εκθεσιακό χώρο και χώρο υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και περιοδικών εκθέσεων.

Στους υπόλοιπους χώρους του κτηρίου θα φιλοξενούνται τα νέα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, το οποίο αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της τοπικής μας υπηρεσίας.

Με τη μεταστέγαση των γραφείων της ΕΦΑ από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, στο οποίο μέχρι τώρα φιλοξενούνται, απελευθερώνονται και σημαντικοί χώροι του μουσείου οι οποίο θα μπορούν πλέον να φιλοξενούν μόνιμες ή και περιοδικές εκθέσεις ενισχύοντας  το πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης.

Το Ναύπλιον αποτελούσε και αποτελεί μια πόλη σύμβολο για ολόκληρη την πατρίδα μας.

Ζωντανεύει μνήμες, προσφέρει απλόχερα την ομορφιά του σε κάθε επισκέπτη αλλά και μας υπενθυμίζει καθημερινά την ιστορική ευθύνη που έχουμε όλοι μας απέναντι του.

Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι ο πολιτιστικός του πλούτος, όπως και ολόκληρης της Αργολίδας, είναι κληρονομιά όλων μας. Κληρονομιά που οφείλουμε να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε από όποια θέση και αν υπηρετούμε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά όλα τα στελέχη του ΥΠ.ΠΟ.Α. για τις συντονισμένες ενέργειες και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία είχαμε θέσει από την αρχή, τις υπηρεσίες του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την βοήθειά τους στην πορεία εξέλιξης της διαδικασίας καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνέβαλαν σε θετική κατεύθυνση προς την υλοποίηση προστασίας και ανάδειξης του συγκεκριμένου μνημείου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα παρακολουθεί τόσο τα χρονοδιαγράμματα όσο και τις διαδικασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

Η δέσμευση του υπουργείου απέναντι στην κοινωνια του Ναυπλίου ήταν ξεκάθαρη.

Το κτήριο Βίγγα θα περάσει από το “Σκοτάδι στο Φως”.

Γιώργος Διδασκάλου

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ