Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣτα περσινά επίπεδα η τιμή της λαγάνας - Μειώσεις τιμών στα θαλασσινά

Στα περσινά επίπεδα η τιμή της λαγάνας – Μειώσεις τιμών στα θαλασσινά

Η τιμή της λαγάνας θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας,

ενώ η Συνεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων και Περιχώρων σε ανακοίνωσή της προτείνει στα μέλη της, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχερείς συνθήκες της αγοράς, «η τιμή της λαγάνας να είναι προσιτή στο καταναλωτικό κοινό».

Τα βάρη της λαγάνας διαμορφώνονται πλέον ελεύθερα, εναρμονιζόμενα και αυτά με τη νομοθεσία όπως ακριβώς ο άρτος, τα αρτοσκευάσματα και τα αρτοπαρασκευάσματα. Εκτιμά η συντεχνία ότι η τιμή της λαγάνας πρέπει να διαμορφωθεί σύμφωνα με τα κοστολογικά στοιχεία του κάθε καταστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στη θέση που θα είναι τοποθετημένη η λαγάνα πρέπει να υπάρχει ευδιάκριτη πινακίδα που θα αναφέρει τον τύπο, την τιμή, την σύνθεση, το βάρος της και την αναγωγή σε τιμή κιλού, όπως ορίζεται από την Υπουργική Απόφαση Α2-861/22/8/2013.

Στο μεταξύ, με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, προκύπτουν μειώσεις τιμών στα θαλασσινά, τόσο στα φρέσκα, όσο και στα κατεψυγμένα, που φτάνουν και ξεπερνούν το 10% συμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Το συνολικό κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού φτάνει φέτος τα 88,95 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 91,25 ευρώ, δηλαδή είναι μειωμένο κατα 2,52%.

Αναλυτικότερα πάντως, η τιμή της λαγάνας και του ταραμά (ο φτηνός) φαίνεται ότι θα κυμανθεί στα περσυνά επίπεδα (2,80 και 5,50 ευρώ το κιλό, αντίστοιχα), ενώ τα ντολμαδάκια κοσέρβα είναι φτηνότερα κατά 12% σε σχέση με πέρυσι και η τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 2,20 ευρώ από 2,50 πέρυσι. Λίγο ακριβότερος είναι ο χαλβάς ο μη συσκευασμένος 7,60 ευρώ από 7,40 ευρώ το κιλό, οι ελιές καλαμών 4,05 ευρώ το κιλό από 4 ευρώ πέρυσι και το τουρσί το χύμα 2,40 από 2 ευρώ πέρυσι το κιλό.

Το κόστος των θαλασσινών για το σαρακοστιανό τραπέζι, ανέρχεται φέτος σε 64,4 ευρώ από 67,05 ευρώ το κιλό.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ