Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΚυριάκος Βελόπουλος: «Ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης αρχαιολογικών μνημείων στην ευρύτερη περιοχή...

Κυριάκος Βελόπουλος: «Ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης αρχαιολογικών μνημείων στην ευρύτερη περιοχή του Άργους»

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης αρχαιολογικών μνημείων στην ευρύτερη περιοχή του Άργους»

Κυρία Υπουργέ,
Όπως πληροφορούμαστε από τοπική ιστοσελίδα διαδικτύου, αμέτρητα είναι τα
παραδείγματα αδιαφορίας και αναλγησίας, που παρατηρούνται και καταγράφονται
τελευταία σε αρχαιολογικά μνημεία, στην ευρύτερη περιοχή του Άργους.

Η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς βρίσκονται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, γίνεται αναφορά στα Πολυάνδρια, στην οποία περιοχή, ανενόχλητα, μπαζώνουν ιδιώτες με οικοδομικά υλικά, στην καταστροφή του Κοντίτου, στο μπάζωμα των τειχών εκτροπής του Ξεριά και τέλος, στη μετατροπή των Μυκηναϊκών τάφων σε πάρκινγκ και μπαξέ.

Πρόσφατο, δε, παράδειγμα αδιαφορίας και αποστασιοποίησης ήταν
η πρόσκρουση αυτοκινήτου στα κάγκελα της Αρχαίας Αγοράς, όπου έκτοτε, τα εν λόγω κρέμονται στον αέρα και είναι κίνδυνος θάνατος για τους διερχόμενους.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την προστασία, αξιοποίηση και
αποκατάσταση των πολύτιμων πολιτιστικών μνημείων της περιοχής του Άργους και ποιες μεθοδευμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις θα δρομολογήσετε, που θα σηματοδοτήσουν την αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής, καθιστώντας την, ταυτόχρονα, σημείο αναφοράς και καθρέφτη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 3267/14.1.2021 Ερώτηση με θέμα: «Ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης αρχαιολογικών μνημείων στην ευρύτερη περιοχή του Άργους»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 3267/14.1.2021 Ερώτησης του Βουλευτή, κ. Κυριάκου Βελόπουλου, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ο ισχυρισμός του κ. Βουλευτή για “αμέτρητα παραδείγματα αδιαφορίας και αναλγησίας, που παρατηρούνται και καταγράφονται τελευταία σε αρχαιολογικά μνημεία, στην ευρύτερη περιοχή του Άργους” δεν ευσταθεί.

Η περιοχή του Άργους, στην οποία αναφέρεται η Ερώτηση, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων, τα οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας φροντίζει με εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης, τακτικούς
καθαρισμούς και αποψιλώσεις, αλλά και με σημάνσεις με πληροφοριακό υλικό για το ευρύ κοινό. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, καμία καταστροφή δεν σημειώνεται στις αναφερόμενες στην Ερώτηση θέσεις. Επιπλέον, αναφορικά με το θέμα της πρόσκρουσης αυτοκινήτου στην περίφραξη της Αρχαίας Αγοράς του Άργους και της καταστροφής τμήματος αυτής, διευκρινίζεται ότι συνέβη το γεγονός, αλλά η ζημία έχει πλήρως αποκατασταθεί.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής η
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας μεριμνά για την επαρκή σήμανση με πληροφοριακές πινακίδες όλων των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και για τον υπομνηματισμό όλων των εκθεμάτων στα μουσεία. Σε μεγάλο βαθμό οι πληροφορίες αυτές είναι προσιτές διαδικτυακά στους ιστότοπους του ΥΠΠΟΑ ( argolisculture.gr , ecastles.culture.gr, byma.gr).

Παράλληλα, στην πόλη του Άργους υπάρχουν δύο μουσεία, το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα, και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ανακαινίζεται εκ βάθρων.
Πέραν των ανωτέρω, σημαντικά για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου και του μνημειακού πολιτισμού της περιοχής είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, μέσω των οποίων το επιστημονικό προσωπικό της μεταδίδει την εξειδικευμένη γνώση του στους επισκέπτες και τους μαθητές.

Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ