Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΟ OEBE Αργολίδας για τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά στις...

Ο OEBE Αργολίδας για τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά στις 2 Ιανουαρίου 2021

Τα νέα περιοριστικά μέτρα, που ανακοινωθήκαν αιφνιδιαστικά στις 2 Ιανουαρίου 2021 από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο,

 έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στην επιχειρηματική κοινότητα και ιδιαίτερα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Όταν, μάλιστα, δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως η λειτουργία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί τον βασικό παράγοντα διασποράς του κορονοιού, δεδομένου ότι λόγω του μεγέθους τους και με την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων προστασίας δεν δημιουργούν συνθήκες συνωστισμού.

Οι φτωχές επιδόσεις αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ, τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων, την εξαντλητική ιχνηλάτηση και τα συστηματικά τεστ για τον Covid-19, έχουν οδηγήσει στην επιβολή ανορθόδοξων ρυθμίσεων λειτουργίας των επιχειρήσεων (πχ click away), στην άρση και εκ νέου επιβολή οριζόντιων περιορισμών (lockdown ακορντεόν) που έχουν κουράσει και κλονίσει την πίστη των πολιτών.

Επιπλέον, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι διάχυτη η αίσθηση πως τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται στοχεύουν περισσότερο στην εξασφάλιση των λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, έναντι αυτών που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και παράλληλα τον μεγαλύτερο εργοδότη.

Για μια ακόμη φορά, επισημαίνουμε πως η πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ενώ τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους στην μετά Covid-19 περίοδο.

Αυτό σε συνδυασμό, παρά τις θετικές εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο (εμβόλιο), με την διάχυτη αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα επαναφοράς σε μια σχετική κανονικότητα, θα εξαντλήσει τα όποια οικονομικά και ψυχικά αποθέματα έχουν απομείνει.

Με βάση αυτά άμεσα θα πρέπει να ληφθούν γενναιότερα μέτρα στήριξης, αποκλειστικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον βασικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής κάτι που συστηματικά υποτιμάται ως προς τις επιπτώσεις του στην αναπτυξιακή διαδικασία

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ