Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΧειμώνας 2020-2021: Μακροπρόθεσμη πρόγνωση από την ΕΜΥ

Χειμώνας 2020-2021: Μακροπρόθεσμη πρόγνωση από την ΕΜΥ

Για το χειμερινό τρίμηνο Δεκέμβριος 2020 – Ιανουάριος -Φεβρουάριος 2021, έχουμε επιλέξει για παρουσίαση και σχολιασμό, τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές της θερμοκρασίας στα 2m, του υετού (βροχοπτώσεων)

αλλά και των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, έτσι όπως αυτές προκύπτουν τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF, όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (C3S multi-modelsystem). Οι χάρτες είναι διαθέσιμοι από την υπηρεσία C3S (Copernicus) και μπορούν να αναζητηθούν μαζί και με τα αποτελέσματα όλων των μοντέλων και των παραμέτρων που υλοποιούν το C3Smulti-modelsystem στην ιστοσελίδα https://climate.copernicus.eu/charts/c3s_seasonal/.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, και τα δύο μοντέλα συμφωνούν ότι θα έχουμε θετικές αποκλίσεις στο σύνολο σχεδόν της Ευρώπης, με έμφαση στις περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης (κυρίως Σκανδιναβία και Ρωσία). Εξαίρεση στη γενική εικόνα αποτελούν οι περιοχές της Ισλανδίας, Μεγ. Βρετανίας, Ιρλανδίας και οι δυτικές παράκτιες (προς τον Ατλαντικό ωκεανό) περιοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπου τα μοντέλα δεν προβλέπουν απόκλιση από τις μέσες τιμές για την περίοδο.

Ειδικότερα για την περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου και την χώρα μας, η εκτίμηση είναι ότι αναμένονται θετικές αποκλίσεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι τον 1 βαθμό πάνω από τις κανονικές τιμές του τριμήνου.1. Σύνοψη

Θερμοκρασία
Η εκτίμηση για τη Χώρα μας είναι ότι αναμένονται θετικές αποκλίσεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι τον 1 βαθμό πάνω από τις κανονικές τιμές του τριμήνου.

Φυσικά οι προγνώσεις αυτές αποτελούν μια μέση εικόνα του τριμήνου Δεκέμβριος 2020 – Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021. Συνεπώς δεν θα πρέπει να αποκλεισθούν κάποιες ψυχρές εισβολές δηλαδή πεπερασμένα χρονικά διαστήματα με χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές θερμοκρασίες, κάτι βεβαίως πολύ φυσικό για την εποχή. Η πλέον ορθή ερμηνεία αποτελεί το ότι τα γεγονότα αυτά θα είναι λιγότερα και με, ενδεχομένως, μικρότερη διάρκεια.

Από πλευράς υετού (βροχοπτώσεων), και τα δύο μοντέλα, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, προβλέπουν κανονικές συνθήκες, με τάση για ξηρότερες στα νότια, ενώ μόνο οι περιοχές της Σκανδιναβίας φαίνεται ότι θα έχουν περισσότερες βροχοπτώσεις. Πάνω από τον ελληνικό χώρο, το multimodel να εκτιμά σχετικά λιγότερες βροχοπτώσεις, όπως και πάνω από την Ισπανία, την Ιταλία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη γενικά. Το ECMWFεμφανίζεται πιο συγκρατημένο, με σαφώς περιορισμένη περιοχή όπου εκτιμά μειωμένα ποσά βροχόπτωσης, στο νότιο Αιγαίο και γενικότερα σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.

Φαινόμενα
Πάνω από τον ελληνικό χώρο, το multimodel να εκτιμά σχετικά λιγότερες βροχοπτώσεις, όπως και πάνω από την Ισπανία, την Ιταλία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη γενικά. Το ECMWF εμφανίζεται πιο συγκρατημένο, με σαφώς περιορισμένη περιοχή όπου εκτιμά μειωμένα ποσά βροχόπτωσης, στο νότιο Αιγαίο και γενικότερα σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.

Η συνεισφορά αυτών των παραγόντων στη διαμόρφωση του καιρού είναι σημαντική και η εκτίμησή τους αποτελεί βασικό συστατικό των αριθμητικών μοντέλων μακροπρόθεσμης πρόγνωσης. Προς το παρόν εμείς θα μείνουμε σε απλή αναφορά τους καθώς η ανάλυσή τους και ο ρόλος τους εκφεύγει του σκοπού μας.

Για άλλη μια φορά να σημειώσουμε ότι οι εποχικές προγνώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχετική επιφύλαξη λαμβάνοντας υπόψη, ότι το αποτέλεσμά τους θα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου αναφοράς τους (40 – 60%), σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απορριπτικά, αποκλείοντας την προοπτική βελτίωσής τους.

αναλυτικές πληροφορίες, χάρτες ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ