Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤο «εμβόλιο» Μητσοτάκη στην κυβέρνηση με ανασχηματισμό – Ποιοι μένουν ποιοι φεύγουν

Το «εμβόλιο» Μητσοτάκη στην κυβέρνηση με ανασχηματισμό – Ποιοι μένουν ποιοι φεύγουν

Ένας άγνωστος παράγοντας «χ» είναι ο ιδεολογικός προσανατολισμός που θα δώσει πρωθυπουργός, εάν προχωρήσει βέβαια σε μια τέτοια επιλογή.

Κέντρο ή πιο… δεξιά;
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς αρκετοί θεωρούν δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, ακόμα και τις πρώτες μέρες της εβδομάδας που έρχεται.

Το ερώτημα, βέβαια, που προκύπτει είναι εάν θα πρόκειται για δομικό ανασχηματισμό ή για στοχευμένες, μικρές, αλλαγές σε στελέχη που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Οι πληροφορίες, πάντως, συντείνουν σε σημαντικές αλλαγές, εντούτοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλές φορές φροντίζει να… εκπλήσσει ακόμα και τους ίδιους του συνεργάτες του.

Υπάρχει, πάντα, και το ενδεχόμενο βασικοί Υπουργοί να αλλάξουν απλά χαρτοφυλάκιο, προκειμένου να μην μείνει κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος δυσαρεστημένο και προκληθούν τριβές, ειδικά τώρα που λόγω της πανδημίας και του νέου lockdown η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αρκετά ζητήματα. Μόνο εσωκομματικές κόντρες δεν θέλει ο πρωθυπουργός…

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε χαρακτηριστικά ακόμα και ο χρόνος που θα γίνει δεν έχει κλειδώσει, αφού μπορεί να αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. Σε ό,τι αφορά, δε, τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης πιθανότατα θα αξιοποιηθούν περισσότεροι βουλευτές στο νέο σχήμα.

Κυρίως αναμένεται να λάβουν χαρτοφυλάκια Υφυπουργών ή Αναπληρωτών Υπουργών, αντικαθιστώντας κυρίως τους τεχνοκράτες. Ένας άγνωστος παράγοντας «χ» είναι ο ιδεολογικός προσανατολισμός που θα δώσει πρωθυπουργός, εάν προχωρήσει βέβαια σε μια τέτοια επιλογή. Κέντρο ή πιο… δεξιά; Η επιλογή των στελεχών θα δείξει ποιο ιδεολογικό πρόσημα θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι πριν από λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας εκ του ρόλου του, διέψευσε πριν από λίγες ημέρες ότι επίκειται ανασχηματισμός, λέγοντας πως δεν χρειάζεται να μιλάμε για τέτοιου είδους αλλαγές που δεν έχουν εμβληματικά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, εξάλλου, διέψευσε και τον ενδεχόμενο εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Σίγουρα όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά και αναλόγως με τις εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει είτε να πατήσει το… κουμπί είτε όχι.

Τα πρόσωπα
Στο μεταξύ ήδη έχει αρχίσει η παρέλαση ονομάτων. Αμετακίνητοι θα πρέπει να θεωρούνται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακάκης.

Την ίδια ώρα, κλειδί θα είναι η αποχώρηση ή μη του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο. Επίσης, δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί σε πιο… παραγωγικό Υπουργείο ο Μάκης Βορίδης, ενώ ίσως υπάρξουν εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα η υπουργοποίηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

πηγή ethnos,gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ