Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑ“Ανάπλι εμπρός!” Γύρος της Αρβανιτιάς Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι….

“Ανάπλι εμπρός!” Γύρος της Αρβανιτιάς Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι….

Πριν από 11 χρόνια, στις 24 Ιανουαρίου 2010 έγινε μία ακόμα μεγάλη κατολίσθηση στον
Γύρο της Αρβανιτιάς.

Η τότε δημοτική αρχή ενήργησε άμεσα, προς τιμήν της. Μέσα σε 2 μόλις μέρες, ζήτησε εγγράφως από το αρμόδιο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών, την τεχνογεωλογικη εξέταση της περιοχής του Γύρου της Αρβανιτιάς, καθώς και την υπόδειξη μέτρων προστασίας της περιοχής από το. ΙΓΜΕ .

Επίσης, μέσα σε μόλις 10 ημέρες, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε και έλαβε την απόφαση για την σύμβαση με το ΙΓΜΕ, και έτσι μέσα σε 37 μέρες από την κατολίσθηση, υπεγράφη και η προγραμματική στις 30-3- 2010!!!!!! Η σύμβαση αυτή είχε 6μηνη διάρκεια, και παραδόθηκε όντως στον Δήμο, τον Σεπτέμβριο του 2010, δηλαδή μέσα σε 6 μήνες, όπως προβλεπόταν!! Κάντε συγκρίσεις, αγαπητοί συμπολίτες με το σήμερα….

Το ΙΓΜΕ παρέδωσε στον Δήμο Ναυπλιέων μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη προμελέτη με όλες τις ενδεικνυόμενες λύσεις.
Εκείνο λοιπόν που απέμενε, μετά την προμελέτη αυτή, και έπρεπε να γίνει ώστε να έχουμε ώριμο φάκελο για να ζητηθεί χρηματοδότηση, ήταν η διενέργεια της οριστικής μελέτης, δηλαδή μελέτη εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης ώστε να ακολουθήσει η λήψη όλων των αναγκαίων εγκρίσεων.

Όμως η προμελέτη που παρέλαβε τότε ο Δήμος καταχωνιάστηκε στα συρτάρια! Το
αξιοσημείωτο είναι δε, ότι ο σημερινός δήμαρχος (που έχει θητεία από το 2012 μέχρι
σήμερα), τότε, το 2010, εκτός από το ότι ήταν ήδη αντιδήμαρχος, είχε ορισθεί και ως ο Δημοτικός Σύμβουλος, που θα ήταν πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης και
παραλαβής του έργου της προμελέτης αυτής. Επομένως θα έπρεπε να γνωρίζει τα
συμπεράσματά της, που κατέληγαν στην μεγάλη επικινδυνότητα και στην άμεση λήψη
μέτρων τα οποία και υποδεικνυόντουσαν τελικά.

Πέρασαν εννέα ολόκληρα από την παράδοση της μελέτης αυτής και πιο συγκεκριμένα,
τρεις χιλιάδες διακόσιες σαράντα (3.240) ημέρες πλήρους αδράνειας και απίστευτης
αδιαφορίας, διάστημα μέσα στο οποίο, είχαμε και άλλες μικρές και μεγαλύτερες
κατολισθήσεις, μέχρι που τελικά στις 14 Αυγούστου 2019 γίνεται η μεγάλη κατολίσθηση στον Γύρο της Αρβανιτιάς!

Κατολίσθηση που οφειλόταν στην επί μήνες διαρροή νερού στην δεξαμενή της ΔΕΥΑΝ, χωρίς κάποιος να λάβει κάποιο μέτρο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, κάτι που δεν ήταν καθόλου απίθανο!

Το “Ανάπλι εμπρός!” προσκάλεσε άμεσα τότε τον κόσμο σε εκδήλωση-συζήτηση-
διαμαρτυρία στην Πλατεία της Αρβανιτιάς, την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Εκεί παρουσιάσαμε την λησμονημένη, και κλειδωμένη σε συρτάρι, μελέτη του ΙΓΜΕ που πρότεινε τις ενδεικνυόμενες λύσεις. Εκείνη την Κυριακή λοιπόν, με μια φωνή, το "Ανάπλι εμπρός!" και οι πολίτες που συμμετείχαν, ζήτησαν άμεσα να γίνει, με βάση την ήδη υπάρχουσα, η οριστική μελέτη του έργου και τα τεύχη δημοπράτησης, και να ληφθούν όλες οι αναγκαίες εγκρίσεις προκειμένου ο φάκελος να είναι ώριμος για να υποβληθεί για χρηματοδότηση.

Γνωρίζοντας από τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Δήμαρχος τα νέα για την συγκέντρωση στο κάλεσμα του “Ανάπλι εμπρός!” την 1η Σεπτεμβρίου, και το ενδιαφέρον που είχε ήδη εκδηλωθεί από τους δημότες γι αυτήν, δήλωνε στις 31 Αυγούστου 2019, κατά την
ορκωμοσία της δημοτικής αρχής, ότι τα έργα στον Γύρο της Αρβανιτιάς αποτελούν “πρώτη προτεραιότητα”! Το επανέλαβε δις για να το τονίσει κιόλας.

Είχαν περάσει ήδη 3.256 ημέρες απραξίας από την υποβολή της σχετικής προμελέτης, για να γίνει η δήλωση αυτή στις 31 Αυγούστου 2019(!), ότι δηλαδή τα έργα στον Γύρο αποτελούν πρώτη προτεραιότητα !

Το “Ανάπλι εμπρός!” με αίτησή του στο Τοπικό Συμβούλιο, στην πρώτη κιόλας συνεδρίασή του μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, ζήτησε να προχωρήσει ο Δήμος στην οριστική μελέτη για τον Γύρο της καρδιάς μας, και να γίνει τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος καθώς και του προϋπολογισμού ώστε να είναι αυτό εφικτό. Το Τοπικό Συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημά μας!.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου τροποποιήθηκε, όπως προτείναμε, προκειμένου η μελέτη να ανατεθεί μέσα στο 2019. Αλλά ουδέν έγινε το 2019!
Φτάσαμε να περάσει και ολόκληρο το 2020, χωρίς να παραγγελθεί η μελέτη εφαρμογής και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

Δηλαδή πέρασαν από την ημέρα που παραδόθηκε εκείνη η προμελέτη του ΙΓΜΕ, το
Σεπτέμβριο του 2010, 3.775 ημέρες μέχρι προχθές , που ενημερωθήκαμε ότι
υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκτέλεση νέου ερευνητικού έργου. Προσέξτε: νέου "ερευνητικού" έργου..

Το αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το κείμενο της νέας αυτής Προγραμματικής Σύμβασης, ήταν έτοιμο τουλάχιστον από τις 12 Οκτωβρίου 2020, όταν και ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Δηλαδή πέρασαν 166 ημέρες από την ημέρα που η Προγραμματική Σύμβαση ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή, μέχρι την
υπογραφή της Προγραμματικής, για να μπορεί να προχωρήσει το έργο που ήταν
“πρώτη προτεραιότητα”(!), όπως μας είχαν πει στις 31 Αυγούστου 2019! Πόσος χρόνος θα μπορούσε να έχει κερδηθεί από τότε.

Αν κινούνταν άμεσα οι διαδικασίες, τάρα θα είχαμε στα χέρια μας ήδη την μελέτη και θα προχωρούσαμε στα τεύχη δημοπράτησης, για να ακολουθήσει και η χρηματοδότηση.
Τώρα θριαμβολογούν και πάλι, διότι λέει, θα γίνει “ερευνητικό έργο”. Πάλι θα ερευνήσουμε αυτά που είχαμε ερευνήσει το 2010, με νέα εργαλεία αλλά πατώντας στα ίδια δεδομένα.

Συμφωνήσαμε να πληρώσουμε 74.400 ευρώ για την νέα αυτή ερευνητική μελέτη
Πλέον το ζήτημα είναι εάν η έρευνα που θα κάνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και που θα
διαρκέσει 426 ημέρες (ίσως και παραπάνω , διότι δίνεται η δυνατότητα παράτασης για
άλλες 245 ημέρες) θα μας πάει το Καλοκαίρι του 2022 ή στις αρχές του 2023, ένα βήμα παραπέρα, προκειμένου να έχουμε έτοιμο φάκελο για χρηματοδότηση και για
δημοπράτηση του έργου.

Ώστε να έχουμε κάποια στιγμή τον Γύρο της Αρβανιτιάς, ασφαλή ! Διότι αυτό είναι τελικά και το μόνο ζητούμενο! Όχι μόνον να ερευνούμε για την έρευνα και
την απονομή μεταπτυχιακών εργασιών. Καλά θα ήταν και όλα αυτά, αν δεν είχε περάσει απελπιστικά τόσος χρόνος που πήγε χαμένος!

Δυστυχώς αυτό που θα μας παραδώσει το Πανεπιστήμιο σε 14 μήνες, δεν θα μας πάει επί της ουσίας ούτε ένα βήμα παραπέρα από αυτό που είχαμε το 2010 με την μελέτη του ΙΓΜΕ, αφού θα μας φέρει στο ίδιο στάδιο των διαδικασιών, να περιμένουμε δηλαδή το επόμενο, το ίδιο που περιμέναμε τόσα χρόνια!

Τι χρειαζόμαστε τώρα; Τι θα πρέπει να γίνει;
Είπαμε: Χρειαζόμαστε οριστική μελέτη εφαρμογής.
Χρειαζόμαστε μια μελέτη που να έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μιας και η Ακροναυπλία είναι και αρχαιολογικός χώρος και συνάμα περιοχή Natura!

Χρειαζόμαστε να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης.
Χωρίς όλα αυτά το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει.
Αλλά αυτά τα απολύτως αναγκαία δεν περιλαμβάνονται στο έργο που θα κάνει το
Πανεπιστήμιο υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Λέκκα.

Είναι ανάγκη τώρα να ζητήσουμε από το Πανεπιστήμιο την τροποποίηση της
Προγραμματικής ώστε να μας παραδοθεί φάκελος έτοιμος για δημοπράτηση.
Αλλιώς θα περιμένουμε 14 μήνες, που μπορεί να παραταθούν, όπως η ίδια η σύμβαση
αναφέρει και για άλλους 8 μήνες (δυο χρόνια δηλαδή συνολικά) και μετά θα πρέπει να
παραγγείλουμε νέα μελέτη εφαρμογής.

Καλά κρασιά……
Ήσαν αδιάφοροι επί 3775 ημέρες. Τώρα κάνουν το εσφαλμένο βήμα. Θα έχουν
περάσει 4.300, μπορεί και 4.540 ημέρες ημέρες και θα είμαστε ακόμα στο 2010!!!!
Πάλι με μια προμελέτη με υπόδειξη ενδεικνυομένων λύσεων!
Εάν δεν προχωρήσουν τώρα στους σωστούς βηματισμούς η επόμενη δημοτική αρχή θα
τρέχει για να ετοιμάσει αυτή τον φάκελο.

Και καλό είναι μην τρώμε αμάσητη την τροφή που μας σερβίρουν
Ανάπλι εμπρός!

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ