(“Ω ξένε διαβάτη που περνάς, πες στους Λακεδαιμόνιους,ότι εδώ είμαστε θαμμένοι, πιστοί στις εντολές τους”).
Το επίγραμμα του Σιμωνίδη, θα μας θυμίζει πάντοτε την πλέον ένδοξη μάχη στην παγκόσμια ιστορία και τον απαράμιλλο ηρωισμό των 300,( που είχαν ως ηγέτη τους τον Λεωνίδα),και στις ένδοξες Θερμοπύλες, (το 480 π.Χ.), έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι.
“…καλύτερα ,θα πολεμήσουμε υπό σκιά…”
Στις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας ,έχει μείνει εκτός από το ένδοξο “Μολών Λαβέ ” του Σπαρτιάτη Βασιλιά Λεωνίδα προς τους κύρηκες του Πέρση Βασιλέα Ξέρξη ,(όταν αυτός ζήτησε την παράδοση των όπλων των αμυνόμενων Ελλήνων στο στενό των Θερμοπυλών ), και η αποστομωτική απάντηση του Σπαρτιάτη Διηνέκη όταν κάποιος έκανε την παρατήρηση ότι τα Περσικά βέλη, είναι τόσα πολλά, που κρύβουν τον ήλιο:”Καλυτερα, θα πολεμήσουμε υπό σκιά”.
Έπειτα από την ,κατόπιν προδοσίας, ήττα των ολιγάριθμων αλλά λεοντόκαρδων Ελλήνων στο στενό τον Θερμοπυλών,( από τον υπέρτερο Περσικό στρατό), η εμπόλεμη διένεξη Ελλήνων και Περσών έφτανε στη κρισιμότερη καμπή της:
Στη Σαλαμίνα, θα διεξαγόταν η κρισιμότερη ναυμαχία της ιστορίας .
Δεν συγκρούονταν μόνο οι Έλληνες με τους Πέρσες. Αλλά ένας πολιτισμός που αργότερα θα γινόταν το θεμέλιο του σύγχρονου Δυτικού κόσμου,(χάρη στην φιλοσοφία του, την Δημοκρατία, τις τέχνες, τα γράμματα , το θέατρο,τα απαράμιλλης αξίας συγγραφικά αλλά και αρχιτεκτονικά θαύματα του καθώς και τα πλείστα όσα κληροδότησε η σοφία του Ελληνικού πνεύματος στην ανθρωπότητα), με έναν άλλον, “ξένο” που απειλούσε όχι μόνο να αλλοιώσει την αξία του Ελληνισμού αλλά ακόμα ακόμα και να αφανίσει την ιστορική του ύπαρξη:
“Ουδείς μπορεί να ξέρει, πως θα ήταν ο κόσμος σήμερα, αν οι Έλληνες ηττούνταν τότε στη Σαλαμίνα” όπως παραδέχονται στους καιρούς μας, εξέχοντα μέλη της Παγκόσμιας Ιστορικής Κοινότητας.
Εκεί, την ίδια χρόνια, ( το 480 π.Χ.), χάρη στη στρατιωτική ιδιοφυΐα του Θεμιστοκλή και στην άφταστη και ανυπέρβλητη ναυτοσύνη των Ελλήνων, σημειώθηκε ένας ανεπανάληπτος θρίαμβος έναντι του υπέρτερου Περσικού στόλου.
Έπειτα από τη συντριπτική του ήττα στη Σαλαμίνα, ο Ξέρξης ,(με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του), επέστρεψε στην Ασία ενώ οι εναπομείναντες Πέρσες, έπειτα από την πανωλεθρία που υπέστησαν αργότερα στις Πλαταιές και στη Μυκάλη, εγκατέλειψαν τις μάταιες, όπως αποδείχθηκε ,προσπάθειες τους να κυριεύσουν την Ελλάδα.
Χάρη της ιστορικότητας των στιγμών, να θυμίσουμε ότι η Ερμιόνη, διέθεσε τρία πλοία της στον Ελληνικό στόλο και είχε, κατ’αυτόν τον τρόπο ,την δική της ξεχωριστή συμβολή στη –νικηφόρα και λυτρωτική για την Ελλάδα– ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Οι μαθητές του Γ.Ε.Λ Ερμιόνης που τίμησαν την ιστορία, στην επέτειο των 2500 ετών…
Γράψαμε τα ανωτέρω, για να τονίσουμε, έστω και συνοπτικά, την σημασία των μαχών που περιγράψαμε μιας και συμπληρώθηκαν 2500 χρόνια από την ολοκληρωτική νίκη των ολιγάριθμων Ελλήνων έναντι των υπέρτερων Περσικών δυνάμεων.
Στα πλαίσια της συμπλήρωσης των 2500 χρόνων, το Κολλέγιο Αθηνών και το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη, διοργάνωσαν το Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: “Διάλογος ή σύγκρουση πολιτισμών”.
Το εν λόγω Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ,(το διήμερο 11 και 12 Φεβρουαρίου 2021), και έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να εμβαθύνουν στην ιστορία μας, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους αλλά και να μετέχουν ενεργά στον πάντοτε χρήσιμο και άκρως διδακτικό διάλογο.
Οι μαθητές του Γ.Ε.Λ Ερμιόνης , συμμετείχαν στο ορόσημο των 2500 χρόνων με την εισήγηση τους, που είχε το εξής θέμα:
«Η δημιουργία της ταυτότητας “Έλληνας” σε αντιδιαστολή με την ταυτότητα “Πέρσης” μέσα από την τέχνη της κλασικής εποχής».
Ως εισηγητές και εισηγήτριες του Γ.Ε.Λ. Ερμιόνης, συμμετείχαν οι:
Δημήτρης Γιατράκος
Εύη Καλογιάννη
Σταματίνα Κονδύλη
Λάζαρος Κρητικός
Ευτυχία Παπαγιάννη
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα παιδιά μας, ενθάρρυναν και υποστήριξαν οι εκπαιδευτικοί του Γ.Ε.Λ. Ερμιόνης Μαργαρίτα Τσάμη και Φωτεινή Σαραντοπούλου.
Από την δική μας πλευρά, οφείλουμε να συγχαρούμε τόσο τα παιδιά μας για την θέληση τους και την “διψα” τους για γνώση όσο και τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες τους, που υποστηρίζουν τις προσπάθειες τους για συνεχή πρόοδο και επιμόρφωση.
Με την βεβαιότητα ότι το συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της παιδείας θα έχει και συνέχεια, ευχόμαστε στους μαθητές μας, κάθε πρόοδο και κάθε ευημερία στο διάβα της ζωής τους.
Να κατακτήσουν τις κορυφές που επιθυμούν γιατί τα παιδιά μας είναι το μέλλον του τόπου μας.
Την Τετάρτη 11/12/2024 το 3ο ΓΕΛ Άργους συμμετείχε σε δράση δενδροφύτευσης στο όρος Αρτεμίσιο (περιοχή…
Αλλάζει σταδιακά από αύριο το καιρικό τοπίο στη χώρα, με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες να…
Ο ΔΕΔΔΗΕ Αργολίδας ενημερώνει ότι θα γίνουν διακοπές ηλεκτροδότησης των κάτωθι περιοχών λόγω εργασιών κατασκευών…
Αλλαγές στις μέρες λαϊκής αγοράς Ναυπλίου λόγω Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε ο δήμος Ναυπλιέων. Ο…
Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνου κατανέμεται, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών…
Νέα στοιχεία βγάζει στο φως της δημοσιότητας για χρέη ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος, και…