Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΑν. Διοικητής «Μεταξά» Σαράντος Ευσταθόπουλος «Μην πυροβολείτε γιατρούς και νοσηλευτές»

Αν. Διοικητής «Μεταξά» Σαράντος Ευσταθόπουλος «Μην πυροβολείτε γιατρούς και νοσηλευτές»

«Μην πυροβολείτε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Προτεραιότητά μας οι ασθενείς και το προσωπικό μας.

Προέχει η ενότητα και η ομοψυχία για την αντιμετώπιση του 3ου κύματος της πανδημίας. Το Νοσοκομείο Μεταξά λειτουργεί κανονικά και υποδέχεται παλαιούς και νέους ογκολογικούς ασθενείς που χρήζουν ιατρονοσηλευτικής φροντίδας»,ήταν οι πρώτες κουβέντες του κ. Ευσταθόπουλου, στο ρεπορτάζ του newsbomb.gr

ο οποίος τόνισε ότι «αυτοί που σήμερα στοχοποιούνται από ορισμένα ΜΜΕ, είναι οι ίδιοι που κράτησαν ασφαλές το Νοσοκομείο Μεταξά για έναν ολόκληρο χρόνο, πριν ακόμα κυκλοφορήσουν εμβόλια ή θεραπειές».

Σχετικά με το ζήτημα των εμβολιασμών του προσωπικού ο κ. Ευσταθόπουλος ανέφερε:

«Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η ατομική υγεία των πολιτών όσο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς οι εμβολιασμένοι κατά κανόνα νοσούν ελαφρά, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω ιατρικής-νοσοκομειακής φροντίδας, και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνουν τα Νοσοκομεία μας.

Δεν είναι λογικό κατ’ εμέ, τους ίδιους ανθρώπους που χειροκροτούσαμε για την αυτοθυσία τους, πριν ακόμα κυκλοφορήσουν εμβόλια και θεραπειές, τώρα να τους “σταυρώνουμε” επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Ξανατονίζω, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κράτησαν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο πρώτο και στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας».

Στο ερώτημα ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς και τον καλύτερο έλεγχο από εδώ και στο εξής, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά απάντησε: «Θα ήθελα αρχικά να επαναλάβω το αυτονόητο. Προτεραιότητά μας – και τώρα που λειτουργεί μονάδα Covid στο Νοσοκομείο Μεταξά – αποτελεί η διασφάλιση της υγείας του προσωπικού μας και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς μας, είτε νοσούν από κορωνοϊό (η μειοψηφία) είτε σε όσους δίνουν τη μεγάλη μάχη με τον καρκίνο και δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό (η μεγάλη πλειοψηφία).

Σχετικά με αυτό που με ρωτησάτε, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τα θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν χάρη στους προληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται στο Νοσοκομείο μας, αλλά και την ιχνηλάτησή τους σε βάθος. Καθώς η πλειοψηφία αυτών αφορούσε σε ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Για τον καλύτερο έλεγχο του 3ου κύματος, εδώ και μέρες διενεργείται έλεγχος μέσω rapid ή μοριακών τεστ σε προσωπικό, ασθενείς και συνοδούς. Πλέον, μετά την απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια θα διενεργούνται εβδομαδιαίως δυο ράπιντ τεστ σε όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός εισερχομένων στο Νοσοκομείο, καθώς έχουν κλείσει τα εξωτερικά ιατρεία, ενώ τηρούνται με αυστηρότητα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Ενώ βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση τόσο η Επιτροπή Λοιμώξεων όσο και όλες οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου, προκειμένου να υπάρχει άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα, αλλά και λήψη προληπτικών μέτρων».

Κλείνοντας ο κ. Ευσταθόπουλος απεύθυνε μήνυμα προς ασθενείς και έκκληση προς τα ΜΜΕ: «Παρά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται, πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι το Νοσοκομείο Μεταξά λειτουργεί και υποδέχεται όλους τους ογκολογικούς ασθενείς – παλαιούς ή νέους – που χρήζουν άμεσης ιατρονοσηλευτικής φροντίδας. Οι θεραπείες συνεχίζονται κανονικά και με ασφάλεια. Μην αμελήσει κανείς το πρόβλημα υγείας του φοβούμενος τον κορωνοϊό ή πιστεύοντας λανθασμένα ότι το Νοσοκομείο Μεταξά έχει κλείσει, όπως φημολογείται από ψευδή δημοσιεύματα ή αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα».

«Και μια παράκληση προς μερίδα των ΜΜΕ, τα οποία με παράπονο λέω ότι αν και δεν ασχολήθηκαν επί έναν ολόκληρο χρόνο με την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας στο Νοσοκομείο Μεταξά, τα τελευταία 24ωρα στοχοποιούν ομάδες εργαζομένων, αδίκως σε πολλές περιπτώσεις.

Σαφώς και το ρεπορτάζ για αναζήτηση των όποιων ευθυνών, εφόσον προκύπτουν τέτοιες, πρέπει να συνεχιστεί, ξεκινώντας αν θέλετε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, αλλά προς Θεού, η εμπέδωση ενός κλίματος διχασμού ή διαχωρισμού των εργαζομένων σε εμβολιασμένους ή “δακτυλοδεικτούμενους” μη εμβολιασμένους, είναι η χειρότερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη μάχη είμαστε όλοι μαζί, τη δίνουμε ενωμένοι στηρίζοντας ο ένας τον άλλον, με ενότητα και ομοψυχία, αλλά και με την ακλόνητη πεποίθηση ότι το τέλος πλησιάζει και προσπάθεια όλων είναι αυτό να συμβεί με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.

Η όποια απόδοση ευθυνών για λάθη ή παραλείψεις, εφόσον προκύψουν, θα αποδοθούν μετά.

Το δε ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών θα αυξηθεί σημαντικά κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Και να είστε βέβαιοι ότι παρά τις όποιες δυσκολίες θα τα καταφέρουμε και πάλι, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να περιθάλψουμε με τον καλύτερο δυνατό και πιο ασφαλή τρόπο τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που πάσχουν από ογκολογικές παθήσεις και τελικά να σώσουμε αθροιστικά όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούμε».

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ