Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΈρευνα μαθητή του 4oυ Δημοτικού Ναυπλίου για το εκκλησάκι που αφιέρωσε ο...

Έρευνα μαθητή του 4oυ Δημοτικού Ναυπλίου για το εκκλησάκι που αφιέρωσε ο Κολοκοτρώνης στους Αγίους Θεοδώρους

Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι ένα εκκλησάκι στην νεόδμητη περιοχή της οδού Καλαμάτας, που χάνεται ανάμεσα στις πολυκατοικίες της και, σήμερα, ανήκει στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Το εκκλησάκι ανακατασκευάστηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη όταν το μεγάλο κτήμα στην περιοχή αυτή, του παραχωρήθηκε για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. 

Εκεί, το χρονικό διάστημα από το 1825-1832, ο Κολοκοτρώνης διαμόρφωσε τα υπάρχοντα κτίσματα σε εξοχική κατοικία και αφιέρωσε το εκκλησάκι στους Αγίους Θεοδώρους.Τα χρόνια πέρασαν και το εκκλησάκι, που πρωτοχτίστηκε από τους Βενετούς, ανακατασκευάστηκε από τον Κολοκοτρώνη και εκεί προσευχήθηκε πολλές φορές ο Γέρος του Μοριά, δε μαρτυρά τίποτα από την ιστορία του.

Ο μαθητής του Στ1, Γιώργος Καχριμάνης, πρότεινε να παρουσιάσει την ιστορία του ναίσκου στο πλαίσιο του προγράμματος Εργαστηρίου Δεξιοτήτων και Τοπικής Ιστορίας “Οι ήρωες του 1821 στο Ναύπλιο”.

Με τη βοήθεια της Διευθύντριας και υπεύθυνης του προγράμματος, Μπιλιούρη Αργυρής, διευρύνθηκε η έρευνα ώστε να συγκεντρωθεί αρκετό υλικό. 

Είχαμε την τύχη να εξασφαλίσαμε την προσωπική μαρτυρία από άτομο της οικογένειας των ιδιοκτητών μετά την οικογένεια Κολοκοτρώνη καθώς δεν έχουν απομείνει πλέον πολλά αντικείμενα, που μαρτυρούν τα χρόνια που έζησε ο Θ. Κολοκοτρώνης εδώ.

Με αφορμή τη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, το Α’ Σάββατο των Νηστειών και τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821, παρουσιάζουμε την ιστορία του ναού ως ένα μικρό φόρο τιμής στον Θ. Κολοκοτρώνη, αγωνιστή – ήρωα του Αγώνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ  The church of Kolokotronis from GRnafArBi

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ