Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΛΙΔΑ: Απαράδεκτο συμφωνητικό του ομίλου ANDROMEDA GROUP στους εργαζόμενους για να το...

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Απαράδεκτο συμφωνητικό του ομίλου ANDROMEDA GROUP στους εργαζόμενους για να το υπογράψουν

«ΜΗ ΜΙΛΑΣ, ΒΟΥΛΩΣΕ ΤΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕ – ΟΤΙ ΠΕΙΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΟΥ»
ΜΙΑ «ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ» ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΩΝ ANDROMEDA GROUP

Μόνο αυτή η φράση λείπει από το απαράδεκτο κείμενο συμφωνητικού που έφερε ο όμιλος ANDROMEDA GROUP στους εργαζόμενούς του για να το υπογράψουν.

Ο όμιλος ANDROMEDA GROUP προέκυψε από τη συνένωση ΝΗΡΕΑ-ΣΕΛΟΝΤΑ-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, των τριών μεγαλύτερων επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας. Αποτελεί το μεγαλύτερο μεγαθήριο – μονοπώλιο στον κόσμο στην παραγωγή μεσογειακού ψαριού. Η συνένωση υλοποιήθηκε με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όπως και της ΕΕ.

Οι μέχρι τώρα συνέπειες για τους εργαζόμενους είναι απολύσεις, εντατικοποίηση, ανατροπή κεκτημένων δικαιωμάτων κ.α. Τώρα απαιτείται η υπογραφή των εργαζομένων σε ένα αισχρό κείμενο που η εταιρεία το
ονομάζει συμφωνητικό μη αποκάλυψης εμπιστευτικών πληροφοριών ANDROMEDA GROUP και το οποίο επιδιώκει να βάλει εμπόδια στη δράση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ενάντια στην καταπάτηση
εργασιακών δικαιωμάτων.

Το συμφωνητικό θέτει απαράδεκτες δεσμεύσεις με τις οποίες επιβάλλει στους εργαζόμενους το νόμο της σιωπής απαγορεύοντας να μιλήσουν οπουδήποτε για οποιοδήποτε εργασιακό πρόβλημα. Απαγορεύουν στον εργαζόμενο να διεκδικήσει οτιδήποτε ακόμα και αν φύγει από τη δουλειά. Υποδουλώνουν τον
εργαζόμενο βάζοντας μεγάλα εμπόδια στο να δουλέψει αλλού στον κλάδο κι έτσι τον αναγκάζουν να δεχθεί χειρότερους όρους εργασίας.

Δεν έχει καμιά χρησιμότητα να προστατεύσει την τεχνογνωσία και τα εμπορικά μυστικά του ομίλου ANDROMEDA GROUP, που είναι και η δικαιολογία με την οποία συντάχθηκε. Όσο ήταν ξεχωριστές εταιρείες
θα επιδίωκαν ίσως να μάθουν η μία τα μυστικά της άλλης, αλλά τώρα βρίσκονται κάτω από την ίδια «στέγη».

Ο σκοπός του συγκεκριμένου εγγράφου φαίνεται από την αρχή, που ορίζει αόριστα σαν εμπιστευτικές πληροφορίες ότι συμβαίνει στο χώρο εργασίας.
Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να απευθυνθεί στο σωματείο του, αλλά ούτε σε δικηγόρο, την επιθεώρηση εργασίας ή όποια άλλη υπηρεσία, για εργασιακά προβλήματα που τον απασχολούν.

Η μισθοδοσία, η σύμβαση ή όποιο άλλο έγγραφο που περιέχει πληροφορίες που αφορούν την εργασιακή του σχέση θεωρούνται ιδιοκτησία της εταιρείας. Δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει γνώμη ακόμα και για αυτά που του ζητούν να υπογράψει! Δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για τον όγκο της δουλειάς, καθώς θεωρούνται εμπιστευτικές πληροφορίες.

Στην ουσία απαγορεύεται να μιλάει ο ένας εργαζόμενος στον άλλο! Οι ίδιες απαγορεύσεις ισχύουν και για τα σωματεία που επιπλέον απαγορεύεται να προχωρούν σε δημοσιεύσεις, να επικοινωνούν με 2βάθμια συνδικαλιστικά όργανα, με άλλα σωματεία, ακόμα και να διανέμουν ή να αναρτούν ανακοινώσεις!!!

Το συμφωνητικό έχει στόχο να παρεμποδίσει τη δράση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις έχει σταματήσει την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, σε άλλες περιπτώσεις έχει βελτιώσει συνθήκες εργασίας – αμοιβής κτλ.

Σοβαρά εμπόδια μπαίνουν και στο να διεκδικήσει ο εργαζόμενος ακόμα και αν λυθεί η εργασιακή του σχέση. Δεν μπορεί να διεκδικήσει ακύρωση απόλυσης, ούτε δεδουλευμένα ή επιπλέον αποζημίωση για σωματική ή ηθική βλάβη που τυχόν υπέστη, από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να κάνει χρήση εγγράφων ή
πληροφοριών που τα αποδεικνύουν.

Στους όρους περιλαμβάνονται και ορισμένοι που υποδουλώνουν τον εργαζόμενο. Τον εμποδίζουν να δουλέψει σε άλλη επιχείρηση του κλάδου ή σε επιχείρηση κάποιου που εργάζονταν στον όμιλο ή σε επιχείρηση που δουλεύει άλλος πρώην εργαζόμενος.

Το αισχρό κείμενο φτάνει στο σημείο να απαγορεύει στους εργαζόμενους να καταθέσουν πληροφορίες ακόμα και αν κληθούν από το νόμο με δικαστική απόφαση χωρίς την άδεια της εταιρείας, ενώ αν η εταιρεία τους δώσει άδεια θα πρέπει να πουν μόνο αυτά που θέλει είτε είναι αλήθεια, είτε ψέματα!

Δηλαδή οι εργαζόμενοι για να τηρήσουν το συμφωνητικό υποχρεούνται να διαπράξουν ποινικό αδίκημα, είτε αρνούμενοι να καταθέσουν είτε ψευδομαρτυρώντας, αν είναι τέτοιες οι εντολές της εταιρείας. Αν
καταθέσουν χωρίς την έγκριση της εταιρείας, τότε αυτή μπορεί να τους ζητήσει αποζημίωση και μάλιστα τα δικαστικά έξοδα θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους! Δεν θα μπορούν να καταθέσουν ότι ξέρουν για ένα
εργατικό ατύχημα, για μια υπόθεση εργασιακού εκφοβισμού, ακόμα και για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης που μπορεί να λάβει χώρα. Δεν μπορούν να καταθέσουν στοιχεία στην επιθεώρηση εργασία, στην επιθεώρηση υγιεινής και ασφάλειας, στο λιμενικό, στο υπουργείο περιβάλλοντος, στον ΕΦΕΤ και
αλλού. Η εταιρεία μπορεί χωρίς να μιλάει κανείς να παραβιάζει όχι μόνο νόμους εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και ποινικά αδικήματα που αφορούν προστασία περιβάλλοντος, ασφάλεια τροφίμων που παράγει κτλ.

Παρόμοια σχέδια προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας στο υπάρχουν περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κυβερνήσεις και εργοδότες επιδιώκουν τον εργασιακό μεσαίωνα
παρά την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την εργοδοσία να μαζέψει τώρα αυτά τα κουρελόχαρτα που ονομάζει συμφωνητικό και έχει διανείμει και προβλέπουν την πλήρη υποταγή των εργαζομένων.

Καλούμε τους συναδέλφους να κλείσουν τα αυτιά τους στις ελάχιστες κραυγές συμβιβασμού που ξεστομίζονται από κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές.
Καλούμε όλους τους τίμιους συνδικαλιστές αλλά και τους εργαζόμενους να τους απομονώσουν, να τους πετάξουν έξω από τα σπλάχνα τους. Είναι επικίνδυνοι για όλους μας.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μας και τα σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτή, δεν θα αφήσουμε άνθρωπο που να μη μάθει για τις πλάτες που κάνουν στην εργοδοσία για να δέσει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους.
Καλούμε τα 3 επιχειρησιακά σωματεία και τα κλαδικά στις περιοχές που έχει εγκαταστάσεις ο όμιλος να αποτρέψουμε την τραγωδία που ετοιμάζει η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ GROUP.

Να προετοιμαστούμε να απαντήσουμε άμεσα με ΑΠΕΡΓΙΑ αν η εταιρεία δεν το πάρει πίσω.
Η ομοσπονδία θα στηρίξει τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ GROUP.

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του ομίλου και στο νομό Αργολίδας, να μην υπογράψουν το απαράδεκτο “συμφωνητικό”, να μην συναινέσουν στις άθλιες επιδιώξεις της εργοδοσίας.
Να δηλώνουν ΛΑΘΟΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ.
Καλούμε να παρέμβουν άμεσα οι υπηρεσίες για να αποσυρθεί το συμφωνητικό.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ Ελευθερίες

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ