Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΣυνάντηση προέδρου ΕΛΓΑ Ανδρ. Λυκουρέντζου με Νίκα για τις καταστροφές της χαλαζόπτωσης...

Συνάντηση προέδρου ΕΛΓΑ Ανδρ. Λυκουρέντζου με Νίκα για τις καταστροφές της χαλαζόπτωσης στην Αργολίδα

Ανακοίνωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρεται στην επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη με πρόθεση να συζητηθεί το μεγάλο θέμα των συνεπειών της πρόσφατης χαλαζόπτωσης στους αγρότες της Αργολίδας.

Αναφέρεται σχετικά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο υποδεχθήκαμε σήμερα στην Τρίπολη o Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες  και είχαμε την ευκαιρία να του εκθέσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Αργολίδα από τις πρόσφατες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή.

Προτείναμε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να ενταχθεί σαν ζημιογόνο αίτιο η προσυλλεκτική κηλίδωση των μανταρινιών ποικιλίας κλημεντίνης με σκοπό να καλύπτεται ασφαλιστικά από τον φορέα.

Με στόχο την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών βερυκόκκων αποτυπώσαμε αναλυτικά στον κ. Λυκουρέντζο τις ζημιές ύψους 60-100% από τον παγετό στις 26/3/2021 σε συγκεκριμένες παγόπληκτες περιοχές της Αργολίδας, σε Λυρκεία, Στέρνα, Καπαρέλι, Χώνικα, Τίρυνθα, Ανυφί, Μοναστηράκι, Σχοινοχώρι, Μαλανδρένι, Μπόρσα, Χούνη κα, ιδιαίτερα για τις ποικιλίες Μπεμπέκο και Τίρυνθας (κιτρινόσαρκες) καθώς και σε κοκκινόσαρκες ποικιλίες βερίκοκου.

Εκθέσαμε το πρόβλημα της επίπτωσης των χαμηλών θερμοκρασιών στην παραγωγή ναβαλίνης και new hall, καθώς οι συγκεκριμένες ποικιλίες ανθίζουν μόνο μια φορά το χρόνο με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η ανθοφορία τους. Ζητήσαμε μάλιστα τον άμεσο έλεγχο από εκτιμητές του ΕΛΓΑ ώστε να κατυαγραφεί το μέγεθος της ζημιάς.

Αναφερθήκαμε στο πρόβλημα στις αγκινάρες των Ιρίων που έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές από τον παγετό.

Με σχέδιο και συνέπεια σκοπός μας είναι να είμαστε σε θέση να στηρίζουμε με πράξεις τον αγρότη όταν έχει ανάγκη και δοκιμάζεται από καταστροφικές ζημίες.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ