Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑΗ χαλαζόπτωση στις περιοχές Μαραθούπολης και Γαργαλιάνων κατέστρεψε καλλιέργειες κηπευτικών σε έκταση...

Η χαλαζόπτωση στις περιοχές Μαραθούπολης και Γαργαλιάνων κατέστρεψε καλλιέργειες κηπευτικών σε έκταση 10.000 στρεμμάτων

H ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΟΑΣΠΠ) για την χαλαζόπτωση στην περιοχή του της Μαραθούπολης και των Γαργαλιάνων

Η χθεσινή χαλαζόπτωση στην περιοχή του της Μαραθούπολης και των Γαργαλιάνων του Δήμου , κατέστρεψε καλλιέργειες κηπευτικών, καρπουζιού , πατάτας, αλλά και ελιάς, σε έκταση 10.000 στρεμμάτων.

Όλοι οι κόποι της χρονιάς πηγαίνουν χαμένοι, χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι χωράφια.

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες, είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα ανά πάσα όλο το χρόνο, ακόμα και λίγο πριν τη συγκομιδή της σοδειάς τους.

Επιπρόσθετα οι παραγωγοί κηπευτικών πλέον έχουν πληγεί διπλά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα στις λαϊκές αγορές, γεγονός που καθιστούσε ακόμα και την παραγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις αδιάθετη.

Την ίδια στιγμή, το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ. Οι αγρότες ως συνέπεια, αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς τους και άλλες υποχρεώσεις (όπως  το αυξημένο κόστος παραγωγής, ανοιχτές – μειωμένες τιμές, χρέη προς τρίτους, τράπεζες, ΕΛΓΑ, εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Η ΟΑΣΠ εκφράζει την αλληλεγγύη της, δηλώνει ότι θα είναι δίπλα στους συναδέλφους που έχουν πληγεί και τους καλεί να οργανωθούν και να αγωνιστούν. Γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλά πως ο ΕΛΓΑ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά ενώ και πολλές ζημιές εξαιρούνται από αποζημιώσεις!

Να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να μη γίνουν θύματα για ακόμα μια φορά ανέξοδων υποσχέσεων και γενικόλογων δεσμεύσεων. Να καταδικάσουν την κοροϊδία και τον εμπαιγμό. Να εμπιστευτούν τη δική τους δύναμη και να διεκδικήσουν σε συντονισμό με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα:

 Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε ολόκληρη την παραγωγή χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 Να αλλάξει ο αναχρονιστικός και αντιδραστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να εξασφαλιστεί η αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.

 Αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.

 Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων, των ασφαλιστικών εισφορών, χρέη σε ΔΕΗ και Δήμους ώσπου να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΟΑΣΠΠ)

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ