Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑργολίδα: Έντονο το εμπορικό ενδιαφέρον για τις Κλημεντίνες εφικτά τα 50...

Αργολίδα: Έντονο το εμπορικό ενδιαφέρον για τις Κλημεντίνες εφικτά τα 50 λεπτά στο ξεκίνημα

Τα μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη θα αρχίσουν να κόβονται σε λίγες ημέρες, με την παραγωγή να αναμένεται καλή και τις ποιότητες εξαιρετικές.

Στο νομό Αργολίδας, όπου υπάρχουν αρκετές πρώιμες περιοχές με Κλημεντίνες, η συγκομιδή προβλέπεται να ξεκινήσει μετά τις 25 Οκτωβρίου, λόγω οψίμισης της παραγωγής. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου, κ. Θωμάς Φάκλαρης, υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή φέτος, ωστόσο από μια κανονική χρονιά θα είμαστε στο μείον 20% σε ποσότητα.

Ο κ. Φάκλαρης μας ανέφερε επίσης, ότι οι ποιότητες είναι εξαιρετικές, ενώ σε σχέση με τις τιμές, δεν έχουν γίνει ακόμα επαφές με τους εμπόρους, αν και είναι βέβαιο το ενδιαφέρον τους. Πέρσι οι πρώτες τιμές για τις Κλημεντίνες της Αργολίδας, που πωλούνται στις υψηλότερες τιμές πανελλαδικά, ήταν στα 50 λεπτά το κιλό.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, κ. Ηλίας Μαυράκης «σε 10 με 15 ημέρες θα ξεκινήσουν οι πρώτες κοπές στις Κλημεντίνες στο κάμπο μας. Πρώτη θα βγει η Αργολίδα στην αγορά, ενώ μετά το Μεσολόγγι βγαίνει συνήθως η Σαγιάδα.

Παραγωγή υπάρχει καλή, οι δε τάσεις με τους εμπόρους και τη ζήτηση δείχνουν πως θα έχουμε μια ακόμα καλή χρονιά και οι παραγωγοί γενικώς θα μπορούν να αποκομίζουν εισόδημα έως το καλοκαίρι από τη δραστηριότητα. Η ποιότητα αναμένεται εξαιρετική. Από την άποψη των τιμών για τις πρώτες Κλημεντίνες εκτιμώ ότι θα αρχίσουμε με 40-45 λεπτά, αλλά το θέμα δεν είναι πώς θα αρχίσουμε με τις τιμές, αλλά πώς θα εξελιχθούν και στην πορεία».

Παραμένοντας στον ίδιο νομό τώρα στην Αιτωλοακαρνανία, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Μεσογίτης – παραγωγός εσπεριδοειδών (και Κλημεντίνης) – γεωπόνος και μεσίτης από τα Καλύβια Αγρινίου αναμένεται μια καλή χρονιά από άποψη παραγωγής και ποιότητας φέτος στην Κλημεντίνη στην περιοχή γεγονός που οφείλεται σε δυο παράγοντες:

Πρώτον, στον ευνοϊκό καιρό που δεν έφερε χαλάζια και δεν προκάλεσε ζημιές φέτος, όπως επίσης στις αρκετές βροχές που έπεσαν ιδιαίτερα τελευταία με αποτέλεσμα να φουσκώσει σε μέγεθος ο καρπός και δεύτερον, στο γεγονός ότι οι παραγωγοί επένδυσαν χρήματα φέτος στην καλλιέργεια λόγω των υψηλών τιμών που έλαβαν πέρσι. Ο κ. Μεσογίτης εκτιμά ότι οι τιμές στις πρώτες Κλημεντίνες που θα πάνε για αποπρασινισμό μαζί με τα εργατικά θα φθάσουν φέτος στα 45 λεπτά ανά κιλό, ενώ πέρσι είχαν ξεκινήσει με 35 λεπτά. Παράλληλα, όπως μας είπε ο έμπειρος παραγωγός-γεωπόνος ήδη εξαγωγείς έχουν εμφανισθεί στην περιοχή και κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις, ώστε να αρχίσουν οι κοπές, που αναμένονται σε 10 περίπου ημέρες.

Μια καλή χρονιά από την άποψη του όγκου παραγωγής αναμένουν και οι παραγωγοί της Άρτας, που καλλιεργούν το συγκεκριμένο είδος μανταρινιού. Όπως λοιπόν δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας υπάρχει παραγωγή αρκετά ικανοποιητική, αλλά σε σχέση με μια κανονική χρονιά αναμένεται μείωση 10 με 20%.

Οι ποιότητες είναι καλές και το μάζεμα αναμένεται να αρχίσει σε 10-15 ημέρες. Εμπορικές πράξεις δεν έχουν γίνει ακόμα, ούτε συμφωνίες, οπότε είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι για τις τιμές. Πέρσι στην Άρτα οι πρώτες Κλημεντίνες πληρώθηκαν στον παραγωγό 40 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Γκίζα, το ζητούμενο είναι να υπάρχει συνέχεια με τις τιμές κι όχι σκαμπανεβάσματα, δηλαδή να είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Αυξημένη, τέλος, παραγωγή σε σχέση με πέρσι κατά 20% τουλάχιστον αναμένεται στην περιοχή της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, όπου δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας. Στην Σαγιάδα παράγονται κάθε χρόνο περίπου 4.000 με 5.000 τόνοι Κλημεντίνες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Γιάννη Αναστασιάδη, «η παραγωγή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι, οι πρώτες κοπές αναμένεται να ξεκινήσουν στις 7-8 Νοεμβρίου και η ζήτηση με βάση το εμπορικό ενδιαφέρον σήμερα αναμένεται έντονη».

Για το www.agrotypos.gr Μπίκας Αλέξανδρος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ