Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ11-11-1918: "Η ημέρα που δεν τελείωσε ο πόλεμος" άρθρο του Τόλη Κοΐνη

11-11-1918: “Η ημέρα που δεν τελείωσε ο πόλεμος” άρθρο του Τόλη Κοΐνη

Μεγάλη ημέρα η 11η Νοεμβρίου. Σταμάτησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος… υποτίθεται.

Βλέποντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, πληροφορούμαστε για το τέλος του πολέμου. Οι υπότιτλοι όμως είναι ακόμα πιο σαφείς: «Κόκκινες σημαίες κυματίζουν στην Βαλτική», «Οι Γερμανοί πήγαν στον (Στρατάρχη) Φος με λευκή σημαία»…

Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ήταν μια απάνθρωπη σφαγή (η φωτό με τους τραυματίες από πολεμικά αέρια είναι τραγική). Για 4 χρόνια μια εκατόμβη εκτυλισσόταν σε όλα τα μέτωπα.
Ο Πόλεμος έγινε για τον έλεγχο των πρώτων υλών και των εμπορικών δρόμων. Τον πλήρωσε όμως με το αίμα της η νεολαία και με την οικονομική τους καταστροφή οι εργαζόμενοι.

Οι ηγέτες των Δυτικών δυνάμεων αν και νικητές, αποδείχθηκαν οι πιο άχρηστοι και πιο κοντόθωροι καπιταλιστές όλων των εποχών. Αποτέλεσμα της ευφυίας τους ήταν η δημιουργία καταστραμμένων από γεννησιμιού τους κρατών: Αυστρία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία… όλες πριν το 1930 είχαν οδηγηθεί σε φασίζουσες στρατιωτικές δικτατορίες για να ξεπεράσουν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία τις άφησαν να ολισθήσουν στον φασισμό. Ο Μουσολίνι ήταν αποδεκτός σαν ηγέτης σε όλα τα φορά μέχρι το 1936, οι Άγγλοι τον θεωρούσαν δικό τους… Το τεράστιο κακό όμως έγινε στην Γερμανία. Η προσπάθειά τους για καταλήστευση της χώρας ενίσχυσε αντικειμενικά τους Ναζί.

11/11/1918. Ο πόλεμος τέλειωσε, αλλά μάχες συνεχίζονταν: α) Ουγγαρία εναντίον Ρουμανίας και Τσεχοσλοβακίας. Β) Βαλτικές χώρες εναντίον Ρώσων Λευκών, Ρώσων Κόκκινων, Πολωνών και Γερμανών παραστρατιωτικών, γ) Ρωσία, Κόκκινοι εναντίον Λευκών και ξένων επεμβατικών δυνάμεων , δ) Μικρά Ασία, Έλληνες εναντίον Τούρκων, ε) Δαλματία, Ιταλοί παραστρατιωτικοί κατά Γιουγκοσλάβων, στ) Ουκρανία, Αναρχικοί κατά Μπολσεβίκων, ζ) Καύκασος, Αρμένιοι και Γεωργιανοί εναντίον Τούρκων και Κόκκινων Ρώσων.

Αυτό δεν ήταν πρώτη ημέρα ειρήνης. Ήταν απλώς η ημέρα που η ανακοίνωση του Γερμανικού Επιτελείου έγραφε το αμίμητο : «Ουδεν νεώτερον από το Δυτικόν Μέτωπον».
Ήταν η ημέρα που άρχισε η προετοιμασία για τον επόμενο μεγάλο πόλεμο.

Σε πολλά κράτη γιορτάζεται η ημέρα αυτή. Στην Ελλάδα όχι. Ποτέ. Γιατί για μας ο πόλεμος κράτησε τέσσερα χρόνια ακόμα και τέλειωσε με την Μικρασιατική καταστροφή.
Από τους «συμμάχους» μας οι Γάλλοι και οι Ιταλοί μας πούλησαν δίνοντας εδάφη και οπλισμό στον Κεμάλ, οι Σοβιετικοί ενίσχυσαν τον Κεμάλ (τον έβλεπαν για αντιιμπεριαλιστή!!!) και τέλος οι Άγγλοι μας ανάγκασαν να αποχωρήσουμε από Ίμβρο και Τένεδο που δεν είχαν καταληφθεί από τους Τούρκους.

Η φαιδρότητα της σημερινής ηγεσίας του Δυτικού Κόσμου δυστυχώς μοιάζει πολύ με τις ηγεσίες του 1918. Η «επιχείρηση Παγκσμιοποίηση», δεν είναι μια ειρηνική πορεία. Οι πολεμικές συγκρούσεις ξεφυτρώνουν σε όλα τα μέτωπα. Η Τρομοκρατία και ο Ισλαμοφασισμός αντί να καταπολεμηθεί, γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί θετικά για τα συμφέροντά τους…

Ας ελπίσουμε, ότι δεν θα επαληθευτούν οι φόβοι μας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ