ΓΥΝΑΙΚΑ

Τι προσέχουμε τρώγοντας – τσικνίζοντας την Τσικνοπέμπτη;

Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι, η Απολυτή ή Προφωνή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος).


Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό. Ονομάζεται Τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα.

Η αλήθεια είναι ότι η Τσικνοπέμπτη έχει πολλούς και θερμιδογόνους πειρασμούς. Γι’ αυτό καλό θα ήταν την ημέρα αυτή να αποφεύγαμε τα τηγανητά, όπως πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και να τα αντικαταστήσουμε με ψητά λαχανικά.

Ο συνδυασμός «τυρί με κρέας» σίγουρα δεν συνιστάται, ούτε όμως το τζατζίκι που αν και υγιεινό έχει πολλές θερμίδες, λόγω της μεγάλης ποσότητας του λαδιού που περιέχει

Καλύτερο διατροφικά είναι όποιο κρέας έχει λιγότερο λίπος.

Ωστόσο οι φίλοι των ψητών, πρέπει να γνωρίζουν πως όσο λιγότερο λίπος έχει το κρέας τόσο δυσκολότερα ψήνεται στα κάρβουνα.

Υπάρχουν επιλογές και τρόποι για να τσικνίσει κάποιος όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας και να έχει στο πιάτο του μια καλοψημένη μερίδα κρέας που δεν θα τον επιβαρύνει θερμιδικά και διατροφικά.

– Ένα μέρος του λίπους που μπορεί να έχει το κρέας «χάνεται» με το ψήσιμο.
– Ένα καλό μαρινάρισμα πριν το ψήσιμο είναι απαραίτητο. Έτσι δίνετε πιο πλούσια γεύση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το μαρινάρισμα είναι προστατευτικό έναντι των χημικών ουσιών που παράγονται με το ψήσιμο πρωτεϊνούχων τροφίμων σε υψηλή φωτιά (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες). Προτιμάτε για τις πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, ψάρι) «μαρινάδες» που έχουν βάση το λεμόνι και το ξύδι.
– Αν θέλετε να ρίξετε κάτι πάνω στο κρέας ή το ψάρι μετά το ψήσιμο προτιμήστε το λεμόνι , πέρα από τη γεύση λειτουργεί επιπλέον προστατευτικά έναντι των δυσάρεστων χημικών ουσιών που παράγονται.

Γενικώς, να θυμάστε ότι τα κρέατα σούβλας όπως το αρνί ή το κοκορέτσι έχουν αρκετά λιπαρά. Η καλύτερη επιλογή πάντως για όσους δεν θα διασκεδάσουν έξω αλλά στο σπίτι τους είναι να αγοράσουν κρέας που δεν θα έχει πάρα πολύ λίπος.

Μπριζόλα χοιρινή: 175 θερμίδες
Παϊδάκια αρνίσια : 444 θερμίδες. Αν αφαιρέσετε το λίπος, υπολογίστε 160 θερμίδες λιγότερες.
Λουκάνικο χωριάτικο (100 γραμμ.): 345 θερμίδες.
Πατάτες τηγανητές (100 γραμμ.): 236 θερμίδες
Η πιο διαιτητική επιλογή είναι αυτή του κοτόπουλου, το οποίο έχει 165 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγου

Τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη και γιατί ψήνουμε κρέας…

Argonafplia.gr (NT)

Πρόσφατα

Συνεδρίαση Συνεταιρισμών Αργολίδας- Κύριο θέμα η αγωγή κατά του ΕΛΓΑ και η τιμή του χυμού(βίντεο)

Στις 5 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ η 1η συνεδρίαση για την σαιζόν 2024-25 …

18 λεπτά πριν

Ιερό λείψανο του Άγιου Αρσένιου Καππαδόκη στον Αγίο Δημήτριο Ανυφί Αργολίδας

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, κ.κ. Νεκτάριος θα τελέσει…

24 λεπτά πριν

193η Εθελοντική Αιμοδοσία στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Ναυπλίου

Κάθε Σταγόνα Μετράει: Ενώσου με τους ΔΕΣΜΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΣ σε μια Πράξη Αγάπης. Πώς μπορείς να…

1 ώρα πριν

16 ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο φορολογικό νομοσχέδιο

Συνολικά 16 ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά, οι οποίες θα ισχύσουν, σταδιακά, από τώρα και έως…

3 ώρες πριν

Κ. Τσιάρας: Πάνω από 60 εκατ. ευρώ για εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αργολίδα

Περισσότερα από 114,5 εκατ. ευρώ έχουν λάβει συνολικά 15.435 δικαιούχοι από την περιοχή της Αργολίδας…

3 ώρες πριν

Την Παναχαϊκή αντιμετωπίζει ο Παναργειακός το Σάββατο 9/11

Την Παναχαϊκή θα αντιμετωπίσει το Σάββατο (9/11 – 16:30) ο Παναργειακός στο ΔΑΚ Άργους για…

3 ώρες πριν