Αυξημένος κίνδυνος να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου όσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φρέσκο κόκκινο κρέας

- Advertisement -

Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου εκτιμάται ότι διατρέχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φρέσκο κόκκινο κρέας

(π.χ. χοιρινό, μοσχάρι, αρνί) και αλλαντικά, ιδίως όσοι επιλέγουν να μαγειρεύουν το κρέας σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. τηγάνισμα, ψήσιμο στα κάρβουνα), καθώς στην περίπτωση αυτή σχηματίζονται χημικές ουσίες με ισχυρή καρκινογόνο δράση.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Immunity, μια διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο.

- Advertisement -

  Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ στο Λονδίνο βάσει πειραμάτων σε ποντίκια και όργανα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο, κατά τη διαδικασία της πέψης των συγκεκριμένων λαχανικών παράγονται χημικές ουσίες με αντικαρκινική δράση οι οποίες προστατεύουν από τις επικίνδυνες αλλοιώσεις στο έντερο.

  Συγκεκριμένα, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πώς τα σταυρανθή λαχανικά επηρεάζουν τη δομή του τοιχώματος του εντέρου. Όπως και το δέρμα, έτσι και το τοίχωμα του εντέρου αναγεννάται αδιάκοπα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος μεταλλάξεων ή φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσουν στον καρκίνο.

Μέσα από τις δοκιμές στα πειραματόζωα και στα όργανα εργαστηρίου διαπιστώθηκε ότι οι χημικές ουσίες που παράγονται από τα σταυρανθή λαχανικά παίζουν ρόλο-κλειδί σε αυτή τη διαδικασία της αναγέννησης με τρόπο που μειώνουν τις πιθανότητες καρκινικών αλλοιώσεων.

Αξιοσημείωτο ήταν το εύρημα των ερευνητών ότι η ινδόλη-3-καρβινόλη απέτρεψε τον καρκίνο του παχέος εντέρου ακόμη και στα ποντίκια που ήταν γενετικά προδιατεθειμένα απέναντι στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Παράλληλα, ακόμη και όταν είχε ξεκινήσει η διαδικασία της καρκινογένεσης στα πειραματόζωα, η εισαγωγή της ινδόλης-3-καρβινόλης στη διατροφή τους φάνηκε να αναστέλλει την εξέλιξη της νόσου.

  Από την άλλη, χωρίς την πολύτιμη ουσία διαπιστώθηκε ότι τα κύτταρα του εντέρου αναπαράγονταν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο καρκινικών μεταλλάξεων.

  Όπως επισημαίνει η ερευνήτρια Δρ Γκίτα Στόκιντζερ, ένα σημαντικό πλεονέκτημα της νέας μελέτης σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες είναι ότι δεν αναφέρεται σε απλές συσχετίσεις, αλλά παρουσιάζει αναλυτικά τους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν την αντικαρκινική δράση των λαχανικών, πράγμα που ενισχύει την αξιοπιστία των ευρημάτων.

Η ίδια προσθέτει πως για να έχουν τη μέγιστη δυνατή δράση τα σταυρανθή λαχανικά, καλό είναι να μαγειρεύονται ελάχιστα ή και καθόλου ώστε να διατηρούνται ακέραια τα συστατικά τους

- Advertisement -

________________