Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΣυνάντηση Νίκα με Λιβανό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί...

Συνάντηση Νίκα με Λιβανό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Αργολίδα, αλλά και Κορινθία

Μακρά και δημιουργική χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, η οποία έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.

Στη σύσκεψη -παρουσία του υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου και των γενικών γραμματέων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου και Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα- τέθηκε, αρχικά, από τον περιφερειάρχη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Αργολίδα, αλλά και στην Κορινθία.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα, όπως δήλωσε ο υπουργός στον περιφερειάρχη, είναι ενήμερος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δώσει κατεύθυνση να υπάρξει θετική αντιμετώπιση από την πλευρά της πολιτείας.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ, ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ, ΛΕΜΟΝΙΑ

Στο πλαίσιο αυτής της οδηγίας του πρωθυπουργού, σημείωσε ο περιφερειάρχης μετά τη συνάντηση, έχει ήδη φύγει θετική εισήγηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών πορτοκαλιών ναβαλίνας και μανταρινιών κλημεντίνας, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιά, είτε από ασθένειες όσον αφορά τα μανταρίνια, είτε από αδυναμία διάθεσης όσον αφορά τα πορτοκάλια.

Θετικά αντιμετωπίζεται επίσης, συνέχισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, και το θέμα της κοινωνικής απόσυρσης πορτοκαλιών και μανταρινιών για κάλυψη αναγκών ιδρυμάτων κ.α. Ωστόσο, ο υπουργός του μετέφερε ότι αυτό θα πρέπει προηγουμένως οι οργανώσεις παραγωγών να στείλουν σχετικές εισηγήσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάτι που θα επιμεληθεί η Π.Ε. Αργολίδας όπως διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης.

Εξ άλλου, όσον αφορά τα λεμόνια στην Κορινθία, για τα οποία υπάρχουν επίσης προβλήματα διάθεσης, αυτό φαίνεται ότι οφείλεται στην εισαγωγή λεμονιών από την Τουρκία με χαμηλές τιμές και στον περιφερειάρχη Π. Νίκα μεταφέρθηκε ότι εφόσον τεκμηριωθεί η ζημιά των παραγωγών, το υπουργείο είναι διαθέσιμο να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.

ΓΟΕΒ ΚΑΙ ΤΟΕΒ

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, έθεσε στον υπουργό τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ, ως πηγή των οποίων το υπουργείο εντοπίζει το θέμα της ενέργειας, το οποίο θα λυθεί σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, με τη χρήση φωτοβολταϊκών ενδεχομένως.

Ο υπουργός, πάντως, μετέφερε στον Π. Νίκα ότι το υπουργείο του αναμένει ιδέες και προτάσεις από την πλευρά και της Περιφέρειας για την καλύτερη αναδιοργάνωση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, τις οποίες ο περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι θα αποστείλει.

ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ Κ.Α.

Στη σημερινή συνάντηση, επίσης, συμφωνήθηκε ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Μαρτίου θα γίνει συνάντηση, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στο θέμα των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Η συνάντηση θα είναι σε υπηρεσιακό επίπεδο, παρουσία των χωρικών αντιπεριφερειαρχών και του αρμόδιου για θέματα εγγείων βελτιώσεων αντιπεριφερειάρχη.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε παράλληλα τον υπουργό σχετικά με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, στη συνέχεια, δράσεων για τη συγκράτηση των ομβρίων, με μικρές λιμνοδεξαμενές. Ο υπουργός, δήλωσε ο περιφερειάρχης, συμφώνησε στον σχεδιασμό αυτόν, λέγοντας ότι τέτοια μικρά έργα θα πρέπει να γίνουν από τις Περιφέρειες.

Ενημέρωση επίσης είχε ο υπουργός από τον περιφερειάρχη και για τα εγγειοβελτιωτικά έργα και τη λιμνοδεξαμενή στο Τρίκορφο, του Δήμου Μεσσήνης, στη Μεσσηνία.

Εξ άλλου, στο πλαίσιο της συζήτησης όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα και ορισμένα επιχειρηματικά σχέδια, ο υπουργός δήλωσε στον περιφερειάρχη ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου του για να υπάρξει νομική τακτοποίηση.

Τέλος, ο υπουργός διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη ότι το υπουργείο συναινεί απολύτως στην χρήση της λίμνης Τάκα ως υδατοδρομίου.

EXTRA News:

 Ισχυρή έκρηξη ισοπέδωσε 4όροφο ξενοδοχείο στην Καστοριά [εικόνες και βίντεο]

 

 Κατέληξε 15χρονη στη Θήβα – Νοσηλευόταν με κορονοϊό

 

 

Τραγωδία: Μωρό πέθανε μετά τη βάπτισή του – Βρήκαν 110ml νερού στα πνευμόνια του

 

 Κούρεμα και Trimmer, 2 σε 1

 

 

Παρατεταμένο διάστημα καλοκαιρίας έρχεται στη χώρα

 

 

  Κάμερα Ασφαλείας Dome 5MP FHD

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ