Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΓιώργος Κόνδης: Υπάρχει πάντα ένα ύψωμα 731 για να υπερασπιστούμε

Γιώργος Κόνδης: Υπάρχει πάντα ένα ύψωμα 731 για να υπερασπιστούμε

Στις 6:30 το πρωί της 9ης Μαρτίου, παρουσία του Ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι, ξεκινά στο μέτωπο της Αλβανίας η εαρινή επίθεση με την κωδική ονομασία «Πριμαβέρα», με βολές πυροβολικού και εναέριους βομβαρδισμούς.

Η πυκνότητα των πυρών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη κατά του υψώματος 731. Δυόμισι ώρες κράτησε η προπαρασκευή του ιταλικού πυροβολικού. Υπολογίζεται μέσα σε δυόμισι ώρες έπεσαν πάνω στις ελληνικές θέσεις πάνω από 100.000 βλήματα. Με το ξημέρωμα στα 400 πυροβόλα και τους 300 όλμους προστίθενται και τα πυρά της Ιταλικής Αεροπορίας, μέσα σε λίγες ώρες το ύψωμα ισοπεδώνετε.

Η διαταγή του επικεφαλής των Ελλήνων στρατιωτών που κρατούσαν το ύψωμα 731 έλεγε: «Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρι εσχάτων. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεσις του εχθρού, η οποία οπωσδήποτε θα αποκρουσθή και θα συντριβή. Τότε μόνον θα διέλθει ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας. Ουδείς θα κινηθή προς τα οπίσω. Πάντες θα αποθάνωσι επί των θέσεών των».

Παρά τις επιθέσεις οι Ιταλοί δεν μπόρεσαν να πάρουν το ύψωμα και η εαρινή επίθεση αποτυγχάνει. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της πρόσφατης ιστορίας μας για να μας θυμίζει πως υπάρχει πάντα ένα ύψωμα 731 που πρέπει να υπερασπιζόμαστε κατά του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ