Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΣυνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας: Εστίες μόλυνσης σε χώρους εργασίας

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας: Εστίες μόλυνσης σε χώρους εργασίας

Η ταξική αναλγησία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του 2 ου κύματος της πανδημίας οδηγεί στην τραγική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών συνανθρώπων μας.

Αποδεικνύεται από τα εκατοντάδες κρούσματα και τη μεγάλη διασπορά στους χώρους εργασίας, ότι η προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η οικονομία και η
κερδοφορία των βιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η υγεία των εργαζομένων και συνολικά του λαού.

Είναι προκλητικό σε συνθήκες πανδημίας να καταγράφεται μείωση 30% στους ελέγχους για συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας από την Επιθεώρηση Εργασίας αντί αυτοί να ενταθούν και να αυξηθούν. Στις επιχειρήσεις του κλάδου (συσκευαστήρια νωπών φρούτων, ιχθυοκαλλιέργειες, ζύμες κλπ) φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λόγω της παραγωγικής διαδικασίας που σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί στις γραμμές παραγωγής ο ένας εργαζόμενος να ’ναι δίπλα στον άλλο, να πιάνουν και να επεξεργάζονται διαδοχικά το ίδιο προϊόν ενώ ρόλο παίζουν και οι συνθήκες (κλειστοί χώροι, υγρασία, αερισμοί).

Το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, απ’ την πρώτη στιγμή βρέθηκε μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς απαιτώντας την λήψη και την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Σε αυτή την προσπάθεια η εργοδοσία σε αρκετές περιπτώσεις εξαναγκάστηκε να λάβει κάποια
μέτρα.

Όμως η πλειοψηφία των εργασιακών χώρων, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι τα μέτρα αυτά, ακόμα και σήμερα μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας είναι από ανύπαρκτα ως ελάχιστα και αυτό συμβαίνει
γιατί οι εργοδότες δεν θέλουν να θιγούν τα κέρδη τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης της ΝΔ περί «ατομικής ευθύνης» βγάζει λάδι την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που έχει επιβάλλει ακόμα και όταν πρόκειται για την υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Η προσπάθεια να
αποδώσει ευθύνες στους εργαζόμενους πρέπει να γυρίσει μπούμερανγκ.

Το θράσος της είναι περίσσιο αξιοποιεί τις συμβουλές και οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας για να μας κουνά το δάκτυλο αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό, να
επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, να αυστηροποιήσει τα πρωτόκολλα υγείας στους χώρους δουλειάς.

Δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο για τους εργαζόμενους ότι γενικά ο κορονοϊός βρίσκεται παντού, μεταφέρεται και άρα είναι φυσιολογικό να κολλήσουμε.
Πέρα από την ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου που πρέπει να τηρεί τα μέτρα προστασίας τόσο στην προσωπική του ζωή όσο και στο χώρο εργασίας του, είναι ατομική ευθύνη της κάθε εταιρείας να εξασφαλίζει ασφαλείς συνθήκες και των ελεγκτικών μηχανισμών να ελέγχουν ότι τα μέτρα στο χώρο δουλειάς εφαρμόζονται.

Όμως αυτά πηγαίνουν κόντρα με την κερδοφορία και την απρόσκοπτη εξασφάλιση της παραγωγής.
Πολλά τα παραδείγματα πανελλαδικά σε εργοστάσια και επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών όπου οι εργαζόμενοι νοσούν από COVID-19 και οι ίδιοι καταγγέλλουν την διασπορά αλλά εκφράζουν και την έντονη ανησυχία τους καθώς βλέπουν να μην παίρνονται τα απαιτούμενα μέτρα για τον περιορισμό της νόσου.

Καταγγέλλουμε σε όλη την εργατική τάξη της Αργολίδας τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν και απαιτούμε την άμεση ενημέρωση για την κατάσταση σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία) να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση και προστασία της υγείας των εργαζομένων που σημαίνει:

 Καθημερινή θερμομέτρηση όλων των εργαζομένων κατά την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας
 Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού

 Επιμήκυνση της γραμμής παραγωγής για να μεγαλώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και τοποθέτηση πλεξιγκλάς.
 Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (γραμμές παραγωγής, αποδυτήρια, εστιατόρια, γραφεία κλπ)

 Μαζικά και επαναλαμβανόμενα ΤΕΣΤ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη και κόστος του κράτους και της εργοδοσίας.
 Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν χωρίς να χαθεί ούτε 1 ευρώ ούτε ένα ένσημο για το χρονικό διάστημα που δεν εργαστήκαν.

 Σε ενδεχόμενο ύπαρξης πολλαπλών κρουσμάτων άμεση διακοπή του εργοστασίου για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται. Διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε τέτοια περίπτωση και με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, χωρίς
δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων.
 Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, χωρίς κανένα δισταγμό, να επικοινωνήσουν με το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ για οποιοδήποτε ζήτημα τους απασχολεί στα τηλέφωνα 6976283127 – 6975797716. Κανείς μόνος του! Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και δεν μπορεί να είναι η σιωπηλή αποδοχή όσων συμβαίνουν που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, την ίδια μας την ζωή.

Σήμερα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους μπορούν να ζήσουν καλύτερα αξιοποιώντας τα επιστημονικά επιτεύγματα, την τεχνολογία και την δυνατότητα της όλο και μεγαλύτερης παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών
που θα εντάσσονται στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Αυτό όμως προϋποθέτει η οικονομία να ανήκει στους πραγματικούς παραγωγούς, οι οποίοι θα σχεδιάζουν με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες και όχι
για τα κέρδη των βιομηχάνων.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ