Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΕνδομητρίωση & κονδυλώματα HPV: Δύο συχνά γυναικολογικά προβλήματα

Ενδομητρίωση & κονδυλώματα HPV: Δύο συχνά γυναικολογικά προβλήματα

Μπορεί να μην σχετίζονται καθόλου μεταξύ τους ωστόσο και τα δύο μπορεί να επιφέρουν επιπλοκές στην γυναικεία υγεία και αξίζει η γυναίκα να τους δίνει την πρέπουσα σημασία, σε όποια ηλικία και να βρίσκεται.

Ο λόγος για τα κονδυλώματα hpv, έναν ιό που μεταδίδεται κυρίως με σεξουαλική επαφή και για την ενδομητρίωση ένα γυναικολογικό πρόβλημα που σχετίζεται με ανωμαλία γύρω από το ενδομήτριο και τον ρόλο του. Για τα δύο αυτά προβλήματα μπορεί να αποφανθεί τόσο ένας μαιευτήρας γυναικολόγος όσο και ένας χειρουργός γυναικολόγος.

Κονδυλώματα

Το τεστ ΠΑΠ είναι η εξέταση που θα θέσει τη διάγνωση. Στην συνέχεια θα γίνει κολποσκόπηση ώστε να καθοριστεί το που εντοπίζονται τα κονδυλώματα και αν υπάρχουν προκαρκινικές καταστάσεις που πρέπει να εξεταστούν. Η μέθοδος της κολποσκόπησης είναι ανώδυνη και πολύ σύντομη και είναι απαραίτητη, προκειμένου να μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε θεραπεία στον τράχηλο.

Προφυλαχθείτε από τα κονδυλώματα χρησιμοποιώντας προφυλακτικό και μην καπνίζετε. Έχει διατυπωθεί επίσης ότι η εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Για την αντιμετώπισή τους προτείνεται αφαίρεση με laser ή με κρυοπηξία.

Ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση ονομάζουμε τη νόσο στην οποία ιστός όπως το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε άλλα όργανα της πυέλου, δημιουργώντας αιματηρές εστίες οι οποίες στην περίοδο φουντώνουν και προκαλούν πολλές φορές πόνο, υπογονιμότητα κ.α. Χαρακτηριστικά σημάδια της ενδομητρίωσης είναι η πολύ επώδυνη περίοδος, ο πόνος στην κοιλιά ακόμα και εκτός ημερών περιόδου, δυσπαρευνία, εντερικός πόνος.

Η θεραπεία της μπορεί να είναι φαρμακευτική καλύπτοντας την άσχημη συμπτωματολογία που βιώνει η γυναίκα, ωστόσο η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση είναι η λαπαροσκόπηση, επέμβαση ελάχιστης παρεμβατικότητας στους ιστούς που απαιτεί νοσηλεία μόλις μιας ημέρας.

Dr. Γιάννης Περιστέρης

Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος

https://www.peristeris.gr/

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ