Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑργολίδα: Η Μονή Καρακαλά πέντε αιώνες τιμά τον Άγιο Δημήτρη... (Φωτορεπορτάζ Γιώτα...

Αργολίδα: Η Μονή Καρακαλά πέντε αιώνες τιμά τον Άγιο Δημήτρη… (Φωτορεπορτάζ Γιώτα Ντόκου)

Αγίου Δημητρίου σήμερα και είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναφερθούμε σε ένα πολύ σημαντικό Μοναστήρι της Αργολίδας, που τιμά τον Άγιο Δημήτριο και προσφέρει πνευματικό έργο. Πρόκειται για την Μονή Καρακαλά, που είναι ένα γυναικείο μοναστήρι του νομού Αργολίδας, το οποίο υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας.

Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα. Η παλαιότερη γραπτή μαρτυρία της
ύπαρξης του εντοπίζεται σε σιγίλιο του 1798.
Στις αρχές του 19ου αιώνα η μονή καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε το 1871.
Το ίδιο έτος οικοδομήθηκε και το καθολικό, το οποίο φέρει σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με οκτάπλευρο τρούλο. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η ονομασία του μοναστηριού, που αναφέρεται σε πατριαρχικό γράμμα του Γρηγορίου, είναι παραφθορά της τούρκικης λέξης Καρακουλέ (=Ξεροκαστέλι).

Η μονή ανακαινίστηκε για δεύτερη φορά μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν την περίοδο της κατοχής. Από το 1962 μετατράπηκε σε γυναικείο μοναστήρι, ενώ το 1972
χτίστηκε διώροφο συγκρότημα με κελιά, ξενώνες και εργαστήριο υφαντικής.

Την Μονή Καρακαλά έχει σαν θέμα της και η φωτογραφική δουλειά της φωτογράφου Γιώτας Ντόκου. Βιογραφικό της φωτογράφου, αλλά και δεκαπέντε φωτογραφίες από την δουλειά της στην συνέχεια αυτής της ανάρτησης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Γιώτα Ντόκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976.

Ξεκίνησε να ασχολείται με την φωτογραφία το 2000,δουλεύοντας σε  φωτογραφείο στο Ναύπλιο.Εκείνο το διάστημα παρακολουθεί το σεμινάριο ‘’Εισαγωγή στην καλλιτεχνική φωτογραφία’’ με εισηγητή τον Πλάτωνα Ριβέλλη.

Το 2004 παρακολουθεί μαθήματα στα Ιέκ Ακμή ως τεχνικός λήψης φωτογραφίας.

Το 2007 παρουσιάζει τις φωτογραφίες  της στο μουσείο Μπενάκη.

Το 2017 παρουσιάζει την δουλειά της στο καφέ-μπαρ ‘’Μέντα’’ και τα έσοδα από  τις φωτογραφίες  προσφέρονται  στη ‘’Κιβωτό του κόσμου’’.

Εργάστηκε ως καθηγήτρια στο δημόσιο ΙΕΚ Ναυπλίου στην ειδικότητα ‘’Τέχνη φωτογραφίας’’ το πρώτο εξάμηνο του 2017 και του 2018.

Τον Απρίλιο του 2018 συμμετείχε σε ομαδική έκθεση στην MegArt gallery.

Προσέφερε εθελοντική εργασία ως επιμορφώτρια φωτογραφίας στα μέλη του συμβουλευτικού κέντρου ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ- ΟΞΥΓΟΝΟ στο Ναύπλιο από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο του 2019.

Φωτογραφίες της  βρίσκονται στο κατάστημα Scuola στο λιμάνι του Ναυπλίου.

  

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ