Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΓιώργος Γαβρήλος: Σε αδιέξοδο και απόγνωση οι παραγωγοί κλημεντίνης στην Αργολίδα

Γιώργος Γαβρήλος: Σε αδιέξοδο και απόγνωση οι παραγωγοί κλημεντίνης στην Αργολίδα

Μια πολύ άσχημη χρονιά διαφαίνεται για τη διάθεση και εμπορία της κλημεντίνης στο νομό μας.

Η υγειονομική και οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις αγορές σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο. Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν φέτος τον καλλιεργητή εσπεριδοειδών και έχει επιβαρυνθεί η ποσότητα και η ποιότητα του προϊόντος. Η αγορά είναι άκρως ανταγωνιστική και εις βάρος του έλληνα καλλιεργητή.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το ευπαθές προϊόν της κλημεντίνης παραμένει σε μεγάλες ποσότητες στα χωράφια και δε φαίνεται από πουθενά μια απάντηση στα ερωτήματα και στη μεγάλη αγωνία των αγροτών μας, που αντιμετωπίζουν όχι μόνο την οικονομική αδυναμία για να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά, αλλά και την αδυναμία να ζήσουν την οικογένειά τους. Οι παραγωγοί κλημεντίνης βρίσκονται σε αδιέξοδο και μπροστά σε μία ολοκληρωτική καταστροφή για το προϊόν και το εισόδημά τους.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να ασχοληθεί άμεσα και να λάβει μέτρα, για να σωθεί η σοδιά και το εισόδημα μιας μεγάλης κατηγορίας αγροτών. Το εισόδημα της κλημεντίνης και των εσπεριδοειδών για το νομό μας δεν αφορά μόνο τον αγροτικό κόσμο, αλλά είναι το στήριγμα και του τομέα της μεταποίησης όπως και του τομέα των υπηρεσιών. Το προϊόν πρέπει να διατεθεί και να χρηματοδοτηθεί από φορείς και δομές του κράτους.

Ο παραγωγός θα πρέπει να λάβει μια σοβαρή οικονομική στήριξη από την πολιτεία, για να μετριαστεί η μεγάλη ζημιά του. Άμεσα, οι φορείς του νομού οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες και να κληθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα και χωρίς προηγούμενο προβλήματα του καλλιεργητή εσπεριδοειδών.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αδιαφορία στην στήριξη του πρωτογενή τομέα, θα είναι καταστροφική για το σύνολο της τοπικής οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει τις προτάσεις του και ζητά από το Υπουργείο να ανταποκριθεί και να στηρίξει τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά στην ουσία, υπό τις παρούσες συνθήκες, την ίδια την επιβίωση του έλληνα καλλιεργητή εσπεριδοειδών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ