O CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...

Η πιο εύκολη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι

Απλά εύκολα και γρήγορα θα φτιάξεις την καλύτερη βασιλόπιτα κέικ του Βασίλη Καλλίδη και θα εκπλαγείς με την υπέροχη γεύση της.

Την πρώτη θέση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι έχει η βασιλόπιτα.Η κοπή της βασιλόπιτας είναι το πιο διάσημο πρωτοχρονιάτικο έθιμο, η οποία μοιάζει με στρογγυλό τσουρέκι ή κέικ και έχει μέσα ένα φλουρί το οποίο φέρνει τύχη σε όποιον το βρει.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο που έχει τις ρίζες του στα Κρόνια, μια αρχαιοελληνική γιορτή αντίστοιχη με τα Ρωμαϊκά Σατουρνάλια.

Η πρώτη μέρα του νέου έτους είναι πολύ σημαντική καθώς είναι η μέρα που σηματοδοτεί την έλευση του νέου έτους και όποιος βρει το φλουρί που κρύβεται μέσα στην βασιλόπιτα είναι ο πιο τυχερός της παρέας.

Τις περισσότερες φορές προτιμούμε να αγοράσουμε μια έτοιμη βασιλόπιτα για να ξεμπερδεύουμε, αλλά αν σας λέγαμε ότι η βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι του Βασίλη Καλλίδη είναι πολύ εύκολη, θα το τολμούσατε;

Συστατικά:

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

3 μεγάλα αυγά

2 φλ. τσαγιού ζάχαρη

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. άρωμα υγρής βανίλιας

250 ml γάλα

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

½ φλ. χυμός πορτοκαλιού

Λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι για το ταψί

Οδηγίες:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180˚C. Αλείφουμε καλά μία φόρμα 25 εκ. με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Ειδικά προσέχουμε να αλευροβουτυρώσουμε τα πλαϊνά της φόρμας για να φουσκώσει ομοιόμορφα το κέικ.

Ρίχνουμε το βούτυρο στο μπολ του μίξερ και το χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, το άρωμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα και τον χυμό. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεμένο με το μπέικιν.

Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα. Ψήνουμε το κέικ για 45-50 λεπτά, στην υψηλή σχάρα. Πριν το ψήσιμο βάζουμε και το φλουρί!!!

Οταν είναι έτοιμη την βγάζουμε από την φόρμα και την βάζουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσει. Μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία!

Τη συνταγή του Βασίλη Καλλίδη και άλλες πολλές μπορείς να τη βρεις στο www.gourmed.gr

Argonafplia.gr (HI)

Πρόσφατα

Αυγοσαλάτα από τον Άκη Πετρετζίκη με τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν

Φτιάξτε μια εύκολη, γρήγορη και θρεπτική αυγοσαλάτα με τα τσουγκρισμένα αυγά που σας περίσσεψαν. Συστατικά…

6 ώρες πριν

Πασχαλινά έθιμα: Γιατί τσουγκρίζουμε αυγά, γιατί σουβλίζουμε αρνί

Από το τραπέζι του Πάσχα δε λείπει ποτέ αρνάκι, κοκορέτσι, τσουρέκι, κουλουράκια και φυσικά κόκκινα…

7 ώρες πριν

Μαγειρίτσα η παραδοσιακή πασχαλινή σούπα στην κλασική εκδοχή της

Υλικά 1 συκωταριά αρνίσια (γύρω στο 1 κιλό ή λίγο περισσότερο), καθαρισμένη ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο…

12 ώρες πριν

Τελέστηκε η Αποκαθήλωση του Κυρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδας στον ιερό Ναό Αγίου Πέτρου Άργους

Πρωί της Μεγάλης Παρασκευής και στον Ιερό Ναό Αγίου  Πέτρου Άργους τελέστηκε η τελετή  της…

12 ώρες πριν

Μεγάλη Παρασκευή : Η κορύφωση του Θείου Δράματος

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας,…

13 ώρες πριν

Άργος: Διακοπή υδροδότησης σήμερα 3 Μαΐου

Διακοπή υδροδότησης για σήμερα 3 Μαΐου 2024 ανακοίνωσε η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ. Δείτε την ανακοίνωση: Σας ενημερώνουμε…

13 ώρες πριν