Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕπερώτηση με θέμα την συμβολή της Περιφέρειας στην επίλυση των προβλημάτων του...

Επερώτηση με θέμα την συμβολή της Περιφέρειας στην επίλυση των προβλημάτων του Βιολογικού Άργους – Ναυπλίου

Θέμα: «Για τη συμβολή της Περιφέρειας στην επίλυση των προβλημάτων του Βιολογικού Άργους – Ναυπλίου»

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ύψους 1.300.000, μεταξύ της Περιφέρειας, των ΔΕΥΑ των δήμων Άργους Μυκηνών και Ναυπλιέων, και του Περιφερειακού ταμείου για την αποκατάσταση του αγωγού απαγωγής των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού των δύο δήμων, ο οποίος είχε καταστραφεί απ’ την θεομηνία Ζορμπάς, κ. Περιφερειάρχη προχωρήσατε σε λάθος δηλώσεις κατά τη γνώμη μας. Οι δηλώσεις σας αυτές δείχνουν ότι ή δεν γνωρίζετε την ουσία των τεραστίων προβλημάτων που αφορούν την διαχείριση και την λειτουργία του βιολογικού ή τα γνωρίζετε αλλά δεν θέλετε να τα παραδεχτείτε. Ό,τι και να συμβαίνει είναι μέγα λάθος.

Εμείς κατά της συζήτηση του θέματος στο Πε. Συ. Π. τα είχαμε επισημάνει και είχαμε ζητήσει να συμβάλει η Περιφέρεια να επιλυθούν. Είχαμε επίσης τονίσει την ανάγκη συνεχών ελέγχων απ την πλευρά της περιφέρειας για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα που δίνονται, παρ ότι η περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα για την λειτουργία των βιολογικών, θα έχουν αντίκρισμα.

Με ιδιαίτερη ανησυχία λοιπόν σας ακούσαμε κ. Περιφερειάρχη να δηλώνετε, μετά την υπογραφή της σύμβασης, ότι αν είχε χρηματοδοτηθεί έγκαιρα το έργο επισκευής του αγωγού, δεν θα υπήρχαν τα προβλήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τον βιολογικό καθαρισμό.

«Κουκουλώσατε» δυστυχώς όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και σας είχαμε επισημάνει, αποποιηθήκατε τις ευθύνες που σας είχαμε θέσει αφού θεωρήσατε ότι για όλα φταίει ο αγωγός απορροής των λυμάτων.

Λες και αν ήταν φτιαγμένος νωρίτερα ο αγωγός, δεν θα έβγαινε «πορτοκαλάδα» από τον βιολογικό, όπως συμβαίνει τόσα χρόνια κατά την περίοδο συγκομιδής του πορτοκαλιού, εξ αιτίας των ανεπεξέργαστων λυμάτων των χυμοποιείων, και της παντελούς απουσίας ελέγχου τους.

Διότι κ. Περιφερειάρχη, όταν μιλάμε για βιολογικό καθαρισμό των δήμων Άργους Μυκηνών και Ναυπλιέων, μιλάμε ουσιαστικά, για έναν βιολογικό που εξυπηρετεί μεν τους δύο δήμους χωρίς όμως να υπάρχει κάποια προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο δήμων, που να αφορά τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλομένων κατά την λειτουργία του βιολογικού. Όλα είναι στα λόγια και στον αέρα.

Για ένα βιολογικό που μέχρι και σήμερα δεν έχει καταστατικό που να ρυθμίζει τις παραμέτρους και τους όρους λειτουργίας του.

Για ένα βιολογικό που θεωρητικά αδειοδοτήθηκε για να μπορεί να επεξεργάζεται τα λύματα σε τρίτο στάδιο, δηλαδή το τελικό προϊόν της επεξεργασίας να είναι νερό κατάλληλο για άρδευση και εμπλουτισμό, αλλά ουδέποτε λειτούργησε ως τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

Αδειοδοτήθηκε έτσι μόνο και μόνο για να μειωθεί το μήκος του αγωγού που θα μετέφερε τα λύματα μέσα στην θάλασσα!!!

Για ένα βιολογικό με διάτρητους τους αγωγούς προσαγωγής των λυμάτων.

Για ένα βιολογικό που στερείται συλλέκτη βαρέων μετάλλων, με αποτέλεσμα τα τοξικά μέταλλα να καταλήγουν στην θάλασσα.

Για έναν βιολογικό που δεν έχει λύσει το τεράστιο πρόβλημα της λυματολάσπης.

Για έναν βιολογικό που λειτουργεί με εργολάβο, και τα Σαββατοκύριακα ο εργολάβος απουσιάζει!!!

Για έναν βιολογικό με συσσωρευμένα χρέη και ζημιές, δικαστικές αντιδικίες, και δικαστικές αποφάσεις καταβολής οφειλών μεταξύ των δύο συμβαλλομένων δήμων.

Για έναν βιολογικό που κάθε χρόνο την περίοδο του πορτοκαλιού, δέχεται εντελώς ανεπεξέργαστά τα λύματα των χυμοποιείων, με αποτέλεσμα να βγάζει στη θάλασσα όχι νερό αλλά «πορτοκαλάδα», και χωρίς να έχει ζητηθεί ποτέ κάποια ευθύνη απ’ τους υπεύθυνους γι’ αυτό.

Όλα αυτά δεν έγιναν χθες, αλλά συμβαίνουν απ την πρώτη μέρα λειτουργίας του βιολογικού, και όλα αυτά έχουν συντελέσει στο να ΜΗΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ σε μια απ τις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας και όλα αυτά πιστεύουμε ότι τα γνωρίζετε.

Μετά απ όλα αυτά λοιπόν θα περιμέναμε να ακούσουμε από τον κ. Περιφερειάρχη, να δηλώνει προβληματισμένος για το μέγεθος και την ένταση των προβλημάτων, και αποφασισμένος να συμβάλει η περιφέρεια, όπως μπορεί και όσο μπορεί, στο να λυθούν ή να αμβλυνθούν τα προβλήματα. Για να λειτουργήσει επιτέλους ο βιολογικός και να μην δαπανηθεί το 1.300.000 της περιφέρειας χωρίς ουσιαστικό όφελος, αφού δεν αντιμετωπίζονται οι κύριες αιτίες του προβλήματος.

Επειδή κ. Περιφερειάρχη πιστεύουμε, όπως και εσείς, ότι τα χρήματα της Περιφέρειας δεν είναι για πέταμα, οφείλει η Περιφέρεια να συμβάλλει ώστε να επιλυθούν στην ουσία του τα προβλήματα του βιολογικού.

Για όλους αυτούς τους λόγους σας ρωτάμε:

1) Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει Προγραμματική Σύμβαση συνδιαχείρισης του Βιολογικού από τους δύο Δήμους Άργους και Ναυπλιέων;

2) Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια διαθέτει 1.300.000 ευρώ για τον Βιολογικό, θα πάρετε πρωτοβουλία ώστε να γίνει συνάντηση με τους δύο δημάρχους και τους Προέδρους των δυο ΔΕΥΑ ώστε να επιλυθούν τα ανωτέρω προβλήματα και ο Βιολογικός στην πιο τουριστική περιοχή της Περιφέρειάς μας, στο Ναύπλιο να λειτουργήσει ως τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα που διαθέτει η Περιφέρεια και να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών το περιβάλλον και το τουριστικό προϊόν της Αργολίδας ;

3) Εσείς με ποιον τρόπο σκέφτεστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, αλλά και να γίνονται έλεγχοι στο μέλλον για να διαπιστώνεται αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και από τους Δήμους και από τους επιχειρηματίες;

Οι επερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ