ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού για τον Οκτώβριο

Μπορεί ο Οκτώβρης, να είναι στην ουσία ο πρώτος καθαρόαιμος μηνας του φθινοπώρου, καθώς πλέον η διάρκεια της ημέρας μειώνεται σημαντικά, η ηλιακή ακτινοβολία ακολουθεί εξίσου φθίνουσα πορεία, όμως, φέτος τα πράγματα θα διαφοροποιηθούν.

Το σύνολο των δεδομένων, θέλουν ο φετινός Οκτώβρης, να κυλάει σχεδόν… καλοκαιρινός στην χώρα μας, με τις ώρες ηλιοφάνειας, να κυριαρχούν σε επίπεδα άνω του μέσου όρου, ενώ αντίθετα, οι ημέρες βροχής θα είναι σημαντικά κάτω του μέσου όρου.

Η αιτία για όλο αυτό, θα είναι ενας σχεδόν μόνιμος, Αυλώνας διαταραχών στην δυτική Ευρώπη, ο οποίος θα φέρει εκεί συνθήκες προχωρημένου φθινόπωρου με άφθονες βροχές και κρύο. Ο ίδιος Αυλώνας θα προκαλέσει έξαρση του υποτροπικου και σχηματισμό αντικυκλώνα στην ανατολική Ευρώπη. Αντικυκλώνας ο οποίος θα φέρει και τις πολυάριθμες ημέρες ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών.

Πρωινές ομίχλες στον κάμπο της κεντρικής Μακεδονίας. Οι συνθήκες άπνοιας που θα κυριαρχούν για μέρες, αλλά και ενας ασθενής Νότιος άνεμος , θα βοηθήσουν τον σχηματισμό ομιχλών ακτινοβολίας στα ηπειρωτικά τις νυχτερινές ώρες.

Κυριότερο χαρακτηριστικό του μήνα, θα είναι η απουσία βροχών, στο σύνολο της χώρας. Μικρή εξαίρεση, θα απορελεσει η δυτική χώρα, η οποία ίσως επηρεάζεται κατά τόπους, από τις διαταραχές της δυτικής Μεσογείου εάν αυτές κινούνται ελαφρώς ανατολικότερα. Πάντως, αξίζει να τονιστεί, πως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η ατμόσφαιρα θα αποκτήσει μεγάλο φορτίο διαθέσιμης ενέργειας, αυξάνοντας έτσι και πάλι τον κίνδυνο για ένα πέρασμα ισχυρων βροχών, με έμφαση στα δυτικά. Δεν αποτελεί όμως τον κανόνα, καθώς όπως ειπαμε, η ηλιοφάνεια θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο του μήνα.

Οι ασθενείς άνεμοι θα κυριαρχούν στο Αιγαίο, κάνοντας τις θάλασσες, ιδανικές για κάθε δραστηριότητα. Παράλληλα, οι παρατεταμένες ώρες ηλιοφάνειας σε συνδιασμό με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, θα διατηρήσουν την θερμοκρασία του νερού σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από το κανονικό, τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα.

Argonafplia.gr (NT)

Πρόσφατα

Ναύπλιο: Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων λόγω ασφαλτοστρώσεων

Ανακοίνωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δ. Ναυπλιέων για την διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς επίσης και…

2 ώρες πριν

Εορταστικό ωράριο του Πάσχα για τα καταστήματα του Άργους

Ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Άργους ανακοίνωσε το Εορταστικό ωράριο του Πάσχα . Yπενθυμίζει στο…

4 ώρες πριν

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων Αργολίδας: Προς ενημέρωση των εργαζομένων στους Δήμους της Αργολίδας

Το Δ.Σ. του Σωματείου  Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων Νομού Αργολίδας εξέδωσε δελτίο τύπου για την  ενημέρωση…

6 ώρες πριν

Εγκαίνια Ιερού Ναού Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στον προαύλιο χώρο του ναού της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου

Στον προαύλιο χώρο του ναού της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου έχει γίνει η ανέγερση ενός μικρού ναού…

22 ώρες πριν

Εκδήλωση για το πρόγραμμα Erasmus+ από το 4ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου (βίντεο)

Εκδήλωση για το πρόγραμμα Erasmus+ διοργάνωσε σήμερα στο Βουλευτικό το 4ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου σε…

23 ώρες πριν

Απαγόρευση εισόδου και στάθμευσης στον λιμένα Ναυπλίου

Απαγόρευση εισόδου και στάθμευσης στον λιμένα Ναυπλίου Ανακοινώνεται ότι για το χρονικό διάστημα από 21-04-2024…

1 ημέρα πριν