Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΣασόλι: “Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μετά την πανδημία”

Σασόλι: “Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μετά την πανδημία”

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την κοινή προσέγγιση για τα εμβόλια COVID-19; σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Χάρη στη συλλογική μας προσέγγιση, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους και οι πλούσιες χώρες δεν έχουν αγοράσει την πλειοψηφία των εμβολίων”, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Αντιτίθεμαι σθεναρά στις διμερείς συμφωνίες. Σας προτρέπω να παραμείνετε ακλόνητοι, να μην υποκύψετε στον πειρασμό του εθνικισμού των εμβολίων. Η υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης μας επιτρέπει επίσης να παρακολουθούμε, να επιβλέπουμε και να λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση κάθε απάτης που στοχεύει κράτη μέλη”.

“Οι φαρμακευτικές εταιρίες πρέπει να τιμούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, όμως πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να ανοίγουμε τον δρόμο για τις συμφωνίες αδειοδότησης που θα μας επιτρέψουν να επισπεύσουμε τις δημόσιες εκστρατείες εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες με ταχείς ρυθμούς ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή. Όσο πιο ευρεία είναι η διανομή των εμβολίων, τόσο ισχυρότερη θα είναι η οικονομική μας ανάκαμψη”, δήλωσε.

Οι εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να επιτύχουν μόνο αν υπάρχει εμπιστοσύνη από τους πολίτες”, υπογράμμισε ο πρόεδρος. “Η απάντησή μας στην κρίση χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία”.

Ο πρόεδρος Σασόλι τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στον τομέα της δημόσιας υγείας. “Η πανδημία μας έδειξε ότι η αποτελεσματική λήψη σημαντικών αποφάσεων σχετικά με την ασφάλεια, την υγεία, τις προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού και εμβολίων, την έρευνα και την παραγωγή, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των ανθρώπων και το άνοιγμα και κλείσιμο των συνόρων μας μπορεί να γίνει μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

“Το δίδαγμα που αντλήσαμε από την πανδημία είναι ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην παλιά μας κανονικότητα. Θα ήταν λάθος σπατάλη ενέργειας, και θα μας άφηνε απροετοίμαστους για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Έχουμε τώρα καθήκον να αναπτύξουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική υγείας, κατανέμοντας σαφείς αρμοδιότητες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς”, είπε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, απευθυνόμενος στους αρχηγούς κρατών μελών και κυβερνήσεων κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής στις 25 Φεβρουαρίου.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ