Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Ο παγετός της Παρασκευής έπληξε τα πυρηνόκαρπα

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Ο παγετός της Παρασκευής έπληξε τα πυρηνόκαρπα

Ακόμη ένα είδος καλλιέργειας προστίθεται στο μεγάλο φετινό κατάλογο των πληγέντων καλλιεργειών από παγετούς, ακραία φαινόμενα εκτός εποχής.

Ο παγετός της Παρασκευής, έπληξε τα πυρηνόκαρπα (βερικοκιές, ροδακινιές κα), που βρίσκονται στο ευαίσθητο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Πιο πριν, είχαμε ζημιές στις Κλημεντίνες, στα πορτοκάλια (ακόμη και στο φυτικό κεφάλαιο), που δείχνει ότι συνολικά έχει πληγεί η αγροτική παραγωγή σε δεκάδες χωριά του νομού.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές που φτάνουν ακόμη και στο κόστος παραγωγής (λάδι, πορτοκάλι, λεμόνι) αλλά και το χαμένο εισόδημα από τα μέτρα λόγω της πανδημίας, βρίσκει τους βιοπαλαιστές αγρότες του νομού σε πολύ δυσχερή κατάσταση.

Απαιτούμε άμεσα, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, να βγουν τώρα ώστε να καταγράψουν τις ζημιές, με αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Να σταματήσει το αίσχος ότι δεν προβλέπεται αποζημίωση στο στάδιο της ανθοφορίας, ενώ την ίδια ώρα, μας παίρνουν προκαταβολικά τις εισφορές από εμάς. Να ξεκινήσει η αναγγελία των ζημιών από του Δήμους.

Σε μια προβλεπόμενη δύσκολη χρονιά που έρχεται, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα απαντήσουμε με σκληρό αγώνα, με τον Σύλλογό μας, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας!

Διεκδικούμε:
 Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε, λάδι, βρώσιμες ελιές, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά κλπ.
 Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.

 Συμψηφισμός των οφειλών από ασφάλιστρα, με τις εκάστοτε αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.
 Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ
 Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
(ΑΚ.ΣΥ.Ν.Α.)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ