Η πιο αποτελεσματική απάντηση μπορεί να δοθεί κάνοντας εξέταση rapid test, που είναι γρήγορη και μπορεί να μας καθησυχάσει. Όμως αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει όποια ώρα θέλουμε άλλα και δεν μπορούμε να την κάνουμε κάθε μέρα με την κάθε αδιαθεσία. Γι’αυτό θα προσπαθήσουμε να ταξινομήσουμε τα συμπτώματα της Covid-19 και αν με τον καιρό προκύπτουν νέα στοιχεία θα τα συμπεριλαμβάνουμε για την καλύτερη ενημέρωση. Άλλωστε κάθε μέρα οι μελέτες τρέχουν και η επιστήμη συλλέγει όλο και περισσότερα στοιχεία για την ασθένεια.
Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19
Η νόσος COVID-19 προσβάλλει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών(Centers for DiseaseControl and Prevention) τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος κορυφώνονται κατά τη δεύτερη με τρίτη ημέρα μετά τη λοίμωξη και περιλαμβάνουν:
Πιο συχνά συμπτώματα:
πυρετός με ή χωρίς ρίγος
βήχας συνήθως ξηρός
κούραση (μερικές φορές)
Πιο σπάνια συμπτώματα:
πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις (μερικές φορές)
πονόλαιμος (μερικές φορές)
διάρροια
επιπεφυκίτιδα
πονοκέφαλος (μερικές φορές)
απώλεια γεύσης ή όσφρησης
δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών
Σοβαρά συμπτώματα:
δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
πόνος ή πίεση στο στήθος
απώλεια ομιλίας ή κίνησης
Άτομα με ήπια συμπτώματα που κατά τ’ άλλα είναι υγιή θα πρέπει να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους στο σπίτι.
Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 5-6 ημέρες από τη στιγμή που κάποιος θα μολυνθεί με τον ιό μέχρι να εμφανίσει τα συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες.
Η νόσος COVID-19 και το κοινό κρυολόγημα έχουν κοινά συμπτώματα με κυρίαρχο αυτό της απώλειας όσφρησης.
Νέα επιστημονική έρευνα ανέδειξε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα προβλήματα όσφρησης, όπως η ανοσμία που προκαλεί η COVID-19 και εκείνες που αφορούν το κοινό κρυολόγημα.
Η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις είναι πως, παρότι οι ασθενείς με Covid-19 χάνουν την αίσθηση της όσφρησης, εξακολουθούν να αναπνέουν με ευκολία, ενώ ΔΕΝ έχουν συμπτώματα όπως καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Παράλληλα όμως, αδυνατούν να διακρίνουν τις πικρές ή γλυκές γεύσεις.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Carl Philpott, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, η ανοσμία, βασικό σύμπτωμα της νόσου COVID-19 και κοινό σύμπτωμα του έντονου κρυολογήματος όταν φράζει η ρινική κοιλότητα, έχει άλλη διάσταση στην περίπτωση της COVID-19, δεδομένου ότι ο νέος κοροναϊός συμπεριφέρεται διαφορετικά από άλλους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, προκαλεί ιδιαιτέρως αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκίνης», επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα.
ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19;
Προκειμένου να καταλήξουν στα αποτελέσματά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνική Markov Process με σκοπό να προσδιορίσουν ποια είναι η συχνότερη σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων στους ασθενείς με COVID-19.
Οι επιστήμονες συνέκριναν την πορεία των συμπτωμάτων του COVID-19 με αυτή άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, μεταξύ των οποίων ο SARS, ο MERS και η γρίπη. Ο σκοπός ήταν να διαπιστωθεί αν εμφανίζονται διαφορετικά συμπτώματα, καθώς και με διαφορετική σειρά στις παθήσεις αυτές.
Σύμφωνα με το μοντέλο της έρευνας, η γρίπη ξεκινά συνήθως με βήχα, ενώ ο COVID-19 με πυρετό, αντίθετα με τις υπόλοιπες λοιμώξεις που αποδίδονται σε κοροναϊούς. Επιπλέον, ο COVID-19 διαφέρει από τους SARS και MERS ως προς τη σειρά που εμφανίζονται τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό.
Συμπέρασμα Η ανοσμία (απώλεια όσφρησης) ως αποτέλεσμα άλλων λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα, συνοδεύεται από ρινική καταρροή ενώ με τον κοροναϊό όχι.
Η γρίπη ξεκινά συνήθως με βήχα, ενώ ο COVID-19 με πυρετό
Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και εφόσον υποψιάζεστε κοροναϊό γιατί ήρθατε σε επαφή με διαγνωσμένους ασθενείς από κοροναϊό σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Ακολουθήστε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
του Aλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr iatrikanea
Η Περιφερειακή Επιτροπή προκηρύσσει τη διενέργεια μειοδοτικής φανερής και προφορικής δημοπρασίας για την μίσθωση ακινήτου/των…
Γράφει ο Δημήτρης Σαλαπάτας Δικηγόρος Υποψήφιος της Βουλευτής με την "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ" Νομού Αργολίδας Σύμφωνα…
Ο Σύλλογος «Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας» (μέλος της Ε.Ο.Σ.Λ.Μ.Α –Υ) σε συνεργασία με το Σ.Δ.Υ Αργολίδας…
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΠΑΝΑΡΙΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΚΟΙΛΑΔΑΣ. Στο Κυριακάτικο παιχνίδι της…
Ανακοινώνεται πως την Πέμπτη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου ,εορτάζει το ιερό παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως…
Απεργούμε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο…