Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑργολίδα: Οι απώλειες από τον καιρό στις Κλημεντίνες, φέρνουν ζήτηση για τα...

Αργολίδα: Οι απώλειες από τον καιρό στις Κλημεντίνες, φέρνουν ζήτηση για τα Νόβα

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα οι πρώτες τιμές, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Άρτα
Με τα 2/3 της Κλημεντίνης στα δέντρα ξεκίνησε δειλά – δειλά η συγκομιδή των Νόβα στην περιοχή της Άρτας, όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοπές γίνονται γι’ αυτό το λόγο με… βήμα σημειωτόν, η παραγωγή όμως στα Νόβα είναι αρκετά μειωμένη, σε αντίθεση με την ποιότητα, που είναι πολύ καλή.

Θεσπρωτία
Ξεκίνησαν και στην περιοχή της Ηγουμενίτσας οι κοπές των Νόβα, ενώ όπως μας λέει ο κ. Γρηγόρης Φερεντίνος, παραγωγός από το Ασπροκλήσσι Θεσπρωτίας, υπάρχει καλή παραγωγή και ποιότητα και καρπός, χωρίς προσβολές από ασθένειες κ.λπ. Η ζήτηση σε σχέση με τις Κλημεντίνες είναι υψηλότερη, οι δε τιμές κυμαίνονται σήμερα στα 30-32 λεπτά το κιλό μικτά, δηλαδή γύρω στα 29,5 με 30 λεπτά το κιλό καθαρά στο χέρι για τον αγρότη. Πέρσι, θυμίζουμε, υπήρξαν πράξεις στα Νόβα, ακόμη και στα 44 λεπτά το κιλό στην αρχή, στην συγκεκριμένη περιοχή.

Αιτωλοακαρνανία
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κι έμπορος αγροτικών προϊόντων από το Μεσολόγγι κ. Λάμπρος Κότσαλος ξεκίνησαν οι κοπές των Νόβα στην περιοχή και οι τιμές που προσφέρονται στους παραγωγούς είναι στα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα 35 λεπτά επί αυτοκινήτου, όπερ σημαίνει ανάλογα την περίσταση 28-30 λεπτά καθαρά στο χέρι του παραγωγού. Σύμφωνα με τον Λάμπρο Κότσαλο, παραγωγή υπάρχει καλή, καθώς επίσης και εξαιρετική ποιότητα για το μανταρίνι της περιοχής, που είναι πάνω από 55 χιλιοστά. Σε σχέση με τη ζήτηση αξίζει να ειπωθεί ότι κάποιοι μεγάλοι εξαγωγείς πήραν προγράμματα, καταλήγει ο κ. Κότσαλος.

Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, μέλος του νεοσύστατου Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά να κόβονται τα πρώτα Νόβα, με την ποιότητα να κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα. Ασφαλής εικόνα σε σχέση με τις τιμές παραγωγού, θα υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες.

Αργολίδα
Πολύ καλή είναι η εικόνα για τα Νόβα στο νομό Αργολίδος, καθώς υπάρχει καλή παραγωγή, εξαιρετική ποιότητα και οι πρώτες κοπές γίνονται με τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος, το γεγονός ότι οι Κλημεντίνες έβγαλαν κάποια προβλήματα από τις υγρασίες και τον καιρό, έχει φέρει ζήτηση για τα Νόβα, με τις τιμές να αγγίζουν τα 38 λεπτά το κιλό και την ζήτηση να είναι ικανοποιητική.

Μπίκας Αλέξανδρος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ