Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΈφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Μαζαράκης Αινιάν καταγόμενος από το Ναύπλιο

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Μαζαράκης Αινιάν καταγόμενος από το Ναύπλιο

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Μαζαράκης Αινιάν, φίλος και συνεργάτης του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Αντιγράφουμε το ιδιαιτέρως κατατοπιστικό κείμενο του φίλου Κώστα Καράπαυλου:

«Ο με ναυπλιώτικη καταγωγή σπουδαίος ευπατρίδης, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, εθελοντής στο Ρίμινι, πολίτης της Ελλάδας και της Ευρώπης Ιωάννης Μαζαράκης Αινιάν ήταν ψυχή της Εθνολογικής και Ιστορικής Εταιρείας επί 4 δεκαετίες…

Αλλά γιατί Ναυπλιεύς; Ο  προσπάππος του εκ Φθιώτιδας, ήταν ο πιο σπουδαίος Φιλικός στην περιοχή του. Συμμετείχε στον αγώνα για την ελευθερία. Ήταν αντιπρόσωπος στις Εθνοσυνελεύσεις και γερουσιαστής του Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Άλλαξε το επίθετο του σε Αινιάνας (Αινιάν) από τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής, τους Αινιάνες, για να δείξει τη συνέχεια του Έθνους.

Η θυγατέρα του, η Αγανίκη Αινιανή, εν μέρει Ναυπλιώτισσα, ήταν η πρώτη Αρσακειάς, η πιο μορφωμένη γυναίκα της εποχής της και εξαιρετική βουκολική ποιήτρια.

Η Αινιανή νυμφεύθηκε τον αρχίατρο Ιωάννη Μαζαράκη, εκ Κύθνου ορμώμενο, που υπηρετούσε στο Ναύπλιο. Στο Ναύπλιο λοιπόν γεννήθηκε το έτος 1869 ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, ο οποίος αργότερα υπηρέτησε στην πόλη μας στο Οπλοστάσιο, αλλά και στη Γεωγραφική Υπηρεσία. Στο Ναύπλιο γνώρισε και συνδέθηκε με τον Παύλο Μελά.

Και μετά; Μετά έγινε, ο Ναυπλιεύς αυτός, ο σπουδαίος και τρανός καπετάν Ακρίτας του Μακεδονικού Αγώνα.

Γιος του μεγάλου και τρανού καπετάν Ακρίτα ήταν ο ευπατρίδης Ιωάννης Μαζαράκης Αινιάν…».

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ